- Με άνοδο ξεκίνησε η μέρα χρηματιστηριακά στις ασιατικές συναλλαγές μετά από μια καθυστερημένη ανάκαμψη στη Wall Street, αν και οι φόβοι για την παγκόσμια ανάπτυξη ενισχύθηκαν από τους αυστηρούς περιορισμούς της Κίνας για τον COVID-19 και από μια αναμενόμενη σειρά μέτρων επιθετικής σύσφιξης της Federal Reserve που μείωσαν την όρεξη για ρίσκο.
Γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
- Εκτός από τις ανησυχίες για το lockdown στην Κίνα, οι αγορές ανησυχούν επίσης ότι ένας επιθετικός ρυθμός σύσφιξης της Fed θα μπορούσε να εκτροχιάσει την παγκόσμια οικονομία, η οποία μόλις άρχισε να ανακάμπτει από το χτύπημα της πανδημίας COVID-19. Η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα σε κάθε μία από τις δύο επόμενες συνεδριάσεις της.
- Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων αναφοράς στις ΗΠΑ παρέμειναν σταθερές στο 2,8121% στις πρωινές συναλλαγές. Οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν τη Δευτέρα.
- Τα ΣME επί των δεικτών της Wall Street, με μεταβολές της τάξης του +0,10% ειδοποιούν για ανοδικό άνοιγμα εκεί αργότερα, ενώ σημαντικά κέρδη έχουν τα ΣΜΕ επί των ευρωπαϊκών δεικτών και ειδικά του DAX.
- Η τέταρτη εβδομάδα του Απριλίου έφερε στον Γενικό Δείκτη κέρδη +3,34%, η απόδοσή του στον μήνα διαμορφώθηκε στο +7,99%, έτσι στο 2022 έχει άνοδο +6,31%. Στον FTSE25 προκάλεσε άνοδο +3,82% και στον Απρίλιο ενισχύεται +8,68% με ετήσια απόδοση +7,62%. Επίσης έδωσε στον FTSEΜ ενίσχυση κατά +0,24%, όταν στον μήνα κέρδισε +3,59% ενώ στο έτος κερδίζει +4,38%. Ο κλάδος που συνέβαλλε θετικά στις μεταβολές των δεικτών στην εβδομάδα ήταν οι Τράπεζες, με αύξηση +7,85%. Ο ΔΤΡ εμφάνισε στον μήνα άνοδο +7,51%, έτσι στο 2022 ενισχύεται κατά +20,24%.
Μπορεί να ήταν συντομότερη από το σύνηθες η φετινή Μεγάλη εβδομάδα λόγω της ελάχιστης διαφοράς του Πάσχα Καθολικών και Ορθοδόξων, αλλά για τις μετοχικές αξίες της Αθήνας δεν ήταν εβδομάδα των Παθών, αλλά της σταθερά κλιμακούμενης ανόδου. Παράλληλα αύξηση σημείωσαν με μοχλό τις προσυμφωνημένες συναλλαγές οι όγκοι και υπήρξαν, ενδιάμεσα των τριών συνολικά συνεδριάσεων, δυο ανοδικά χάσματα.
“Οι Κασσάνδρες που έβλεπαν μεγάλη διόρθωση στην Αγορά, αρχίζουν και αλλάζουν άποψη. Το Ελληνικό Χρηματιστήριο αποδεικνύει και στον πιο δύσπιστο, ότι έχει αυτονομηθεί σε μεγάλο βαθμό από τους υπόλοιπους. Πλέον στοχεύει σε νέα υψηλά, με τους περισσότερους συμμετέχοντες να μην πιστεύουν την κίνηση. Όσο ο ΓΔ κινείται πάνω από το 936 η τάση είναι επιθετική, θυμίζοντας ότι το παλαιό υψηλό είναι στο 974. Η ανοδική τάση έχει πάρει σάρκα και οστά εκπλήσσοντας ακόμα και τους πιο αισιόδοξους”. Σημείωνε ο Ηλίας Ζαχαράκης την Μ Πέμπτη συμπληρώνοντας παράλληλα ότι οι Ξένες Αγορές έδωσαν μια ανοδική αντίδραση, γεγονός που βοηθάει σε μεγαλύτερο βαθμό την Ελληνική Αγορά, που ήδη ήταν, τεχνικά, στημένη ανοδικά.
Οι διεθνείς αγορές δεν είναι πολύ χαρούμενες
Ωστόσο οι δυο μέρες της αργίας εμπόδισαν το επενδυτικό κοινό της Αθήνας να αποτυπώσει τις αντιδράσεις από τις κινήσεις που έγιναν και γίνονται στα διάφορα τμήματα της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς. Η ανακούφιση από το ότι η Γαλλία επανεξέλεξε τον υπέρ των επιχειρήσεων Εμανουέλ Μακρόν έχει αντικατασταθεί από τους φόβους για την παγκόσμια οικονομία. Μετά τις πρόσφατες συνεδριάσεις του ΔΝΤ, όπου οι κεντρικοί τραπεζίτες συναγωνίστηκαν για να παραδώσουν επιθετικά μηνύματα, οι ανησυχίες αφορούν στο ότι η νομισματική πολιτική θα επιφέρει σύσφιξη στις αναπτυγμένες οικονομίες σε βαθμό που η ανάπτυξη να ανακοπεί. Σε αυτές τις επιφυλάξεις προστίθενται οι πληροφορίες πως στην Κίνα, όπου η Σαγκάη μπαίνει για τέταρτη εβδομάδα σε lockdown και το Πεκίνο φαίνεται ότι θα έχει την ίδια μοίρα. Το γιουάν έχει υποχωρήσει σε χαμηλό ενός έτους έναντι του δολαρίου, οι μετοχές της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ υποχωρούσαν τη Δευτέρα 25/4 κατά 4%. Όπου χθες οι απώλειες κυριάρχησαν σε αναδυόμενες αγορές και εμπορεύματα. Το πετρέλαιο ήταν κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι ενώ ο χαλκός, το πιο δημοφιλές βαρόμετρο για την παγκόσμια ανάπτυξη, έχει φτάσει στα χαμηλά ενός μηνός.
Εάν η παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία περάσει σε φάση προετοιμασίας για την υποδοχή παγκόσμιας ύφεσης θα δοκιμαστούν οι αντοχές εκείνων που με αυξημένο τζίρο οδήγησαν τη συνολική κεφαλαιοποίηση στα 67,663 από 65,833 δις ευρώ την Παρασκευή 8/4. Ο μέσος ημερήσιος τζίρος διαμορφώθηκε στα 136,387 από 76,51 εκατ. ευρώ στην τρίτη εβδομάδα του Απριλίου και των πακέτων εκτινάχθηκε στα 37,52 από 6,3 εκατ. Αν δηλαδή η άνοδος σταματήσει στις 950 - 970 μονάδες και ακολουθήσει πτώση λόγω ύφεσης, δεν θα γλυτώσουν οι μετοχές της Αθήνας που εμφάνισαν τον καλύτερο μήνα τους όταν οι μετοχές παγκόσμια είχαν τον χειρότερό τους από τον Μάρτιο του 2020.
Ο πιστοποιημένος χρηματοοικονομικός αναλυτής Πέτρος Στεριώτης περιέγραψε το δίλημμα των επενδυτών ως ακολούθως: “O Γενικός Δείκτης κλείνει το πτωτικό ‘χάσμα τιμών’ της 24ης Φεβρουαρίου, ημέρας κατά την οποία ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία. Με άλλα λόγια, κάλυψε όλο το έδαφος το οποίο έχασε, λόγω των γεωπολιτικών αναταραχών του τελευταίου διμήνου. Έτσι, επαλήθευσε την θετική εποχικότητα του Απριλίου, ενώ εκμεταλλεύτηκε και τον διεθνή χρηματιστηριακό "ούριο άνεμο", μετά και την απορρόφηση των ανησυχιών που πάντα προκαλεί η αλλαγή της πλεύσης των Κεντρικών Τραπεζών. Από διαγραμματικής άποψης και δεδομένου του πρόσφατου ανοδικού momentum, μια νέα επίσκεψη των πολυετών υψηλών του ΓΔ δεν είναι απίθανη. Το ερώτημα του "ενός εκατομμυρίου" είναι εάν το “rotation” μεταξύ μετοχών του FTSE25 θα φέρει στο προσκήνιο όσες έχουν μείνει πίσω, ή εάν η “διχοτόμηση” της Αγοράς σε τίτλους που σημειώνουν μακροπρόθεσμα υψηλά και σε άλλους που υποαποδίδουν υποκρύπτει μία νέα, επικείμενη διορθωτική τάση”.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Η συνεδρίαση τη Δευτέρα ξεκίνησε δίνοντας τις πρώτες ώρες συνέχεια στη ρευστοποίηση θέσεων. Ο φόβος για την προοπτική παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης συνεχίζει να τροφοδοτεί τις ανησυχίες σε όλα τα χρηματιστήρια. Αλλά με τη βοήθεια των μετοχών τεχνολογίας, μετά και την αποδοχή της προσφοράς του Ελον Μασκ για την εξαγορά του Twitter από το ΔΣ της εταιρείας κοινωνικής δικτύωσης μάζεψαν τις απώλειες οι μετοχές και γύρισαν σε θετικό έδαφος. Η οικονομία των ΗΠΑ επιβραδύνθηκε περαιτέρω τον Μάρτιο σύμφωνα με τον δείκτη Chicago Fed National Activity.
Η μετοχή του Twitter στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ενισχύθηκε 5%. Ο Ελον Μασκ έκλεισε τον στόχο του, να εξαγοράσει το Twitter καθώς ο όμιλος δέχθηκε την προσφορά 44 δισ. δολ. του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία.
Ο Dow με σημαντικές απώλειες έως -1,5%, μάζεψε στη συνέχεια τις ζημιές και ενισχύθηκε +0,70% κλείνοντας στις 34049,46 μονάδες. Το ίδιο ο S&P 500 μετά τον περιορισμό απωλειών ανέβηκε +0,57% στις 4296,12, όπως και ο Nasdaq 100 που πέρασε πρώτος σε θετικό έδαφος, για να καταλήξει στις 13004,85 μονάδες ε κέρδη +1,29%.
ΕΥΡΩΠΗ
Στις πρόσφατες συνεδριάσεις του ΔΝΤ, οι κεντρικοί τραπεζίτες συναγωνίστηκαν στο να παραδώσουν επιθετικά μηνύματα για νομισματική σύσφιξη , στην Κίνα η Σαγκάη μπαίνει για τέταρτη εβδομάδα σε lockdown και το Πεκίνο φαίνεται ότι θα έχει την ίδια μοίρα. Έτσι τα χρηματιστήρια σε όλη την Ευρώπη έκλεισαν με απώλειες σε όλους τους κλάδους.
Οι φόβοι των επενδυτών οδήγησαν τον δείκτη FTSE 100 της Βρετανίας να υποχωρήσει κατά -1,88% έκλεισε στις 7.380,54 μονάδες, στο χαμηλότερο κλείσιμό του εδώ και πέντε εβδομάδες και εμφάνισε τη μεγαλύτερη πτώση από τις αρχές Μαρτίου. Οι μετοχές των εταιριών εξόρυξης μεταλλευμάτων, μετά την πτώση των τιμών των εμπορευμάτων σήμερα, με την Anglo American (-6,85%) να ακολουθείται από την BP (-6,18%) και τη Glencore (-5,64%).
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 φτάνοντας στις 445,11 μονάδες, έχασε 1,81%, στο χαμηλό ενός μηνός. Στη Γερμανία ο δείκτης DAX υποχώρησε -1,54% και έκλεισε στις 13.924,17 μονάδες. Ο CAC 40 της Γαλλίας υποχώρησε κατά 2,01% στις 6449,38 μονάδες αδιαφορώντας αν ο Εμμανουέλ Μακρόν κέρδισε μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Γαλλίας. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ έχασε -0,90% και ο ιταλικός ΜΙΒ -1,53%. Οδήγησαν την πτώση Koninklijke Philips -11,25%, Norsk Hydro -8,50%, Commerzbank -6,79%.
ΧΑ
Άνοδος σε όγκους και αποτιμήσεις τη Μεγάλη Εβδομάδα
Μπορεί να ήταν συντομότερη από το σύνηθες η φετινή Μεγάλη εβδομάδα λόγω της ελάχιστης διαφοράς του Πάσχα Καθολικών και Ορθοδόξων αλλά για τις μετοχικές αξίες της Αθήνας δεν ήταν εβδομάδα των Παθών, αλλά της σταθερά κλιμακούμενης ανόδου. Παράλληλα αύξηση σημείωσαν οι όγκοι με μοχλό τις προσυμφωνημένες συναλλαγές και υπήρξαν, ενδιάμεσα των τριών συνολικά συνεδριάσεων, δυο ανοδικά χάσματα. Στη διάρκειά τους ξεπεράστηκε το επίπεδο των 930 μονάδων, που ανέφεραν συχνά ως οροφή του ΓΔ οι εγχώριοι αναλυτές και αυτό έδωσε ένα ακόμα κίνητρο, για να επιμείνουν οι θεσμικοί αγοραστικά.
Η τέταρτη εβδομάδα του Απριλίου έφερε στον Γενικό Δείκτη κέρδη +3,34%, η απόδοσή του στον μήνα διαμορφώθηκε στο +7,99%, έτσι στο 2022 έχει άνοδο +6,31%. Στον FTSE25 προκάλεσε άνοδο +3,82% και στον Απρίλιο ενισχύεται +8,68% με ετήσια απόδοση +7,62%. Επίσης έδωσε στον FTSEΜ ενίσχυση κατά +0,24% όταν στον μήνα κέρδισε +3,59% ενώ στο έτος κερδίζει +4,38%. Ο κλάδος που συνέβαλλε θετικά στις μεταβολές των δεικτών στην εβδομάδα ήταν οι Τράπεζες με αύξηση +7,85%. Ο ΔΤΡ εμφάνισε στον μήνα άνοδο +7,51%, έτσι στο 2022 ενισχύεται κατά +20,24%.
Η Μεγάλη Eβδομάδα χρηματιστηριακά ξεκίνησε τη Μ. Τρίτη και οι θεσμικοί, μετά από μια ανοδική εβδομάδα, αποτύπωσαν τελικά πριν τις 11:00 με σαφήνεια τη διάθεση για την απομάκρυνση βορειότερα των 920 μονάδων, ενώ διαπίστωσαν ότι στις ευρωπαϊκές συναλλαγές, επικράτησαν οι πωλητές. Οι επενδυτές με αυξημένο τζίρο, και μικρής σχετικά αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 926,41 από 919,96 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +0,81%. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 101,707 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 3,674 εκατ. Ο ΔΤΡ έκλεισε στις 645,83 μονάδες με μεταβολή +0,75%. Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +0,71% στις 2243,26 από 2227,50 μονάδες από το κλείσιμο της Πέμπτης 14/4, ενώ ο FTSEΜ έχασε -0,23%. Την Μ Τετάρτη ο ΔΤΡ έκλεισε στις 677,47 μονάδες με μεταβολή +4,90%. Έτσι, ο ΓΔ με μεταβολή +1,54% οδηγήθηκε στις 940,69 μονάδες και ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +1,88% στις 2285,42, ενώ ο FTSEΜ κέρδισε μόνο +0,39%. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 185,416 εκατ. ευρώ με την αξία των πακέτων στα 85,297 εκατ. Στην τελευταία σύνοδο της Μ Εβδομάδας οι επενδυτές οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 949,68 μονάδες, με μεταβολή +0,96%. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 122,037 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 23,587 εκατ. Ο ΔΤΡ έκλεισε στις 691,30 μονάδες με μεταβολή +2,04%. Ο FTSE25 με άνοδο +1,19% κατέληξε στις 2312,55 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ κέρδισε μόνο +0,09%.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 67,663 από 65,833 δις ευρώ την Παρασκευή 8/4. Ο μέσος ημερήσιος τζίρος διαμορφώθηκε στα 136,387 από 76,51 εκατ. ευρώ στην τρίτη εβδομάδα του Απριλίου και των πακέτων εκτινάχθηκε στα 37,52 από 6,3 εκατ.
Η εικόνα των blue chip
Η ομάδα με άνοδο μεγαλύτερη των βασικών δεικτών αποτελείται από 8 μετοχές ήτοι
- ΕΤΕ +9,85% με μηνιαία επίδοση +21,05% και ετήσια +38,47%,
- ΑΛΦΑ +9,11% με μηνιαία επίδοση +5,73% και ετήσια +9,56%,
- ΠΕΙΡ +8,86% με μηνιαία επίδοση +4,63% και ετήσια +14,77%,
- ΜΥΤΙΛ +8,78% με μηνιαία επίδοση +21,75% και ετήσια +19,50%,
- ΕΕΕ +5,21% με μηνιαία επίδοση +4,91% και ετήσια -33,58%,
- ΕΥΡΩΒ +4,75% με μηνιαία επίδοση +0,71% και ετήσια +20,04%,
- ΤΕΝΕΡΓ +4,58% με μηνιαία επίδοση +7,23% και ετήσια +31,08%,
- ΛΑΜΔΑ +4,42% με μηνιαία επίδοση +9,78% και ετήσια -0,80%.
Ακολουθούν με εβδομαδιαία άνοδο ισοδύναμη των δεικτών οι:
- ΒΙΟ +3,81% με μηνιαία επίδοση +4,16% και ετήσια +,87%,
- ΑΡΑΙΓ +3,68% με μηνιαία επίδοση +1,81% και ετήσια +17,38%,
- ΕΛΧΑ +3,16% με μηνιαία επίδοση +1,03% και ετήσια -4,65%.
Για να συμπληρωθεί το πλήθος των κερδισμένων στη βδομάδα υπάρχουν άλλα 8 blue chip
- ΤΙΤC +2,73% με μηνιαία επίδοση +6,72% και ετήσια +6,88%,
- ΣΑΡ +2,11% με μηνιαία επίδοση +1,39% και ετήσια -18,31%,
- ΓΕΚΤΕΡΝΑ +2,04% με μηνιαία επίδοση +6,37% και ετήσια +5,36%,
- ΕΥΔΑΠ +1,69% με μηνιαία επίδοση +5,54% και ετήσια -7,30%,
- ΜΠΕΛΑ +1,54% με μηνιαία επίδοση +12,22% και ετήσια +20,24%,
- ΟΠΑΠ +1,53% με μηνιαία επίδοση +10,38% και ετήσια +16,84%,
- ΑΔΜΗΕ +0,85% με μηνιαία επίδοση +5,36% και ετήσια -2,28%,
- ΟΛΠ +0,11% με μηνιαία επίδοση +4,71% και ετήσια +3,37%.
Χωρίς μεταβολή ΟΤΕ 0,00% με μηνιαία επίδοση +10,00% και ετήσια +10,98%.
Με απώλειες βρέθηκαν πέντε:
- ΕΛΛΑΚΤΩΡ -2,70% με μηνιαία επίδοση +16,04% και ετήσια +10,85%,
- ΕΛΠΕ -2,25% με μηνιαία επίδοση 0,00% και ετήσια +18,65%,
- ΔΕΗ -1,56% με μηνιαία επίδοση +7,63% και ετήσια -12,98%,
- ΜΟΗ -0,67% με μηνιαία επίδοση +5,11% και ετήσια +7,64%,
- ΚΟΥΕΣ -0,50% με μηνιαία επίδοση +4,69% και ετήσια -3,41%,
Τεχνική ανάλυση παράγωγα
Μειώθηκε η αισιοδοξία των traders χωρίς να εξαφανιστεί
Στην τέταρτη βδομάδα του φετινού Απριλίου διαπιστώσαμε ότι για το ελληνικό οι επαγγελματίες διαχειριστές κινήθηκαν εντελώς αντίθετα από το παγκόσμιο ρεύμα. Βέβαια η Αθήνα “γλύτωσε” την κατρακύλα της Μεγάλης για εμάς Παρασκευής στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά και αυτό αξίζει να το έχουν υπόψη οι εγχώριοι επενδυτές. Αλλά δεν θεωρείται μικρό πράγμα μια άνοδος +3,34% του μέσου όρου ούτε τα +3,82% κέρδη του FTSE25, όπου αθλούνται επενδυτικά οι ξένοι θεσμικοί. Το μέγεθος δικαιολογείται από την επιστροφή στη θέση του οδηγού της τάσης των Τραπεζικών blue chip. Ως γνωστό όταν οδηγεί αυτός ο κλάδος, ξεθαρρεύουν οι διαχειριστές που ενδιαφέρονται και για τα υπόλοιπα blue chip.
Το αποτέλεσμα ήταν να αποδώσουν καλύτερα από τους δείκτες οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ αλλά και οι ΕΕΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΥΤΙΛ, ΤΕΝΕΡΓ. Στον αντίποδα μόνο οι ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΚΟΥΕΣ και ΜΟΗ δέχθηκαν πιέσεις, ώστε να εμφανίσουν απώλειες από -0,50% ως -2,70% στο τριήμερο της Μεγάλης Εβδομάδας. Ο Απρίλιος μπορεί να θέλει τέσσερις συνεδριάσεις για να τελειώσει, αλλά για την ώρα είναι ο πλέον ανοδικός μήνας +7,99% και ο δεύτερος μετά τον Ιανουάριο +4,86%. Ωστόσο ο ΓΔ στις 649,7 μονάδες δηλώνει, ότι εισήλθε σε ζώνη συσσώρευσης που σχημάτισαν επτά συνεδριάσεις από 12 ως 21 Ιανουαρίου. Αυτό ως στατιστικό αποτύπωμα ασχέτως του διεθνούς κλίματος θα μετρήσει, καθώς κάτι τέτοια “μαγικά” κάνει η στατιστική προϊστορία.
Στην τελευταία συνεδρίαση της Μεγάλης Εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη αποκλειστικά πάνω από το κλείσιμο της προηγούμενης. Το άνοιγμα στις 2292,27 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 6,85 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 27,13 μονάδες ψηλότερα. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 10:30 και ήταν οι 2292,27 μονάδες. Το ανώτερο ημέρας οι 2320,09 μονάδες, ήρθε στις 13:55. Το κλείσιμο στις 2312,55 από 2285,42 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +1,19% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε στα 12,379 εκατ. ευρώ την Πέμπτη 21/4/22.
Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Μαΐου ο όγκος διαμορφώθηκε 458 ΣΜΕ με ανώτερο τις 2325,50 μονάδες κατώτερο τις 2306,25 και τελευταίες πράξεις στις 2315,00 με τιμή κλεισίματος τις 2317,75 από 2294,00 μονάδες και τα ανοικτά συμβόλαια ανήλθαν 3240 από 3258. Διακινήθηκαν επίσης 23 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με ανώτερο στις 2322,00 μονάδες και κατώτερο τις 2310,25, ενώ έκανε τελευταίες πράξεις στις 2322,00 μονάδες και η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2320,00 από 2294,50, ενώ η σειρά απόκτησε 173 από 154 ανοικτά ΣΜΕ.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον παρέμεινε επιλεκτικό. Στα calls λήξης Μαΐου διακινήθηκαν 6 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 2250 και τις 2300 μονάδες. Για την επόμενη σειρά λήξης Ιουνίου διακινήθηκαν 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της νέας τρέχουσας σειράς, Μαΐου, διακινήθηκαν 52 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2200 ως τις 2350 μονάδες. Ενώ για την επομένη σειρά λήξης Ιουνίου επίσης εμφανίστηκε συναλλακτικό ενδιαφέρον με 25 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 2200 ως τις 2230 μονάδες.
Ο ΔΤΡ έκλεισε στην Μ. Τετάρτη στις 677,47 μονάδες με μεταβολή +4,90%. Την Μ. Πέμπτη, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 679,49 μονάδων (+0,30%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 679,49 (+0,30%), και ανώτερο τις 702,29 (+3,66%) έκλεισε στις 691,30 μονάδες με μεταβολή +2,04%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου διαμορφώθηκε στα 74,122 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (+2,48%) απασχόλησε 16,976 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (+2,86%) 23,177 εκατ., η ΠΕΙΡ (+2,10%) απασχόλησε 5,303 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (+0,94%) απασχόλησε 6,003 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.
Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε στις 699,00 από 685,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 1.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι υποχώρησαν από τα επίπεδα της προηγούμενης για τα ΣΜΕ της σειράς Ιουνίου, αλλά παρέμειναν υψηλοί. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:
- Της ΑΛΦΑ με όγκο 22.413 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 142.844 από 139.918 και τιμή κλεισίματος στα 1,20 ευρώ. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και έμειναν 30 ανοικτές θέσεις
- Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 4503 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος 4,07 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 17.614 από 18.450. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και έμειναν 141 οι ανοικτές θέσεις
- Της ΕΥΡΩΒ με 5085 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος στα 1,07 ευρώ και έγιναν 41.479 από 40.042 τα ανοικτά ΣΜΕ.
- Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 6316 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος 1,50 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 31.307 από 30.873.
Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 429 ΣΜΕ της ΛΑΜΔΑ λήξης Ιουνίου, τα 378 ΣΜΕ της ΜΥΤΙΛ, και τα 345 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Ιουνίου.
Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν εστιασμένο αποκλειστικά στα 39.500 συμβόλαια για την ΕΤΕ.
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές κινήθηκαν υψηλότερα σήμερα Τρίτη 26/4 μετά από μια ανάκαμψη προς το τέλος της συνεδρίασης χθες στη Wall Street. Αν και οι φόβοι για την παγκόσμια ανάπτυξη ενισχύθηκαν από τους αυστηρούς περιορισμούς της Κίνας για τον COVID-19 και μια αναμενόμενη σειρά επιθετικής πολιτικής νομισματικής σύσφιξης της Federal Reserve μειώνοντας την όρεξη για ρίσκο.
Στο ξεκίνημα των ασιατικών συναλλαγών: Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας σημείωσε στο πρώτο μέρος άνοδο +0,8%, βοηθούμενος από τον κινεζικό δείκτη blue chip CSI300 που είχε αύξηση 0,33%, μετά τη χειρότερη μέρα του σε δύο χρόνια τη Δευτέρα. Ο δείκτης αναφοράς Hang Seng του Χονγκ Κονγκ αναπήδησε επίσης 0,6% αρχικά. Η νευρικότητα σχετικά με την οικονομική επιβράδυνση της Κίνας έπληξε τις μετοχές της Αυστραλίας στις αρχές της διαπραγμάτευσης, με τον τοπικό δείκτη αναφοράς να υποχωρεί κατά -1,78%, καθώς πλήττεται ιδιαίτερα από την πτώση των εταιριών εξόρυξης μεταλλευμάτων. Ο ιαπωνικός χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei σημείωσε άνοδο 0,57%.
Στις 8:35 δική μας ώρα όμως:
- Ο ιαπωνικός Nikkei κέρδιζε +0,51%
- Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε απώλειες -2,01%
- Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας βρέθηκε +0,47% ψηλότερα
- Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ βρέθηκε στο +1,15%
- Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας εμφάνισε ανοδική μεταβολή +0,09%
- Ο MSCI Asia ex Japan είχε κέρδη +0,79% και ήταν στις 549,35 μονάδες.