Παγκόσμια στασιμότητα για τη διετία 2009-2010 «βλέπει» η Moody’s

Σάββατο, 06 Δεκεμβρίου 2008 16:57

Από διεθνή οικονομική στασιμότητα αναμένεται να συνοδευτούν οι τρέχουσες αναταραχές στην χρηματοπιστωτική αγορά, τη διετία 2009-2010, σύμφωνα με την Υπηρεσία Επενδυτών της Moody's. Τη στιγμή που η χρηματοπιστωτική κρίση παρασύρει σε κατακόρυφη πτώση τις παγκόσμιες οικονομίες, οι ειδικοί της Moody's αναμένουν μείωση των επενδύσεων με ανάληψη κινδύνου και υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης.

Σε πρόσφατη έκθεση της για αναθεώρηση των εκτιμήσεων των αγορών ως προς τις βασικές προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και της χρηματοπιστωτικής αγοράς, η Moody's υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη για δραστική αναθεώρηση του κεντρικού σεναρίου της – «Παγκόσμια Ίαση» – προς τα κάτω, καθώς προβλέπει συρρίκνωση το 2009 και χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τους αναμενόμενους για το 2010.

Οι αναλυτές αναδυόμενων αγορών της Moody's αναμένουν επίσης χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης για την ερχόμενη διετία. Αυτό το σενάριο επίπονης οικονομικής ανάρρωσης υποδηλώνει ανάκαμψη της οικονομίας σε καμπύλη σχήματος U στις προηγμένες οικονομίες, ενώ οι ζημίες στην παραγωγή δεν αναμένεται να αποκατασταθούν σύντομα καθώς η αποστροφή των επενδυτών στον κίνδυνο θα διατηρηθεί στις αγορές πιστώσεων για μεγάλο διάστημα.

Στην έκθεσή της η Moody's παραθέτει και δύο ακόμη λιγότερο πιθανά εναλλακτικά σενάρια κινδύνου για το διάστημα 2009-2010.

Σύμφωνα με το πιο αισιόδοξο σενάριο («Παγκόσμια Ανθεκτικότητα»), η διαδικασία της ενοποίησης των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών αγορών διεθνώς έχει επιβραδυνθεί προσωρινά μόνο. Αυτό το σενάριο θέλει την οικονομία των ΗΠΑ να βιώνει μια πολύ ανώδυνη και σύντομη συρρίκνωση χάρη στα πακέτα μαζικών δημοσιονομικών κινήτρων και νομισματικής πολιτικής, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος θα διανύσει το τελευταίο τρίμηνο του 2008 και το πρώτο τρίμηνο του 2009 ένα διάστημα έντονης επιβράδυνσης πριν εισέλθει ξανά σε τροχιά ανάπτυξης.

Αυτό το σενάριο οικονομικής ανάκαμψης περιγράφεται με καμπύλη σχήματος V και προβλέπει μεν αποκατάσταση των ροών κεφαλαίου και της ρευστότητας αλλά όχι θεαματική.

Με βάση το λιγότερο πιθανό από τα τρία σενάρια της Moody's, η έντονη πιστωτική συρρίκνωση θα συνεχιστεί οδηγώντας σε κατάρρευση το διεθνές εμπόριο, τις τιμές των εμπορευμάτων και τις χρηματοοικονομικές ροές. Σε περίπτωση που επαληθευτεί, η ανάπτυξη θα παραμείνει σε αρνητικό έδαφος στις ΗΠΑ και την Ευρώπη σε όλη τη διάρκεια των ετών 2009 και 2010.

Το απαισιόδοξο αυτό σενάριο –απεικονίζεται με καμπύλη σχήματος L- προσεγγίζει περισσότερο τη «χαμένη δεκαετία» του 1990 στην Ιαπωνία παρά το επεισόδιο της δεκαετίας του 1930. Σε αυτή την περίπτωση, παρά την δυναμική δραστηριοποίηση, η συρρίκνωση στην αγορά πιστώσεων θα συνεχιστεί, γεγονός που θα οδηγήσει σε γενικευμένη παράλυση του οικονομικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα