Παρότι η δουλεία καταργήθηκε επισήμως πριν από δύο αιώνες, η παγκόσμια μάστιγα εξακολουθεί να πλήττει σχεδόν 27 εκατομμύρια ανθρώπους, τονίζει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, προειδοποιώντας ότι η σημερινή διεθνής οικονομική κρίση ενδέχεται να επιδεινώσει το πρόβλημα.
«Οι φτωχοί θα γίνουν φτωχότεροι και θα είναι ευάλωτοι στις πρακτικές του δουλεμπορίου», αναφέρει στο μήνυμά του επί τη ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για την Κατάργηση της Δουλείας.
«Εκείνοι οι οποίοι τους εκμεταλλεύονται συνειδητά θα θελήσουν να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τα κέρδη τους, ενώ οι καταναλωτές που δεν γνωρίζουν τις επιπτώσεις θα στραφούν προς τα προϊόντα με μικρότερο κόστος εργασίας που διατηρεί τις τιμές σε παράλογα χαμηλά επίπεδα».
Ο γ.γ. του ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση στις κυβερνήσεις, την κοινωνία των πολιτών, τον ιδιωτικό τομέα και τον καθένα χωριστά να καταπολεμήσουν τη δουλεία, να προστατέψουν τα θύματα και να συμβάλλουν στην ενίσχυση της κοινωνικής ευαισθησίας.
«Χρειαζόμαστε νέες συνταγές για να γιατρέψουμε την αρχαία αυτή πληγή», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Πρέπει να αλλάξουμε νομοθεσίες, συνήθειες και νοοτροπίες».
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών τόνισε επίσης ότι εν όψει της 60ης επετείου της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ήρθε η στιγμή να γίνει πράξη μία από τις θεμελιώδεις αρχές της: «Κανείς δεν επιτρέπεται να ζει υπό καθεστώς δουλείας, ολικής ή μερικής».