Ασιατικά Χρηματιστήρια

Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου 2008 05:32
UPD:05:43

Ανοδικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές των εταιρειών με προϊόντα φυσικής παραγωγής εν μέσω προσδοκιών ότι τα βήματα της κυβέρνησης να βγάλουν την παγκόσμια οικονομία από την ύφεση θα τονώσουν τη ζήτηση για τις πρώτες ύλες. Οι μετοχές της Panasonic Corp., οδήγησαν χαμηλότερα τις μετοχές των εταιρειών με ηλεκτρονικά μετά από την προς τα κάτω αναθεώρηση της εκτίμησης για τα κέρδη της.

Οι μετοχές της BHP Billiton Ltd., της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής πετρελαίου της Αυστραλίας, σημείωσαν άνοδο 5,5% καθώς το αργό πετρέλαιο οδεύει να κλείσει την εβδομάδα με τις καλύτερες επιδόσεις σε χρονικό διάστημα πέντε μηνών. Οι μετοχές της Komatsu Ltd. η οποία ελέγχει το 17% της αγοράς εκσκαφών της Κίνας, σημείωσαν άνοδο επίσης 5,5%, για δεύτερη ημέρα, μετά τη μείωση των επιτοκίων στη χώρα για την τόνωση της ανάπτυξης. Οι μετοχές της Panasonic βυθίστηκαν 10% μετά την προς τα κάτω αναθεώρηση των κερδών της κατά 90% εξ αιτίας της χαμηλής ζήτησης.

Ο MSCI Asia Pacific Index σημείωσε άνοδο 0,5% φθάνοντας στις 81,90 μονάδες στις 11:02 π.μ. στο Τόκιο. Περίπου έξι μετοχές σημείωναν άνοδο για κάθε πέντε που υποχωρούσαν σήμερα, με τη μεγαλύτερη άνοδο να σημειώνουν οι μετοχές των εταιρειών πρώτων υλών και ενεργείας.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 ταλαντεύθηκε μεταξύ και κερδών και απωλειών και πριν από λίγη ώρα σημείωνε άνοδο 0,4% φθάνοντας στις 8.406,10 μονάδες. Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές στη Ν. Κορέα, την Αυστραλία και τη Ν. Ζηλανδία, ενώ στις άλλες αγορές κινήθηκαν πτωτικά. Κλειστές ήταν χθες οι αγορές στις ΗΠΑ, λόγω του εορτασμού της Ημέρας των Ευχαριστιών.

Μέσα στην εβδομάδα ο MSCI Asia έκανε ράλι 5,7%, το μεγαλύτερο μέσα στον Νοέμβριο. Ο δείκτης έχει σημειώσει άνοδο 8,8% από τα χαμηλότερα επίπεδα πέντε ετών στις 27 Οκτωβρίου καθώς οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο μειώνουν τα επιτόκια δανεισμού για να τονώσουν τις δαπάνες.

Ο ινδικός δείκτης S&P CNX Nifty Index για παράδοση Νοεμβρίου σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στη Σιγκαπούρη μετά τη χθεσινή του υποχώρηση κατά 2,75, καθώς οι τρομοκράτες παρέμειναν κλεισμένοι σε πολυτελή ξενοδοχεία της Βομβάης. Οι επιθέσεις τους από τις 26 Νοεμβρίου είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 125 ανθρώπων.

Το αργό πετρέλαιο σημείωσε αυτήν την εβδομάδα άνοδο 8,3%, τη μεγαλύτερη από τον Ιούνιο και πριν από λίγη ώρα διαπραγματεύθηκε στα 54,05 δολ. το βαρέλι. Ο χρυσός διαπραγματεύθηκε κοντά στα υψηλότερα επίπεδα πέντε εβδομάδων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα