Χρηματιστήριο: Ανάκαμψη μετά τις χθεσινές απώλειες - Ισχυρά κέρδη στην Ευρώπη

Πέμπτη, 28 Απριλίου 2022 13:48
UPD:13:49
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Ανακάμπτει το Χρηματιστήριο Αθηνών, στις 927 μονάδες και το +0,85%, μετά το sell off της Τετάρτης, με την ενεργειακή κρίση, τις εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία και τα lockdown της Κίνας να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Οι τράπεζες ενισχύονται 0,67%, κέρδη 0,9% για τον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης. Στο ταμπλό, ξεχωρίζει η Τέρνα Ενεργειακή (+4%), ενώ και οι Ελλάκτωρ και Coca Cola σημειώνουν κέρδη άνω του 2%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Titan, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, Λάμδα, αμετάβλητες είναι αυτήν την ώρα οι μετοχές ΑΔΜΗΕ και ΟΤΕ.

Μία ημέρα μετά τη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία, ο Πούτιν προειδοποιεί ότι θα ακολουθήσουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που θα αρνηθούν να πληρώσουν σε ρούβλια. Σπέρνοντας το μικρόβιο της διάσπασης στην ΕΕ,η Gazprom υποστηρίζει ότι 10 εταιρείες από κράτη μέλη πληρώνουν ήδη σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο. 

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν σε μια σειρά κερδών και συνέχισαν να παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την επόμενη κίνηση της Ρωσίας για τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κέρδισε 1% μέχρι αργά το πρωί, με τα αυτοκίνητα να σημειώνουν άλμα 2,4% για να οδηγήσουν σε κέρδη καθώς σχεδόν όλοι οι κλάδοι και τα μεγάλα χρηματιστήρια εισήλθαν σε θετικό έδαφος. Ο DAX της Φρανκφούρτης ενισχύεται 1,16%, κέρδη 0,9% για τον FTSE του Λονδίνου.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κάλεσε τις ευρωπαϊκές εταιρείες να μην υποκύψουν στο αίτημα της Ρωσίας για πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια, καθώς η ήπειρος παλεύει να τηρήσει μία ενιαία στάση απέναντι στην προσπάθεια της Μόσχας να μετατρέψει την ενέργεια σε όπλο. 

Η Gazprom έκλεισε τις στρόφιγγες σε Πολωνία και Βουλγαρία, σε μία δραματική κλιμάκωση της αντιπαράθεσης. Η προσοχή τώρα στρέφεται στις μεγάλες οικονομίες της Ένωσης και ειδικά στη Γερμανία και Ιταλία, που σε λίγες ημέρες θα κληθούν να λάβουν οριστικές αποφάσεις για τον τρόπο πληρωμής των συμβολαίων με τη Gazprom.

Η Φον ντερ Λάιεν, που χαρακτήρισε εκβιασμό τη ρωσική κίνηση, σημείωσε πως ενδεχόμενες πληρωμές σε ρούβλια θα συνιστούν παραβίαση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. 

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα