Πόλεμος στην Ουκρανία: Πόσο μείωσε τις γερμανικές εξαγωγές στη Ρωσία

Τετάρτη, 04 Μαΐου 2022 12:34
UPD:12:41
Shutterstock

Σχεδόν κατά τα δύο τρίτα συρρικνώθηκαν τον Μάρτιο οι γερμανικές εξαγωγές στη Ρωσία. Η εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία συνέβαλε έτσι στη μεγαλύτερη πτώση των εξαγωγών από τη Γερμανία εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.

Αναλυτικότερα, η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία δήλωσε την Τετάρτη ότι οι γερμανικές εξαγωγές στη Ρωσία κατέγραψαν πτώση 62,3% τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, στα 900 εκατ. ευρώ.

Η πτώση οφείλεται στις «κυρώσεις που επιβλήθηκαν ως αποτέλεσμα του αγώνα της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας, στα περαιτέρω μέτρα περιορισμού των εξαγωγών και στη μη εγκεκριμένη συμπεριφορά παικτών της αγοράς».

Οι γερμανικές εισαγωγές από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 2,4%.

Πολλές γερμανικές εταιρείες διακόπτουν τους δεσμούς τους με τη Ρωσία μετά την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ σε χιλιάδες Ρώσους ιδιώτες και επιχειρήσεις. Οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν την Τετάρτη σχέδια για σταδιακή απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου από την ΕΕ ως μέρος του έκτου πακέτου κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Η διακοπή του εμπορίου με τη Ρωσία οδήγησε σε πτώση 3,3% των συνολικών γερμανικών εξαγωγών τον Μάρτιο. Η Γερμανία εξήγαγε επίσης 1,7% λιγότερο σε άλλες χώρες της ΕΕ, 4,3% λιγότερο στην Κίνα και 3,9% λιγότερο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ένα από τα λίγα φωτεινά σημεία ήταν η άνοδος 3,2% των γερμανικών εξαγωγών στις ΗΠΑ.

Οι γερμανικές εισαγωγές, από την άλλη, συνέχισαν να αυξάνονται, λόγω του αυξανόμενου κόστους της ενέργειας και άλλων εμπορευμάτων. Ως εκ τούτου το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας μειώθηκε στα 3,2 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το χαμηλότερο μηνιαίο επίπεδό εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

«Με υψηλό κίνδυνο ο πόλεμος να επιταχύνει την τάση της αποπαγκοσμιοποίησης και τις υψηλές τιμές ενέργειας και εμπορευμάτων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ο γερμανικός εξαγωγικός τομέας αντιμετωπίζει περισσότερους αντίθετους ανέμους», δήλωσε ο Κάρστεν Μπρζέσκι της ING.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα