Υψηλοί τόνοι στη Βουλή για τον προϋπολογισμό

Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2008 17:31

Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη η συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού του 2009 στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών εξαπέλυσε επίθεση στο ΠΑΣΟΚ καθιστώντας το υπεύθυνο για τα μεγάλα προβλήματα, που όπως ανέφερε, αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. «Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, επί 20 χρόνια γκρέμιζαν το δημόσιο τομέα και πρόσθεταν χρέη και ελλείμματα που θα καλούμαστε επί χρόνια να τα εξυπηρετούμε» σημείωσε και πρόσθεσε: «Παρότι έχουμε πλέον πρωτογενή πλεονάσματα, έχουμε δαπάνες για τόκους που -κατά μέσο όρο- τα τελευταία χρόνια ήταν στα 10 δισ. ευρώ. Φανταστείτε τι θα κάναμε με 10 δισ. ευρώ, αν δεν έπρεπε να τα πληρώσουμε για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους».

Από την πλευρά του, ο γενικός εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρήστος Παπουτσής υποστήριξε πως με την είσοδο του 2009 και την οικονομία σε ύφεση «το κείμενο του σχεδίου του προϋπολογισμού θα είναι μια ξεπερασμένη άσκηση επί χάρτου». Επανέλαβε δε τις αιτιάσεις του ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης πως «η απελπιστική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας που βιώνει ο ελληνικός λαός δεν οφείλεται στη διεθνή κρίση, που ακόμα δεν έχει φθάσει στην Ελλάδα, αλλά στη διαχειριστική ανεπάρκεια και την πολιτική ανυπαρξία της κυβέρνησης της ΝΔ».

Για «ξύλινη» αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση έκανε λόγο ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος. «Έχουμε να κάνουμε με ένα ιδιότυπο πινγκ πονγκ, το οποίο, αντί για πλαστικά μπαλάκια έχει πραγματικά βόλια, και το τραπέζι, δεν είναι τίποτα άλλο από τις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων» ανέφερε και ζήτησε για την κρίση «να πληρώσουν αυτοί που ευθύνονται, δηλαδή οι κεφαλαιοκράτες».

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, περιέγραψε τον προϋπολογισμό του 2009 ως «έναν από τους χειρότερους, τους πλέον ταξικούς, αντικοινωνικούς και πιο πλαστούς προϋπολογισμούς της μεταπολίτευσης».

Η εξέταση του κρατικού προϋπολογισμού θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη με την τοποθέτηση του γενικού εισηγητή του ΛΑΟΣ, Μ. Βορίδη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα