Χρηματιστήρια: «Αναλαμπή» στην Αθήνα με οδηγό τις τράπεζες, θετικά πρόσημα στην Ευρώπη

Τρίτη, 17 Μαΐου 2022 13:47
UPD:13:48
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Άνοδο 1% στις 869 μονάδες σημειώνει αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, ο τζίρος είναι στα 8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,5 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,29% καταγράφει και ο FTSE 25.

Στις τράπεζες (+2%) ξεχωρίζουν η Alpha Bank και η Εθνική (+2,6%). Στα μη τραπεζικά blue chips ενισχύονται άνω του 2%, Λάμδα, Titan, Ελληνικά Πετρέλαια και Coca Cola.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η 14η και από ότι φαίνεται η τελευταία, έκθεση αξιολόγησης της Ελλάδας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Μια έκθεση η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι θετική, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στο Eurogroup του Ιουνίου να πάρει την απόφαση για εκταμίευση της δόσης από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων (SMP’s & ANFA’s) ύψους 744 εκατ. ευρώ.

Με κέρδη συνεχίζουν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον πανευρωπαϊκό STOXX600 να κερδίζει 1,2% στις αρχές του εμπορίου, με τις μετοχές ταξιδιών και αναψυχής να σκαρφαλώνουν 2,1% για να οδηγήσουν σε κέρδη καθώς σχεδόν όλοι οι κλάδοι και τα μεγάλα χρηματιστήρια εισήλθαν σε θετικό έδαφος.

Ο γερμανικός DAX στη Φρανκφούρτη σημειώνει άνοδο 1,48%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE διαπραγματεύεται στο +0,89%.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές προσπάθησαν να αποκτήσουν θετική δυναμική τη Δευτέρα και να ανακάμψουν από την αστάθεια της περασμένης εβδομάδας.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των αμερικανικών χρηματιστηριακών δεικτών παρέμειναν αμετάβλητα κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας, μετά από μια ασταθή συνεδρίαση που είδε τον S&P 500 και τον Nasdaq να συνεχίζουν την πτωτική πορεία τους.

Εν τω μεταξύ η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε υπέγραψε το αίτημα ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, όπως μετέδωσε το CNN. Η υπογραφή του αιτήματος από την υπουργό αποτελεί το επίσημο βήμα της Στοκχόλμης για την ένταξη της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Ο Ρώσος ομόλογός της Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ πιθανότατα «δεν θα είχε μεγάλη διαφορά», καθώς οι δύο χώρες συμμετέχουν εδώ και καιρό στις στρατιωτικές ασκήσεις της συμμαχίας.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα