«Εκρηξη» ανεργίας στην Ισπανία

Τρίτη, 02 Δεκεμβρίου 2008 14:41
UPD:14:45

Με ρυθμούς πολύ υψηλότερους, σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε., αυξάνεται η ανεργία στην Ισπανία, όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα, ο αριθμός των ατόμων που ζητούσαν εργασία το Νοέμβριο αυξήθηκε κατά 171.243, με τον αριθμό των ανέργων στην Ισπανία να αγγίζει πλέον τα τρία εκατ. (2.989.269) σε ένα πληθυσμό περίπου 46 εκατ. ανθρώπων. Τον Οκτώβριο είχε ήδη αυξηθεί κατά σχεδόν 192.000 άτομα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αριθμοί αυτοί είναι πολύ υψηλότεροι από τους αντίστοιχους αριθμούς άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Ενδεικτικά, ο αριθμός των ανέργων στη Γαλλία αυξήθηκε κατά 46.900 άτομα τον Οκτώβριο και στη Βρετανία κατά 140.000 άτομα.

Τον Οκτώβριο, το ποσοστό ανεργία στην Ισπανία διαμορφώθηκε στο 12,8%, έναντι 7,6% που ήταν στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με την Eurostat.

Σύμφωνα με τον Γκουστάβο Ματίς Κλαβέρο, καθηγητή Οικονομίας στο αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης, η Ισπανία αντιδρά βίαια στην κρίση επειδή «μεγεθύνει την επίδραση των οικονομικών κύκλων».

«Όταν η Ευρώπη πάει καλά, η Ισπανία πάει καλύτερα, δημιουργούνται πολλές θέσεις απασχόλησης, αλλά όταν η Ευρώπη πάει άσχημα, χάνονται πολλές θέσεις εργασίας», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα