Με κερδοφορία 2 εκατ. ευρώ το 2021 ο Όμιλος Άβαξ

Πέμπτη, 28 Απριλίου 2022 07:07
avax.gr

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Το κατασκευαστικό κόστος από την διεθνή ανατίμηση, δομικών υλικών,  ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, καυσίμων και μεταφορικών εξόδων, τους τελευταίους μήνες του 2020 μέχρι σήμερα, περιόρισε την κερδοφορία του Ομίλου Άβαξ.

Σύμφωνα με τη διοίκησή του (Χρήστος Ιωάννου πρόεδρος και εντεταλμένος σύμβουλος, Κωνσταντίνος Κουβαράς, αναπληρωτής πρόεδρος και εντεταλμένος σύμβουλος, Κωνσταντίνος Μιτζάλης, διευθύνων σύμβουλος) η αύξηση του κόστους των υλικών κυμαίνεται μεταξύ 25% και 70%, χωρίς ενδείξεις ότι το φαινόμενο αυτό θα αντιστραφεί τους επόμενους μήνες.

Με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 2021 η διοίκηση της κατασκευαστικής σημειώνει ότι τα έργα της εταιρείας στο εξωτερικό δεν καλύπτονται από αναθεωρήσεις τιμών. Εκτιμάται ότι η επίδραση στο μεικτό αποτέλεσμα ανέρχεται σε τουλάχιστον 26 εκατ. Το ποσό αυτό αφορά το οδικό έργο στην Κροατία, κτηριακά έργα Casino Resort και Trilogy στην Κύπρο, ενεργειακό έργο στο Ιράκ και τον αγωγό φυσικού αερίου IGB στη Βουλγαρία.

Στο εσωτερικό, η επίδραση αφορά κυρίως στο έργο στο σταθμό ενέργειας στον Άγιο Δημήτριο της ΔΕΗ και ανέρχεται σε τουλάχιστον 4 εκατ.

Δεδομένου ότι τα υφιστάμενα έργα θα ολοκληρωθούν μέχρι το 3ο τρίμηνο 2022, έχει απορροφηθεί περίπου το 70% των ανατιμήσεων με ημερομηνία αναφοράς την 31.12.2021. Παρ’ όλα αυτά, έχουν κατατεθεί αιτήματα αποζημίωσης (claims) και διεξάγονται διαπραγματεύσεις με τους πελάτες καθότι οι συνθήκες δεν αφορούν σε κανονικές αυξήσεις τιμών αλλά σε έκτακτες καταστάσεις (force majeure). Τα ποσά αποζημίωσης που τυχόν προκύψουν θα επηρεάσουν τα φετινά αποτελέσματα.

Για τα δημόσια έργα, στις συμβάσεις προβλέπονται όροι για την αναπροσαρμογή τιμών. Δεδομένου όμως, σύμφωνα πάντα με τη διοίκηση της Άβαξ, ότι οι αναθεωρήσεις αφορούν σε εργασίες οι οποίες περιλαμβάνουν εργατικά, μισθώσεις, καύσιμα και υλικά τα οποία βασίζονται στον μέσο όρο ανατιμήσεων, οι αναπροσαρμογές είναι μικρότερες των πραγματικών αυξήσεων καθώς μέχρι στιγμής αφορούν μόνο σε υλικά και καύσιμα. Γίνεται προσπάθεια και διαπραγματεύσεις με τα αρμόδια υπουργεία ώστε αυτά τα υλικά με την μεγάλη ανατίμηση να πληρώνονται απολογιστικά.  

Αναλυτικότερα ως προς τα αποτελέσματα του 2021, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου Άβαξ αυξήθηκε 28% σε 592,2 εκατ., το αποτέλεσμα προ φόρων ήταν ζημιές 26 χιλ. ευρώ έναντι κερδών 7,1 εκατ., το καθαρό κέρδος μετά φόρων διαμορφώθηκε σε 2 εκατ. το έναντι κέρδους 10,5 εκατ. και τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών εξόδων και αποσβέσεων (ΕΒΙΤDA) σε 51 εκατ. έναντι 62,3 εκατ. ευρώ.

Ο συνολικός δανεισμός του Ομίλου την 31.12.2021 ήταν 495,4 εκατ. έναντι 614,8 εκατ. με το μακροπρόθεσμο σκέλος του να αποτελεί το 77% του συνόλου. Πέρσι η Άβαξ παρήγαγε υψηλή ελεύθερη ταμειακή ροή η οποία κατευθύνθηκε στην εξόφληση σημαντικού μέρους των δανειακών υποχρεώσεων.

Σήμερα, συνυπολογίζοντας και τα έργα στα οποία έχει μειοδοτήσει και επίκειται η υπογραφή συμβάσεων το ανεκτέλεστο υπόλοιπο της Άβαξ ανέρχεται σε περίπου 2,2 δις.

Ο κατασκευαστικός κλάδος μετά τη διακοπή της δραστηριότητας της ενέργειας  εισφέρει το 97% των συνολικών εσόδων του Ομίλου, με την αναλογία εσόδων από διεθνή και εγχώρια έργα να διαμορφώνεται περίπου στο 3 προς 1.

Σημειώνεται ότι στις Ενοποιημένες Χρηματοοικονομικές Καταστάσεις της 31.12.2021, σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΔΠΧΑ 5), η Volterra κατηγοριοποιήθηκε ως «Διακοπείσα Δραστηριότητα».

Αναφορικά με τις προοπτικές για το 2022 η διοίκηση εκτιμά ότι «θα καταγραφεί περαιτέρω βελτίωση στις οικονομικές επιδόσεις του Ομίλου Άβαξ, με δυναμική ανάπτυξη της κατασκευαστικής δραστηριότητας και ενίσχυση της κερδοφορίας, ιδίως αν μετριασθεί σύντομα ο γεωπολιτικός κίνδυνος που πηγάζει από την περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης, βοηθώντας την εξομάλυνση στις αγορές ενέργειας, μεταφορών και δομικών υλικών. Τα περισσότερα έργα που είχαν αναληφθεί τα προηγούμενα χρόνια ολοκληρώνονται μέχρι τα μέσα του τρέχοντας έτους, και πλέον τα έργα που εισέρχονται πλέον σε φάση υλοποίησης και η συνεχιζόμενη ενίσχυση του ανεκτέλεστου υπολοίπου με νέα ποιοτικά έργα θέτουν τις βάσεις για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του Ομίλου».

Αποεπένδυση από την ενέργεια

Σε συζητήσεις με ενδιαφερόμενους επενδυτές για την πώληση της θυγατρικής, Volterra, η οποία δραστηριοποιείται στην χονδρική και λιανική αγορά ενέργειας και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) βρίσκεται η Άβαξ.

Όπως σημειώνεται στην Οικονομική Έκθεση η Volterra θα πουληθεί ως εταιρεία, είτε τα έργα ΑΠΕ θα δοθούν ξεχωριστά από τις δραστηριότητες στη λιανική και χονδρική αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

Η διοίκηση της Άβαξ αναφέρει σχετικά πως «η ανατίμηση του φυσικού αερίου στη διάρκεια του 2021 είχε αποτέλεσμα σημαντική αύξηση στη τιμή εκκαθάρισης της εγχώριας αγοράς ενέργειας. Η τήρηση του κώδικα προμήθειας είχε επίπτωση την καθυστέρηση στην εναρμόνιση των χρεώσεων των πελατών, προκαλώντας σημαντικές ζημιές στον Όμιλο. Η μεγάλη αύξηση του κύκλου εργασιών της Volterra και η άνοδος των τιμών αγοράς είχε επακόλουθο την εκτίναξη του απαιτούμενου κεφαλαίου κίνησης σε επίπεδο το οποίο η Volterra αδυνατούσε να διαχειριστεί και χρειάστηκε σημαντική στήριξη από την μητρική».

Τα παραπάνω συνέβαλαν στην απόφαση αποεπένδυσης από την αγορά ενέργειας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα