Γουίλιαμς (Fed): O πληθωρισμός μπορεί να μειωθεί και η οικονομία να παραμείνει ισχυρή

Τρίτη, 10 Μαΐου 2022 15:20
UPD:15:22
Reuters

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, Federal Reserve, αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια «ταχέως» μέχρι το τέλος του έτους, μετά τις δύο πρώτες αυξήσεις τον Μάρτιο και τις αρχές Μαΐου, για να περιορίσει τον πληθωρισμό, δήλωσε την Τρίτη o επικεφαλής της Fed της Νέας Υόρκης, Τζον Γουίλιαμς.

«Περιμένω από την FOMC (επιτροπή νομισματικής πολιτικής) να ενεργήσει γρήγορα για να επαναφέρει τα βασικά επιτόκια σε πιο φυσιολογικά επίπεδα φέτος», δηλαδή περίπου 2 έως 2,50%, έναντι 0,75-1,00% σήμερα, είπε ο Γουίλιαμς, μέλος με δικαίωμα ψήφου της νομισματικής επιτροπής, σε συνέδριο στη Γερμανία της Bundesbank και του National Association for Business Economics (NABE).

Η Federal Reserve μπορεί να μειώσει τον πληθωρισμό διατηρώντας παράλληλα μια ισχυρή οικονομία φέτος, εκτίμησε ο Γουίλιαμς. «Αν και το έργο είναι δύσκολο, δεν είναι ανυπέρβλητο. Έχουμε τα εργαλεία για να επαναφέρουμε την ισορροπία στην οικονομία και να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα των τιμών και δεσμευόμαστε να τα χρησιμοποιήσουμε», δήλωσε σε ομιλία του σε οικονομικό συνέδριο στη Γερμανία.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ έχει ήδη επισημάνει ότι η κεντρική τράπεζα σκοπεύει να αυξήσει το επιτόκιο πολιτικής της κατά 1 ποσοστιαία μονάδα κατά τις επόμενες δύο συνεδριάσεις, φέρνοντας το επιτόκιο κεφαλαίων της Fed στο εύρος του 1,75% -2%.

Ταυτόχρονα, η Fed αρχίζει να μειώνει το μέγεθος των 9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που κατέχει σε ομόλογα και ενυπόθηκα δάνεια.

«Οι ενέργειες νομισματικής μας πολιτικής θα τονώσουν την πλευρά της ζήτησης», δήλωσε ο επικεφαλής της Fed της Νέας Υόρκης.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα