Νέο πλήγμα δέχθηκε η Ινδία ως επενδυτικός προορισμός μετά τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις. Ωστόσο, το μέγεθος και οι ρυθμοί ανάπτυξης της χώρας παραμένουν ελκυστικοί σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Οι επιθέσεις στα δύο πολυτελή ξενοδοχεία και σε άλλα σημεία υπενθύμισαν στους επενδυτές ότι ο κίνδυνος που εμπεριέχουν οι επενδύσεις στην Ινδία δεν περιορίζεται στη γραφειοκρατία και στις υπό κατάρρευση κρατικές υποδομές, τις οποίες έχουν αποδεχθεί ως το κόστος για την τοποθέτηση στη δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου.
Η χρονική στιγμή των επιθέσεων, οι οποίες συνέπεσαν με τις απεγνωσμένες προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να στηρίξει την παραποιούσα ρουπία και να σταθεροποιήσει τις πιστωτικές αγορές, ενδέχεται να πλήξει τη χώρα περισσότερο από παλαιότερες επιθέσεις, προειδοποιεί ο οικονομολόγος της Moody's Economy.com, Νικιλές Μπατατσαριγια.
«Αυτό σημαίνει ότι ο αντίκτυπος από τις εκροές κεφαλαίων θα είναι μεγαλύτερος απ’ ό,τι στο παρελθόν, αν και η ιστορία έχει δείξει ότι
οι αντιδράσεις της αγοράς στις επιθέσεις στη Βομβάη είναι προσωρινές», καταλήγει.
Ο υπουργός Εμπορίου της Ινδίας Καμάλ Ναθ διαβεβαίωσε σε σημερινή του δήλωση ότι οι πολύνεκρες επιθέσεις δεν θα οδηγήσουν σε μείωση των επενδύσεων. «Δεν θα υπάρξουν οικονομικές επιπτώσεις», τόνισε ο υπουργός στο Reuters.
Πολλοί επενδυτές θεωρούν ότι μετά την πάροδο του πρώτου σοκ, τα βλέμματα θα στραφούν στα θεμελιώδη μεγέθη της ινδικής οικονομίας.
«Ως επενδυτές σε διάφορες χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και οι ασιατικές, μπορώ να παραβλέψω την Ταϊλάνδη. Η συγκεκριμένη αγορά είναι πολύ περιορισμένοι σε όρους χρηματιστηριακής αξίας στο δείκτη μου. Δεν μπορώ όμως να κάνω το ίδιο και με την Ινδία», αναφέρει ο Μάρκους Ρόσγεν, επικεφαλής της έρευνας μετοχικών αγορών της Citigroup στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.
Πηγή: Reuters