H Fed θα αυξήσει σήμερα τα επιτόκια κατά 50 μ.β. - Θα γίνει ακόμη πιο επιθετική στη συνέχεια;

Οι αγορές βλέπουν το επιτόκιο αναφοράς στο 2,8% έως τα τέλη του έτους
Τετάρτη, 04 Μαΐου 2022 09:47
UPD:09:51
REUTERS/Jonathan Ernst

Η Federal Reserve αναμένεται να αυξήσει κατά 50 μονάδες βάσης το βασικό επιτόκιο, σε μία προσπάθεια να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό που έχει σκαρφαλώσει σε υψηλά 40 ετών. Οι επενδυτές όμως θα εστιάσουν περισσότερο την προσοχή τους στο τι σήμα θα δώσει ο διοικητής Τζερόμ Πάουελ για τα επόμενα βήματα. Θα μπορούσαν οι αυξήσεις επιτοκίων έως τα τέλη του έτους να γίνουν πιο επιθετικές; 

Η αύξηση των 50 μονάδων βάσης θα ανεβάσει το επιτόκιο αναφοράς στο εύρος του 0,75% με 1%. Οι αγορές υπολογίζουν ότι έως τον Δεκέμβριο θα έχει φτάσει στο 2,8%. Στις εκτιμήσεις του Μαρτίου οι ίδιοι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας ήταν πολύ πιο συγκρατημένοι υπολογίζοντας ότι το επιτόκιο θα φτάσει στο 1,9% έως το τέλος του έτους, στο 2,8% στο τέλος του 2023 και στο 3,1% το 2024. 

«Νομίζω ότι θα συνεχίσουν με αυξήσεις των 50 μονάδων βάσης, καθώς πλέον είναι αποφασισμένοι να "σκοτώσουν" τον πληθωρισμό» σχολίασε στο CNBC ο Τζιμ Κάρον, στρατηγικός αναλυτής σταθερού εισοδήματος στη Morgan Stanley. «Αλλά το πραγματικό ερώτημα είναι να θέλουν να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στον στόχο του 2% έως το 2024. Για να το κάνουν αυτό θα χρειαστεί ακόμη πιο σφιχτή νομισματική πολιτική» προσθέτει. 

Η κεντρική τράπεζα δεν θα ανακοινώσει νέες εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού και των επιτοκίων στη σημερινή της συνεδρίαση. Αυτό έχει προγραμματιστεί να γίνει στη συνεδρίαση του Ιουνίου. Έτσι οι επενδυτές θα αρκεστούν στα όσα θα θελήσει να πει στη συνέντευξη Τύπου ο Τζερόμ Πάουελ. 

Μηνιαίο «μαχαίρι» 95 δισ. δολαρίων στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων 

Πέρα από τις επιτοκιακές αυξήσεις, η στροφή της Fed σε πιο «σφιχτή» πολιτική περιλαμβάνει και δραστική συρρίκνωση του ισολογισμού της που έχει «φουσκώσει» στα δυσθεώρητα επίπεδα των 9 τρισ. δολαρίων. Υπολογίζεται ότι από τον Ιούνιο θα περικόπτει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κατά 95 δισ. δολάρια μηνιαίως. Το Bloomberg υπολογίζει ότι έως τα τέλη του έτους οι κεντρικές τράπεζες του G7 θα έχουν αποσύρει ρευστότητα τουλάχιστον 410 δισ. δολαρίων από την αγορά. 

Όλα αυτά έχουν ήδη προεξοφληθεί από την αγορά. Επομένως το πώς θα κινηθούν οι δείκτες των μετοχών θα εξαρτηθεί από το εάν το σήμα που θα δώσει ο Πάουελ θα είναι για ακόμη πιο επιθετική στροφή σε περιοριστική πολιτική ή για πιο προσεχτικές κινήσεις. Αξίζει να σημειώσουμε ότι μόνο τον Απρίλιο ο S&P 500, ο πλέον αντιπροσωπευτικός δείκτης των αμερικανικών μετοχών, έχει υποχωρήσει 8,8%. Σφυροκόπημα έχουν δεχθεί και οι τιμές των ομολόγων με τις αποδόσεις τους να ακολουθούν την ανιούσα. Η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς έσπασε και το φράγμα του 3%, όταν στη συνεδρίαση της Fed τον Μάρτιο ήταν στο 1,65%. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα