Γαλλία: «Πάγωσε» η ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο

Παρασκευή, 29 Απριλίου 2022 09:30
UPD:09:31
REUTERS/GONZALO FUENTES

Η οικονομία της Γαλλίας έμεινε στάσιμη στις αρχές του έτους, γεγονός που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη ζημιά που έχει υποστεί η Ευρώπη από την αύξηση του ενεργειακού κόστους και την επιδείνωση των προβλημάτων στην προσφορά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η οικονομία της Γαλλίας υπέστη απότομη επιβράδυνση το πρώτο τρίμηνο χωρίς να σημειώσει ανάπτυξη συγκριτικά με τους προηγούμενους τρεις μήνες, υποβαθμίζοντας τις προσδοκίες των οικονομολόγων και αυξάνοντας το φάσμα του στασιμοπληθωρισμού στην Ευρωζώνη.  Το τελευταίο τρίμηνο του 2021, η Γαλλία είχε αναπτυχθεί κατά 0,8%, η οποία αναθεωρήθηκε από το 0,7% προηγουμένως.

Η παραγωγή έτσι παρέμεινε αμετάβλητη τους πρώτους τρεις μήνες. Ενώ αναμενόταν επιβράδυνση, η μέτρηση ήταν χειρότερη από τις προσδοκίες για ανάπτυξη 0,3% σε δημοσκόπηση του Reuters. 

Η γαλλική εθνική στατιστική υπηρεσία δήλωσε την Παρασκευή ότι η παραγωγή επηρεάστηκε από τη μείωση των δαπανών των νοικοκυριών κατά 1,3%, η οποία αντιστάθμισε την αύξηση των επενδύσεων κατά 0,2%, ενώ οι αλλαγές στα αποθέματα πρόσθεσαν 0,4 ποσοστιαίες μονάδες στην ανάπτυξη και το εμπόριο συνέβαλε 0,1 μονάδες.

Οι δαπάνες των νοικοκυριών αποτελούν τον παραδοσιακό μοχλό της γαλλικής ανάπτυξης. Η πτώση τους υποδεικνύει ότι οι υψηλότερες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας και οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία επηρεάζουν τις δαπάνες λιανικής και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Η γαλλική κυβέρνηση έχει συγκεντρώσει ένα πακέτο μέτρων 25 δισ. ευρώ για να βοηθήσει στην προστασία της φθίνουσας αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και να συγκρατήσει τις αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.  Αλλά αυτό δεν εμπόδισε το κόστος ζωής να αποτελέσει ένα σημαντικό θέμα στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία αυτόν τον μήνα. 

Το απογοητευτικό ποσοστό ανάπτυξης ανακόπτει την πρόσφατη πορεία της γαλλικής οικονομικής υπεραπόδοσης, παρά το γεγονός ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης επωφελείται από τα πιο γενναιόδωρα προεκλογικά δημοσιονομικά κίνητρα και το χαμηλότερο πληθωρισμό που απολαμβάνει από πολλούς από τους γείτονές της στην Ευρωζώνη.

Τα στοιχεία για τη γαλλική οικονομία δείχνουν ότι η Ευρωζώνη είναι πιθανό να αναπτυχθεί με χαμηλότερο από τον αναμενόμενο ρυθμό το πρώτο τρίμηνο. Τα τριμηνιαία στοιχεία για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης πρόκειται να δημοσιευθούν την Παρασκευή και οι οικονομολόγοι κατά μέσο όρο αναμένουν ότι η ανάπτυξη θα είναι σταθερή στο 0,3%.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα