Έρχεται επισιτιστική κρίση;

Think Tank - Επάρκεια Αγαθών: Νέα πρωτοβουλία της «Ν» για θέματα που απασχολούν την αγορά και την κοινωνία
Τετάρτη, 13 Απριλίου 2022 10:52
UPD:10:54
REUTERS/VALENTYN OGIRENKO

Από την έντυπη έκδοση 

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]

Η εξασφάλιση επισιτιστικής επάρκειας αποτελεί το «next big thing» στις αγορές διεθνώς, καθώς η υφιστάμενη πρωτόγνωρη συγκυρία της πανδημίας Covid 19, της ενεργειακής κρίσης, αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία έχει επιταχύνει τις εξελίξεις στον πρωτογενή τομέα που όμως -ούτως ή άλλως- δρομολογούνταν δεδομένης της κλιματικής κρίσης. Οι παγκόσμιες αυτές προκλήσεις σε συνδυασμό με τα δομικά προβλήματα, όπως μικρός κλήρος, «προτεραιοποίηση» στις χρήσεις γης που περιορίζουν την παρουσία της αγροτικής γης, εξαρτημένες καλλιέργειες από την κοινοτική πολιτική επιδοτήσεων, καθιστούν τον εγχώριο πρωτογενή τομέα ιδιαίτερα ευάλωτο στη δεδομένη συγκυρία. Ήδη το κόστος των αγροτικών εισροών χαρακτηρίζεται από την πλειονότητα των παραγωγών δυσβάστακτο, ενώ οι προβλέψεις των αναλυτών συγκλίνουν στη διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα τουλάχιστον για όλο το 2022 -ακόμα και στην περίπτωση που λήξει η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία-, με αποτέλεσμα να εγκυμονεί ο κίνδυνος βίαιης εγκατάλειψης καλλιεργειών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Μολονότι στην Ελλάδα, όπως και στην Ευρώπη, στην παρούσα φάση στο επίκεντρο βρίσκονται οι ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις από το χωράφι στο ράφι, το ζήτημα της εξασφάλισης της παραγωγικής συνέχειας είναι μείκής συνέχειας είναι μείζονος σημασίας.

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο «και πέντε» της θωράκισης τόσο των επόμενων καλλιεργητικών περιόδων όσο και της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων αγροδιατροφής.

Γιατί ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης «καίγεται» στη λαίλαπα της ακρίβειας. Η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών βαίνει μειούμενη, με αποτέλεσμα τα ευάλωτα νοικοκυριά να κινδυνεύουν με ακραία φτωχοποίηση. Το ζήτημα, λοιπόν, δεν είναι μόνο να εξασφαλιστεί η επάρκεια στο ράφι, αλλά και ότι τα διαθέσιμα προϊόντα να είναι προσιτά στους καταναλωτές. Γιατί διαφορετικά ο φαύλος κύκλος απλώς θα διευρύνεται. Είναι αναγκαιότητα να αναπτυχθούν στοχευμένες στρατηγικές διασφάλισης της απρόσκοπτης τροφοδοσίας της αγοράς σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Όμως οι σχεδιασμοί δεν πρέπει να βασιστούν και να ακολουθήσουν μονάχα τις οριζόντιες κοινοτικές πολιτικές, αλλά κυρίως να εστιάσουν στα ειδικά χαρακτηριστικά του εγχώριου πρωτογενούς τομέα και εν συνεχεία να «μπολιαστούν» με τον τομέα της μεταποίησης.
 

Η «Ναυτεμπορική», εγκαινιάζοντας μια νέα πρωτοβουλία δημιουργίας «δεξαμενών σκέψης» επί κρίσιμων θεμάτων που απασχολούν την αγορά και την κοινωνία, «βάζει» στην πρώτη σελίδα το κεφάλαιο της επισιτιστικής ασφάλειας. Ακαδημαϊκοί, αγρο-οικονομολόγοι.

Ακαδημαϊκοί, αγρο-οικονομολόγοι, αγρο-σύμβουλοι και θεσμικοί εκπρόσωποι αναδεικνύουν ζητήματα μείζονος σημασίας, η επίλυση ή η υιοθέτηση των οποίων θα μπορούσε να αποφέρει υψηλές «αποδόσεις» στην εθνική στρατηγική της επόμενης μέρας του εγχώριου αγροτικού τομέα. Τα άρθρα τους θα δημοσιευθούν μέσα στις επόμενες ημέρες στο naftemporiki.gr. 

Μπορείτε να δείτε όλες τις παρεμβάσεις στο σημερινό φύλλο της Ναυτεμπορικής.  



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα