Πολωνία: Επισπεύδει σχέδια για LNG μετά το ρωσικό μπλόκο

Τετάρτη, 27 Απριλίου 2022 10:57
UPD:10:58
EPA/Lex van Lieshout

Μετά την κλιμάκωση της κόντρας με τη Μόσχα και την απόφαση της Gazprom να κλείσει τις στρόφιγγες, η Πολωνία είναι αποφασισμένη να επισπεύσει την ολοκλήρωση του πλωτού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).  

«Θέλουμε η εγκατάσταση να είναι έτοιμη το 2025, αυτό το επιταχύνουμε. Το αρχικό σχέδιο ήταν να την έχουμε έτοιμη το 2027» δήλωσε ο υπουργός Ενεργειακής Ασφάλειας, Πιοτρ Ναΐμσκι στον ραδιοσταθμό RMF FM. 

Η πολωνική εταιρεία φυσικού αερίου PGNiG ανακοίνωσε πριν από λίγο «την πλήρη αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Gazprom στο πλαίσιο του συμβολαίου του αγωγού Γιαμάλ» και κατηγόρησε τη ρωσική εταιρεία για αθέτηση συμβολαίου. 

Παράλληλα η υπουργός Κλίματος της Πολωνίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα της προτίθεται να βοηθήσει τη Γερμανία να εισάγει μη ρωσικό πετρέλαιο. «Είμαστε έτοιμοι να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στη Γερμανία (...) και να τους υποστηρίξουμε να ολοκληρώσουν την αποχώρηση από το ρωσικό πετρέλαιο, από τους ρωσικούς πόρους» δήλωσε η υπουργός Άνα Μόσκβα στον κρατικό πολωνικό ραδιοσταθμό Polskie Radio.

Την απόφαση της Ρωσίας να κλείσει τις στρόφιγγες σε δύο ευρωπαϊκές χώρες σχολίασε και η Βρετανία. «Αυτό θα έχει έναν πολύ επιζήμιο αντίκτυπο στη Ρωσία επίσης διότι καθίσταται περαιτέρω, ολοένα και περισσότερο, όχι μονον ένας πολιτικός παρίας, αλλά και ένας οικονομικός παρίας» είπε ο Βρετανός υπουργός, Ντόμινικ Ράαμπ στο βρετανικό δίκτυο Sky News.

Πηγή: Reuters 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα