Γερμανία: Απέφυγε την τεχνική ύφεση, με πενιχρή ανάπτυξη

Παρασκευή, 29 Απριλίου 2022 12:16
UPD:12:17
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Η οικονομία της Γερμανίας αναπτύχθηκε το πρώτο τρίμηνο ελαφρώς πάνω από τις εκτιμήσεις, παραμερίζοντας τους φόβους για ύφεση παρά την άνοδο των τιμών της ενέργειας που πλήττει τους καταναλωτές και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. 

Ειδικότερα, το ΑΕΠ της Γερμανίας σημείωσε αύξηση 0,2% το πρώτο τρίμηνο σηματοδοτώντας ανάκαμψη από συρρίκνωση 0,3% το προηγούμενο τρίμηνο, πράγμα που σημαίνει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης απέφυγε μια τεχνική ύφεση, η οποοία ορίζεται ως δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης. Οι οικονομολόγοι του Reuters ανέμεναν ανάπτυξη 0,1%.

Η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία δήλωσε ότι η επέκταση της γερμανικής οικονομίας «οφείλεται κυρίως» στις υψηλότερες επενδύσεις, ενώ το εμπόριο είχε αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη. Ανέφερε επίσης ότι το ΑΕΠ εξακολουθούσε να είναι 0,9% κάτω από το προ-πανδημίας επίπεδό της το τελευταίο τρίμηνο του 2019.

«Οι οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία είχαν αυξανόμενο αντίκτυπο στη βραχυπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη από τα τέλη Φεβρουαρίου», ανέφερε η γερμανική στατιστική υπηρεσία, προσθέτοντας ότι τα στοιχεία για το ΑΕΠ υπόκεινται σε «μεγαλύτερες αβεβαιότητες από ό,τι συνήθως».

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στη Γερμανία αυξήθηκε σε νέο υψηλό 40 ετών 7,8% τον Απρίλιο. Η κυβέρνηση προέβλεψε πληθωρισμό 6,1% για το 2022 — ποσοστό που δεν είχε παρατηρηθεί από την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970 και την περίοδο λίγο μετά την επανένωση της Γερμανίας το 1990. Ωστόσο, προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί στο 2,8% το επόμενο έτος.

Η Γερμανία ήταν η μόνη από τις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ που ξεπέρασε τις προσδοκίες τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, με την ανάπτυξη να αποδυναναμώνεται στις υπόλοιπες μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης, αυξάνοντας το φάσμα του στασιμοπληθωρισμού στην περιοχή. Η οικονομία της Γαλλίας παρέμεινε στάσιμη το πρώτο τρίμηνο, ενώ η ιταλική παραγωγή συρρικνώθηκε. Η ισπανική οικονομία έχασε επίσης ρυθμό.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα