Κ. Καραμανλής: Η πολιτική για τον αγρότη παράγει ήδη καρπούς

«Η κυβέρνηση καθημερινά δίνει μάχες στην Ε.Ε. για τα συμφέροντα των Ελλήνων αγροτών»
Δευτέρα, 01 Δεκεμβρίου 2008 11:26
UPD:12:02
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

«Ο λαϊκισμός και η δημαγωγία δεν λύνουν προβλήματα. Ο τόπος, η περιφέρεια, οι αγρότες χρειάζονται σοβαρότητα και υπεύθυνες δράσεις», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, κατά τη σημερινή επίσκεψή του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου είχε συνεργασία με τον υπουργό Αλέξανδρο Κοντό και τον υφυπουργό Κώστα Κιλτίδη.

«Η εφαρμογή συγκεκριμένης στρατηγικής έχει απτά αποτελέσματα, αλλά δεν εφησυχάζουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως η διεθνής κρίση επιβάλλει συνεχή επαγρύπνηση και ήδη έχουν ληφθεί τα πρώτα μέτρα για τη στήριξη των αγροτών και της περιφέρειας.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, έχουν καταβληθεί 170 εκατ. ευρώ για εξισωτικές αποζημιώσεις, ενώ χρηματοδοτούνται με άτοκο δάνειο, ύψους 150 εκατ. ευρώ, οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, ώστε να δοθούν από τώρα προκαταβολές στους παραγωγούς δημητριακών.

Η κυβέρνηση, τόνισε ο πρωθυπουργός, καθημερινά δίνει μάχες στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τα συμφέροντα των Ελλήνων αγροτών. «Πριν από λίγες ημέρες, επεσήμανε, στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, διασφαλίσαμε την καταβολή στους Έλληνες καπνοπαραγωγούς του συνόλου των πόρων του τομέα μέχρι το 2013. Μετά από πολύμηνη προσπάθεια διασφαλίσαμε το σύνολο των εισροών έως το 2013 για το βαμβάκι και την καλύτερη πολιτική συμφωνία, για τον αμπελο-οινικό τομέα στη χώρα μας».

Παράλληλα, όπως είπε, «με απλοποιημένα και αποκεντρωμένα προγράμματα παρέχουμε στους νέους αγρότες σημαντικά κίνητρα για την είσοδό τους στο αγροτικό επάγγελμα. Οι προκηρύξεις του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν ήδη». Μάλιστα όπως σημείωσε, στο πρόσφατο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας, πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης αυξήθηκε το όριο στήριξης των νέων αγροτών σε 70.000 ευρώ ανά εκμετάλλευση.

Με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες η κυβέρνηση στηρίζει τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, τόνισε ο πρωθυπουργός και ανέφερε πως από τον Ιανουάριο του 2009, το κόστος ενεργοποίησης των ατομικών δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οπως είπε ο κ. Καραμανλής, οι συγκεκριμένες δράσεις στοχεύουν:

- στη συνεχή βελτίωση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων μας.

- στην παραγωγή πιστοποιημένων προϊόντων με ονομασία προέλευσης.

- Στη συστηματική προώθηση και προβολή τους, τόσο στην εσωτερική, όσο και στις διεθνείς αγορές.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα ενίσχυσης των κτηνοτρόφων. «Με ειδικό νομοσχέδιο που ψηφίσαμε στη Βουλή και με περισσότερα από 30 μέτρα, δημιουργούμε νέα προοπτική για την ελληνική κτηνοτροφία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, επιταχύνεται η καταβολή των επιδοτήσεων στους δικαιούχους αγρότες και όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός, ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει τους αγρότες μέσα σε τρεις μήνες από τη συγκομιδή των προϊόντων τους.

Επιπρόσθετα, προωθείται συστηματικά η παραγωγή πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων και αυξάνονται οι βιολογικές καλλιέργειες.

Τέλος, ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ταχεία υλοποίηση των έργων της Δ΄ Προγραμματικής Περιόδου, με δράσεις συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ και κύριους στόχους:

- Την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της αλιείας.

- Την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων, με τη δημιουργία μικρών και μεγάλων έργων σε όλη την Ελλάδα.

- Την προστασία του περιβάλλοντος.

- Τον εμπλουτισμό και την προστασία του δασικού πλούτου της.

«Ο λαϊκισμός και η δημαγωγία δεν λύνουν προβλήματα. Ο τόπος, η περιφέρεια, οι αγρότες χρειάζονται σοβαρότητα και υπεύθυνες δράσεις. Εμείς έχουμε κάνει τις επιλογές μας και κινούμαστε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και με διάθεση προσφοράς», παρατήρησε ο πρωθυπουργός και κατέληξε λέγοντας:

«Η πολιτική μας για τη στήριξη της "άλλης γεωργίας" παράγει ήδη καρπούς. Οι Ομάδες των Παραγωγών αυξάνονται. Τα προϊόντα γίνονται γνωστά. Η παραγωγή πολλαπλασιάζεται». Στόχος, είπε, είναι οι αγρότες να γίνουν σύγχρονοι επιχειρηματίες στον τόπο τους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα