Ντε Γκίντος: Παρακολουθούμε την αύξηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό

Πέμπτη, 28 Απριλίου 2022 13:28
UPD:13:29
EPA/ARMANDO BABANI

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να παρακολουθεί στενά την πρόσφατη άνοδο των προσδοκιών για τον πληθωρισμό, οι οποίες κινούνται πάνω από τον στόχο της του 2%, δήλωσε την Πέμπτη ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος.

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 7,4% τον περασμένο μήνα και ενώ αναμένεται γρήγορη υποχώρηση το δεύτερο εξάμηνο του έτους, υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες ότι ένα υψηλό ποσοστό θα παραμείνει πέρα ​​από την τρέχουσα κρίση, παραμένοντας άνω του στόχου του 2% της ΕΚΤ για τα επόμενα χρόνια.

«Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό αυξάνονται, όμως τους τελευταίους μήνες και οι αρχικές ενδείξεις αναθεωρήσεων πάνω από τον στόχο σε αυτά τα μέτρα απαιτούν στενή παρακολούθηση», δήλωσε ο ντε Γκίντος σε επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η υψηλή αύξηση των τιμών καταναλωτή εισχωρεί στη δυναμική καθορισμού των μισθών, ένα δυνητικά ανησυχητικό σημάδι που θα υποδηλώνει παρατεταμένο πληθωρισμό.

«Μέχρι στιγμής οι αυξήσεις των μισθών είναι αρκετά συνετές και πλήρως συμβατές με τον στόχο της σταθερότητας των τιμών», είπε ο ντε Γκίντος.

Με την αύξηση των τιμών να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να «ομαλοποιεί» την πολιτική, τερματίζοντας πρώτα τις αγορές ομολόγων και μετά λαμβάνοντας υπόψη τις αυξήσεις επιτοκίων, είπε ο ντε Γκίντος, επαναλαμβάνοντας τις πάγιες οδηγίες της ΕΚΤ.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα