ΗΠΑ: 428.000 νέες θέσεις εργασίας για τον Απρίλιο

Παρασκευή, 06 Μαΐου 2022 16:42
UPD:16:47
REUTERS/EDUARDO MUNOZ

Η αγορά εργασίας επιβεβαίωσε τη σταθερότητά της τον Απρίλιο, με το ποσοστό ανεργίας να είναι σταθερό στο 3,6% και πάνω από όλα να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας υψηλότερες από τις αναμενόμενες.

Συνολικά, προστέθηκαν 428.000 νέες θέσεις εργασίας στην οικονομία, ιδιαίτερα στους τομείς της αναψυχής, της μεταποίησης και των μεταφορών.

Οι μέσες ωριαίες απολαβές συνέχισαν να αυξάνονται τον Απρίλιο κατά 0,3%, ποσοστό ελαφρώς χαμηλότερο από την εκτίμηση για 0,4%. Σε ετήσια βάση οι μισθοί σημείωσαν αύξηση κατά 5,5%, παραμένοντας περίπου στο ίδιο επίπεδο με τον Μάρτιο.

Ο ακραίος ανταγωνισμός για τους εργαζόμενους έχει οδηγήσει σε ταχείς ρυθμούς ανόδου των μισθών τους τελευταίους μήνες και η πτώση της συμμετοχής υποδηλώνει ότι οι εργοδότες θα πρέπει να κάνουν ακόμη περισσότερα για να προσελκύσουν τους εργαζόμενους . Ακόμα κι έτσι, πολλοί εργαζόμενοι δεν έχουν δει τα εισοδήματά τους να συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό.

Είναι δύσκολο να πει κανείς εάν αυτά τα στοιχεία είναι η αρχή μιας συγκράτησης στην αύξηση των μισθών ή μια προσωρινή διακοπή του ρυθμού των αχαλίνωτων κερδών.

Το πρώτο θα ήταν καλά νέα για τη Fed καθώς επιδιώκει να συγκρατήσει τον ταχύτερο πληθωρισμό των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών. Ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ δήλωσε την Τετάρτη ότι η κεντρική τράπεζα ελπίζει να μετριάσει τη ζήτηση για εργαζομένους, με στόχο να επιβραδύνει την αύξηση των μισθών και τον πληθωρισμό «χωρίς να χρειάζεται να επιβραδύνει την οικονομία, να έρθει ύφεση και να αυξηθεί ουσιαστικά η ανεργία».

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα