General Motors: Ζητά άμεση βοήθεια 4 δισ. δολ. για να επιβιώσει το 2008

Τετάρτη, 03 Δεκεμβρίου 2008 07:42
UPD:10:13
EPA/JEFF KOWALSKY

Το ενδεχόμενο αδυναμίας πληρωμής των λογαριασμών της αυτόν το μήνα, λόγω έλλειψης κεφαλαίων, αντιμετωπίζει η General Motors, εκτός και εάν το αμερικανικό Κογκρέσο χορηγήσει άμεσα στην αυτοκινητοβιομηχανία 4 δισ. δολάρια. Συνολικά, η εταιρεία χρειάζεται 18 δισ. δολάρια, προκειμένου να αντεπεξέλθει στην παγκόσμια οικονομική κρίση.

Η GM ζήτησε 12 δισ. δολάρια σε δάνεια και επιπλέον πιστώσεις ύψους 6 δισ. δολαρίων, καθώς προσπαθεί να μειώσει την απασχόληση στις ΗΠΑ κατά 34%, να κλείσει εργοστάσια και να δώσει βαρύτητα μόνο σε τέσσερις από τις οκτώ μάρκες αυτοκινήτων της. Η εταιρεία προσπαθεί, παράλληλα, να μειώσει το έλλειμμα κατά το ήμισυ και να πετύχει νέες παραχωρήσεις από την ένωση των εργαζομένων, United Auto Workers.

«Το σχέδιο αποτελεί μέρος της έκτακτης χρηματοδότησης από την κυβέρνηση για να βοηθήσει την βιομηχανία αυτοκίνητων να περιορίσει τη μεγάλη κρίση. Το αίτημα καταδεικνύει λεπτομερώς το γιατί η GM χρειάζεται ομοσπονδιακά κεφάλαια όχι μόνο για την ίδια, αλλά και για τη σωτηρία της οικονομίας των ΗΠΑ», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της GM, Ρικ Βαγκόνερ, σε τηλεδιάσκεψη.

Πίστωση έως 9 δισ. δολαρίων ζήτησε και η Ford Motor, αναφέροντας ότι θα ισοσκελίσει τον ισολογισμό της ή θα εμφανίσει προ φόρων κέρδη το 2011 και ίσως να μην χρειαστεί να χρησιμοποιήσει την οικονομική βοήθεια.

Η Chrysler ζήτησε, από την πλευρά της, 7 δισ. δολάρια, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται άμεσα χρήματα καθώς ενδέχεται να μην έχει ρευστό μέχρι το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Το αίτημα των αυτοκινητοβιομηχανιών για 34 δισ. δολάρια υπερβαίνει τα 25 δισ. δολάρια που σκέφτεται να διαθέσει η αμερικανική κυβέρνηση. Οι εταιρείες πρέπει να πείσουν το διχασμένο Κογκρέσο ότι τα σχέδιά τους είναι αρκετά αυστηρά για την εξασφάλιση της αποπληρωμής των δανείων που θα λάβουν.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Ντάνα Περίνο, οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα πρέπει να αποδείξουν ότι τα σχέδιά τους είναι αρκετά για να αποπληρώσουν τα δάνεια που θέλουν να λάβουν από την αμερικανική κυβέρνηση.

Οι προτάσεις της GM έγιναν την ίδια ημέρα που η εταιρεία ανακοίνωσε μείωση των πωλήσεων κατά 41% τον Νοέμβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ 31% μειώθηκαν οι πωλήσεις της Ford και 47% της Chrysler.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα