Ντε Γκίντος: Τον Ιούλιο η άρση του QE

Πέμπτη, 21 Απριλίου 2022 11:55
UPD:11:57
REUTERS/INTS KALNINS

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να είναι σε θέση να καταργήσει σταδιακά τις αγορές περιουσιακών στοιχείων τον Ιούλιο για να ανοίξει το δρόμο για αύξηση των επιτοκίων ήδη από αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο Λουίς ντε Γκίντος.

Οποιαδήποτε απόφαση θα εξαρτηθεί από τις οικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ στην επόμενη συνεδρίαση πολιτικής της τον Ιούνιο, αν και είναι ήδη «πεντακάθαρο» ότι ο υψηλότερος πληθωρισμός και η χαμηλότερη ανάπτυξη θα είναι μέρος του μείγματος, δήλωσε ο ντε Γκίντος σε συνέντευξή του στο Bloomberg. Υποβάθμισε την πιθανότητα ύφεσης και στασιμοπληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ.

«Δεν βλέπω κανένα λόγο για τον οποίο δεν θα πρέπει να διακόψουμε το Πρόγραμμα Αγοράς Περιουσιακών Στοιχείων μας τον Ιούλιο. Για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων θα πρέπει να δούμε τις προβλέψεις μας, τα διαφορετικά σενάρια», αλλά «από τη σημερινή οπτική γωνία, ο Ιούλιος είναι πιθανός και ο Σεπτέμβριος, ή αργότερα, είναι επίσης δυνατό. Θα εξετάσουμε τα δεδομένα και μόνο τότε θα αποφασίσουμε».

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ έχει κινηθεί προς την εκτόνωση της κρίσης και επανέλαβε τα σχέδια την περασμένη εβδομάδα να προχωρήσει - παρά την αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία. Οι επενδυτές βλέπουν πιθανότητα 75% να αυξηθούν κατά ένα τέταρτο τον Ιούλιο και προετοιμάζονται για μηδενικά επιτόκια καταθέσεων έως τον Οκτώβριο.

Ο ντε Γκίντος υποστήριξε ότι η παρακολούθηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό και την αύξηση των μισθών είναι κρίσιμο για να γίνουν σωστά.

Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ έφτασε στο 7,5% τον περασμένο μήνα και ο ντε Γκίντος προέβλεψε ότι πλησιάζει «πιο κοντά στην κορύφωσή του». Παρόλο που οι πιέσεις στις τιμές θα αρχίσουν να μειώνονται στο δεύτερο εξάμηνο, δεν αναμένει ότι το βασικό επιτόκιο θα πέσει κάτω από το 4% φέτος.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα