Fed: Αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες, 22 χρόνια μετά - Πώς καθησύχασε ο Πάουελ

Τετάρτη, 04 Μαΐου 2022 22:19
UPD:05/05/2022 00:27
REUTERS/Kevin Lamarque

Με τον Κεντρικό Τραπεζίτη των ΗΠΑ να δηλώνει ότι  δεν «εξετάζεται ενεργά» μια αύξηση της τάξης των 75 μονάδων βάσης, η Fed αύξησε σήμερα τα βασικά της επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα - η πρώτη αύξηση, τέτοιου μεγέθους, από το 2000, σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον καλπάζοντα πληθωρισμό.  

 «Νομίζω ότι οι προσδοκίες είναι ότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε τον πληθωρισμό, ξέρετε, να ισοπεδώνεται» ανέφερε ο Πάουελ, πυροδοτώντας ράλι στην Wall Street.

«Είναι ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον να προσπαθείς να δώσεις καθοδήγηση 60 ή 90 ημέρες νωρίτερα, υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που μπορούν να συμβούν στην οικονομία σε όλο τον κόσμο. Έτσι, ξέρετε, αφήνουμε στον εαυτό μας χώρο να εξετάσει τα δεδομένα και να λάβουμε αυτήν την απόφαση καθώς φτάνουμε εκεί», τόνισε ωστόσο.

Τα βασικά επιτόκια της Fed, θα κυμαίνονται πλέον μεταξύ 0,75% και 1%, 

Επιπροσθέτως η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να συρρικνώνει τον ισολογισμό της -  ύψους περίπου 9 τρισ. δολαρίων - από την 1η Ιουνίου,  μέσω της πώλησης κρατικών ομολόγων και ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η μείωση θα συμβεί σταδιακά. Από την πρώτη Ιουνίου, θα αποσυρθούν 30 δισ. δολάρια από τα κρατικά ομόλογα και 17,5 δισ. δολάρια από τους ενυπόθυκους τίτλους. Έπειτα από τρεις μήνες, το πλαφόν θα αυξηθεί στα 60 δισ. και τα 35 δισ. δολάρια αντίστοιχα.

Στην συνεδρίαση του Μαρτίου, η Fed είχε αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς για πρώτη φορά από το 2018  κατά 25 μονάδες βάσης. 

Η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ υποχώρησε το πρώτο τρίμηνο, υπενθυμίζεται στην σημερινή ανακοίνωση της Fed με την επισήμανση ωστόσο ότι οι δαπάνες των νοικοκυριών και οι πάγιες επενδύσεις των επιχειρήσεων παρέμειναν ισχυρές.

Ο πληθωρισμός «παραμένει υψηλός»,τονίζεται ενώ υπογραμμίζεται ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι περιορισμοί κατά της πανδημίας στην Κίνα θα επιδεινώσουν τον πληθωρισμό και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα