Σερβία: Συμφωνία με ΔΝΤ

Παρασκευή, 05 Δεκεμβρίου 2008 09:27

Στις 19 Δεκεμβρίου το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα εγκρίνει τη συμφωνία για την παροχή δανείου στη Σερβία που συμφωνήθηκε το Νοέμβριο.

Aυτό ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της χώρας στην Παγκόσμια Τράπεζα, κα Biljana Hroneos-Krasavac προσθέτοντας πως η συμφωνία θα εγκριθεί σύμφωνα με την κανονική διαδικασίας, καθώς η Σερβία απέδειξε πως διαθέτει σημαντικά αποθέματα και πρόσβαση σε εξωτερικούς πόρους χρηματοδότησης.

Η συμφωνία θα είναι τύπου stand-by που σημαίνει πως θα προσαρμόζεται σύμφωνα με την τρέχουσα κατάσταση και θα έχει ως βασικό στόχο την υποστήριξη της περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής και την εφαρμογή κατάλληλων μέτρων για την πρόληψη των κινδύνων στον τραπεζικό και χρηματοοικονομικό σύστημα της χώρας. Οι πόροι που θα έχουμε στη διάθεσή μας ανέρχονται σε 520 εκατ. δολ., επεσήμανε η κα Hroneos-Krasavac, συμπληρώνοντας πως η σερβική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προσφύγει στην αξιοποίηση των πόρων αυτών μόνο στην περίπτωση που πραγματικά τους χρειαστεί.

Αναφερόμενη στην παγκόσμια οικονομική κρίση η κα Hroneos-Krasavac ανέφερε πως η συνολική της επίδραση στη Σερβία δεν έχει γίνει ακόμη αισθητή εξαιτίας της αποτελεσματικής μεταρρύθμισης του τραπεζικού τομέα που πραγματοποιήθηκε το 2001 καθώς και της αυστηρής νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα