Κινητοποιήσεις αλιέων, κτηνοτρόφων-γαλακτοπαραγωγών

Δευτέρα, 01 Δεκεμβρίου 2008 15:26
UPD:16:11
A- A A+

Πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας εν πλω, με περίπου 750 μηχανότρατες, πραγματοποιούν σήμερα οι πλοιοκτήτες μέσης αλιείας της χώρας, διεκδικώντας από την ελληνική κυβέρνηση να συμπεριληφθούν παρεκκλίσεις στον κοινοτικό κανονισμό 1967/2006, ο οποίος -όπως υποστηρίζουν- «διώχνει» από το μεγαλύτερο τμήμα της ελληνικής επικράτειας τις μηχανότρατες και τα γρι-γρι.

Στη Θεσσαλονίκη περίπου 70 αλιευτικά σκάφη είναι συγκεντρωμένα στο «μέτωπο» της παλαιάς παραλίας, στο ύψος της Πλατείας Αριστοτέλους.

«Ζητούμε να μην περάσει ο κανονισμός ως έχει, αλλά με παρεκκλίσεις [...] Το πρόβλημά μας θα το συζητούσαμε σήμερα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, με τον οποίο είχαμε κλείσει ραντεβού από τις 26 Νοεμβρίου, αλλά τελικά δεν μας δέχτηκε, λόγω -όπως είπε- ανειλημμένων υποχρεώσεων και καταθέσαμε τις θέσεις μας στον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Χρήστο Αυγουλά», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας (ΠΕΠΜΑ), Δημήτρης Ταουλτζής, και προειδοποίησε: «Αν μέχρι το απόγευμα το υπουργείο δεν μας απαντήσει, τότε θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις και θα στείλουμε τα σκάφη μας μέσα στα λιμάνια».

Σύμφωνα με την ΠΕΠΜΑ, στον ευρωπαϊκό κανονισμό 1967/2006, που ορίζει ότι η επιτρεπόμενη απόσταση αλιείας για τις μηχανότρατες πρέπει να είναι τουλάχιστον 1,5 ναυτικό μίλι από τις ακτές, προβλέπονται «φωτογραφικές παρεκκλίσεις για τα ελληνικά αλιευτικά της Μέσης Αλιείας (γρι - γρι και μηχανότρατα), λόγω των περιορισμένων χωρικών υδάτων και ιδιαίτερων γεωγραφικών περιορισμών».

Στο χορό των κινητοποιήσεων και οι κτηνοτρόφοι

Κινητοποιήσεις και από τους αγελαδοτρόφους-γαλακτοπαραγωγούς της Κεντρικής Ελλάδας, οι οποίο αύριο στο πλαίσιο των πανελλήνιων κινητοποιήσεων του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), θα πραγματοποιήσουν πορεία κατά μήκος της Εθνικής Οδού, με αφετηρία τη Σίνδο και προορισμό τα διόδια των Μαλγάρων.

Καταγγέλλοντας τη μείωση των τιμών αγοράς των προϊόντων τους έως και 25% προς όφελος των εταιρειών τροφίμων, οι παραγωγοί, μεταξύ άλλων, διεκδικούν να θεσμοθετηθεί κατώτερη τιμή αγελαδινού γάλακτος, στα 0,45 λεπτά/κιλό. Επίσης, ζητούν να μην υπάρξει ούτε μία ημέρα παράτασης των ημερομηνιών λήξης του νωπού γάλακτος με οποιοδήποτε τρόπο (πχ. με το πρόσχημα της αλλαγής συσκευασίας), να μπει "φρένο" στις ελληνοποιήσεις κρέατος και τυροκομικών με τη χρήση νέου ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου στα σφαγεία, αλλά και να εφαρμοστεί η απόφαση για την έκδοση αποδείξεων από τις ζυγιστικές μηχανές, με παράλληλη επέκτασή της και στις ταμειακές.

Οι κτηνοτρόφοι και γαλακτοπαραγωγοί επισημαίνουν ακόμη ότι επιβάλλεται να ξεκινήσουν αυστηροί έλεγχοι από τα μικτά κλιμάκια, ότι πρέπει να καταργηθεί το ΕΤΑΚ στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, να αυξηθεί η επιστροφή του Ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο προς τους κτηνοτρόφους και να "παγώσουν" τα χρέη τους προς τις τράπεζες, μέσω άτοκων δανείων για μια τριετία.

Σήμερα εξάλλου, στην κεντρική πλατεία της πόλης των Τρικάλων διοργανώθηκε αγροτικό συλλαλητήριο της Παναγροτικής Αγροτικής Συσπείρωσης. Οι αγρότες ζήτησαν ικανοποιητικές κατώτερες εγγυημένες τιμές σε όλα τα αγροτικά και ζωοκομικά προϊόντα, καθώς επίσης:

-Την προστασία με κυβερνητικά μέτρα της εγχώριας παραγωγής από τις εισαγωγές ομοειδών προϊόντων και την ενίσχυση των εξαγωγών μέσα από ισότιμες διακρατικές συμφωνίες.

-Τον εκδημοκρατισμό και την ενίσχυση των συνεταιρισμών για να χτυπηθεί η ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων.

-Αποζημίωση στο 100% από την ξηρασία.

-Ουσιαστική ρύθμιση των αγροτοκτηνοτροφικών χρεών και άμεσο σταμάτημα των πλειστηριασμών της ΑΤΕ.

-¶μεσο διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες κ.α.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή