Βουλγαρία: Μέτρα για την τόνωση της ρευστότητας στις τράπεζες

Δευτέρα, 01 Δεκεμβρίου 2008 10:20
UPD:11:58

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας της Βουλγαρίας (ΕΤΒ) ενέκρινε τον Κανονισμό περί τροποποίησης και συμπλήρωσης του Κανονισμού υπ’ αριθμ. 21 περί υποχρεωτικών ελάχιστων διαθεσίμων που οι εμπορικές τράπεζες είναι υποχρεωμένες να τηρούν στην κεντρική τράπεζα.

Στον Κανονισμό προβλέπεται:

1. Η μείωση του ποσοστού των ελάχιστων υποχρεωτικών διαθεσίμων όλων των κατηγοριών από το 12% στο 10% από την 1η Δεκεμβρίου 2008,

2. Η μείωση του ποσοστού των ελάχιστων υποχρεωτικών διαθεσίμων των πόρων που έχουν προσελκύσει οι τράπεζες από το εξωτερικό από το 10% στο 5% από την 1η Ιανουαρίου 2009,

3. Ο μηδενισμός του ποσοστού των ελάχιστων υποχρεωτικών διαθεσίμων των πόρων που έχουν προσελκύσει οι τράπεζες από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους προϋπολογισμούς των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.

Υπενθυμίζεται πως το ποσοστό των ελάχιστων υποχρεωτικών διαθεσίμων που οι τράπεζες τηρούν στην ΕΤΒ είχε αυξηθεί από 8% στο 12% με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΒ στις 19 Ιουλίου 2007 με ημερομηνία εφαρμογής την 1η Σεπτεμβρίου 2007 και σκοπό την επιβράδυνση του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης. Η μείωση των υποχρεωτικών διαθεσίμων αποδίδεται στο γεγονός πως η αύξηση του 2007 εκπλήρωσε σε μεγάλο βαθμό το σκοπό της αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΤΒ.

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα