Ο Ρώσος «Γκάτσμπι»: Ο μυστήριος σύμμαχος του Πούτιν που απέφυγε τις κυρώσεις

Τρίτη, 12 Απριλίου 2022 11:19
UPD:11:23
EPA/YURI KOCHETKOV

Την ημέρα που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε 37 από τους πιο ισχυρούς επιχειρηματικούς ηγέτες της χώρας του στο Κρεμλίνο. Ο Ρώσος πρόεδρος τους είπε ότι η εισβολή ήταν «ένα αναγκαίο μέτρο» και τους ζήτησε «να κατανοήσουν τι συμβαίνει».

Το χρηματιστήριο της Ρωσίας είχε μόλις κλείσει με απώλειες 33%, χάνοντας περίπου 71 δισ. δολάρια, με μια σειρά από νέες κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ και περισσότερες να ετοιμάζονται.

Για πολλούς ολιγάρχες στην αίθουσα, θα ήταν η πρώτη τους γεύση των διεθνών οικονομικών περιορισμών.

Αλλά για άλλους, όπως ο Σουλεϊμάν Κερίμοφ, οι κυρώσεις δεν ήταν κάτι καινούργιο.

Ο αινιγματικός δισεκατομμυριούχος που οδηγεί Ferrari και η οικογένειά του έχουν καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να θωρακίσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, αναφέρουν έγγραφα, μια προσπάθεια που θα τον βοηθούσε να απομονωθεί όταν σε αυτόν και άλλες ρωσικές ελίτ επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ το 2018 επειδή επωφελήθηκαν από την «κακοήθη δραστηριότητα σε όλο τον κόσμο».

Ένας θησαυρός οικονομικών αρχείων που διέρρευσαν παρέχει μια ματιά στο πώς ο Κερίμοφ και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν έναν λαβύρινθο από εταιρικές δομές για να κρύψουν τον αστρονομικό πλούτο και τις οικονομικές του συναλλαγές, οι οποίες περιλαμβάνουν 300 εκατομμύρια δολάρια σε μυστηριώδη τραπεζικά εμβάσματα από μια εταιρεία χαρτοφυλακίου εγγεγραμμένη με το όνομα ενός Ελβετού καλλιτέχνη τατουάζ σε εταιρείες που συνδέονται με τον Κερίμοφ και την οικογένειά του.

«Αν είσαι ολιγάρχης, εξ ορισμού ήδη συνεργάζεσαι με εταιρείες-βιτρίνες και κομπίνες προσδοκώντας ότι θα έρθει αυτή η μέρα», δήλωσε ο πρώην αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ Τζόναθαν Σάνζερ.

Σε συνεργασία με τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ), το NBC εντόπισε σημαντικές διαρροές οικονομικών αρχείων - συμπεριλαμβανομένων των Pandora Papers και των αρχείων FinCEN - για να δείξει τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν οι δυτικές κυβερνήσεις στην επιβολή κυρώσεων κατά των Ρώσων ολιγαρχών.

Ενώ οι πλούσιοι σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν δημιουργικές τακτικές για να προστατεύσουν τον πλούτο τους, τα έγγραφα αποκαλύπτουν τα εξαιρετικά βήματα που έχουν κάνει ο Κερίμοφ και οι συνεργάτες του στο παρελθόν και υπογραμμίζουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αρχές που επιδιώκουν να ανακόψουν τη ροή χρημάτων προς τον στενό κύκλο του Πούτιν.

Γρήγορα αυτοκίνητα, φανταχτερά πάρτι

Ο Κερίμοφ είναι λιγότερο γνωστός αλλά πιο πλούσιος από τους Ρομάν Αμπράμοβιτς και Όλεγκ Ντεριπάσκα. Η περιουσία του είναι περίπου 14,3 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg, καθιστώντας τον τον 130ο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο.

Σήμερα, μεγάλο μέρος του πλούτου του Κερίμοφ πιστεύεται ότι προέρχεται από το μερίδιο της οικογένειάς του στην Polyus - τη μεγαλύτερη παραγωγό χρυσού στη Ρωσία. Έχει επίσης βαθιές πολιτικές διασυνδέσεις. Από το 2008, υπηρέτησε ως γερουσιαστής στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της Ρωσίας για την πατρίδα του, το Νταγκεστάν, στην πλειονότητα των μουσουλμάνων νοτιοανατολικά.

Εκ περιτροπής «κλειστός» και ιδιωτικός- ο Κερίμοφ σπάνια δίνει συνεντεύξεις - και επιδεικτικός, τον αποκαλούσαν «Ρώσο Γκάτσμπι» επειδή διοργάνωσε πάρτι αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στις τεράστιες βίλες του στη Γαλλική Ριβιέρα, συμπεριλαμβανομένου ενός σουαρέ που φέρεται να παρουσίαζε ένα show από την Μπιγιονσέ. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ιδιοκτήτης ενός μεγαγιότ 325 εκατομμυρίων δολαρίων και η συλλογή του αυτοκινήτου του περιλαμβάνει σπάνια αντικείμενα όπως μια Ferrari Enzo, την οποία έριξε σε ένα δέντρο στη Νίκαια σε ένα σχεδόν θανατηφόρο ατύχημα το 2006.

«Αυτή η μεγαλοπρέπεια, οι δαπάνες - αυτό είναι μέρος της προσωπικότητάς τους. Αλλά είναι επίσης ένας τρόπος για να ξεπλένετε χρήματα», είπε η Κάρεν Γκρίναγουεϊ, πρώην πράκτορας του FBI που εργαζόταν στη Διεθνή Μονάδα Διαφθοράς του γραφείου, μιλώντας ευρέως για τους ολιγάρχες.

Παρά τη διπλωματική ασυλία, ο Κερίμοφ συνελήφθη στη Γαλλία το 2017 σε σχέση με υπόθεση φοροδιαφυγής και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες σχετικά με την αγορά ενός κτήματος σχεδόν 190 εκατομμυρίων δολαρίων στο Cap d'Antibes στη Γαλλική Ριβιέρα, μια περιοχή γνωστή και ως Κόλπος των Δισεκατομμυριούχων. .

Το προηγούμενο έτος, η έρευνα των Panama Papers από το ICIJ και το Οργανωμένο Έγκλημα και Αναφορά Διαφθοράς Project διαπίστωσε ότι εταιρείες που συνδέονται με τον Κερίμοφ είχαν μεταφέρει 200 ​​εκατομμύρια δολάρια σε ένα χρηματοοικονομικό δίκτυο που σχετίζεται με τον Σεργκέι Ρολντούγκιν, τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ονομάσει «το πορτοφόλι του Πούτιν».

Οι τράπεζες υποτίθεται ότι υποβάλλουν "αναφορές ύποπτης δραστηριότητας" - που ονομάζονται SAR - στο Δίκτυο Επιβολής Οικονομικών Εγκλημάτων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ όταν μια συναλλαγή έχει red flags. Το FinCEN λαμβάνει περισσότερες από ένα εκατομμύριο από αυτές τις αναφορές κάθε χρόνο, οι οποίες κοινοποιούνται στις αρχές επιβολής του νόμου και στις υπηρεσίες πληροφοριών και αποτελούν τη βάση ερευνών για ξέπλυμα χρήματος, φοροδιαφυγή και άλλα οικονομικά εγκλήματα.

Τα χρηματοοικονομικά έγγραφα που διέρρευσαν, περιλαμβάνουν SAR που περιγράφουν λεπτομερώς περισσότερες από 12 ύποπτες τραπεζικές μεταφορές που διέρρευσαν μέσω της Bank of New York Mellon μεταξύ 2012 και 2014.

Στις εκθέσεις, τραπεζικοί υπάλληλοι επισήμαναν περισσότερα από 700 εκατομμύρια δολάρια σε τραπεζικά εμβάσματα μεταξύ αδιαφανών εταιρειών με έδρα την Κύπρο, τα νησιά Κέιμαν, τις Μπαχάμες, την Ελβετία και τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.

Διασταυρώνοντας τα ονόματα των μυστικών εταιρειών με έγγραφα που διέρρευσαν προηγουμένως από τα Pandora Papers, το NBC News και οι συνεργάτες του κατάφεραν να συνδέσουν αρκετές εταιρείες που εμπλέκονταν στις επισημασμένες συναλλαγές των 700 εκατομμυρίων δολαρίων με τον Κερίμοφ ή τους επιχειρηματικούς του συνεργάτες.

Σε μια περίπτωση από το 2013, η Τράπεζα της Νέας Υόρκης Mellon, γνωστή και ως BNY Mellon, ανέφερε στις αρχές ότι μια εταιρεία που ονομάζεται Fletcher Ventures έστειλε ένα σύρμα 100 εκατομμυρίων δολαρίων σε μια εταιρεία που ονομάζεται LT Trading. Στην έκθεση, η τράπεζα είπε ότι «έρευνα στο Διαδίκτυο» έδειξε ότι η LT Trading ήταν μια βρετανική εταιρεία που ειδικευόταν «στην πώληση φρούτων και λαχανικών».

Τα δημόσια αρχεία αποκαλύπτουν λίγα για την LT Trading, αλλά τα αρχεία που διέρρευσαν από την Trident Trust, έναν πάροχο υπεράκτιων υπηρεσιών στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, δείχνουν ότι η εταιρεία είναι στην πραγματικότητα μια εταιρεία εγγεγραμμένη στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους που ανήκει στον Ναριμάν Γκαντζίεφ ανιψιό του Κερίμοφ. Τα αρχεία ήταν μέρος μιας δόσης εμπιστευτικών οικονομικών αρχείων που διέρρευσαν από εταιρείες που ιδρύουν και διαχειρίζονται εταιρείες-βιτρίνα σε φορολογικούς παραδείσους και κοινοποιήθηκαν στο NBC News ως μέρος των Pandora Papers.

Οι αναφορές ύποπτης δραστηριότητας δεν παρέχουν καμία ένδειξη ότι η BNY Mellon απευθύνθηκε στην τράπεζα από την οποία προήλθαν τα χρήματα για να λάβει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις αμφισβητούμενες συναλλαγές. Οι ειδικοί λένε ότι οι ανακριβείς ή ελλιπείς αναφορές που κατατέθηκαν από μεγάλες αμερικανικές και διεθνείς τράπεζες περιπλέκουν το ήδη δύσκολο έργο των ομοσπονδιακών ερευνητών να πατάξουν πιθανά οικονομικά εγκλήματα.

EPA/ALEXEI DRUGINYN / RIA NOVOSTI / KREMLIN POOL
Βοήθεια από την... οικογένεια

Η ίδρυση πολλών εταιρειών για να κρύψει το μερίδιο ιδιοκτησίας του σε διάφορες επιχειρήσεις θα ήταν ένας τρόπος για τον Κερίμοφ να προστατεύσει τον πλούτο του. Αλλά έχει χρησιμοποιήσει και απλούστερες μεθόδους, δηλαδή τη μεταφορά πλούτου στα χέρια των μελών της οικογένειάς του.

Το 2015, η εταιρεία του, Polyus, διαγράφηκε από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας στην Κριμαία, έτσι ο Κερίμοφ έλαβε μέτρα για να απομονώσει το μερίδιο ελέγχου του στον ρωσικό γίγαντα χρυσού, μεταβιβάζοντάς το στον 20χρονο τότε γιο του Σαΐντ.

Η κίνηση αποδείχθηκε αποτελεσματική. Στον Κερίμοφ επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ το 2018, μαζί με άλλους επτά Ρώσους ολιγάρχες, επειδή επωφελήθηκε «από το καθεστώς Πούτιν και έπαιξε βασικό ρόλο στην προώθηση των κακόβουλων δραστηριοτήτων της Ρωσίας», συμπεριλαμβανομένης της κατοχής της Κριμαίας και των προσπαθειών ανατροπής των δυτικών δημοκρατιών. Στον ίδιο επιβλήθηκαν κυρώσεις για υποτιθέμενη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και ως αξιωματούχος στην κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, δήλωσε τότε το υπουργείο Οικονομικών.

Όμως ο χαρακτηρισμός δεν επεκτάθηκεαν στον γιο του ή σε διάφορες εταιρείες που συνδέονται με τον πλούτο του. Οι συναλλαγές στην Polyus συνεχίστηκαν ανεμπόδιστα, έως ότου ανεστάλη από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία στις αρχές του έτους.

Στις 6 Απριλίου, οι Financial Times ανέφεραν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση σκέφτεται να προσθέσει τον Σαΐντ στη λίστα κυρώσεων και μέσα σε λίγες ώρες η Polyus ανακοίνωσε ότι ο νεότερος Κερίμοφ παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο και πούλησε σχεδόν τις μισές μετοχές του στην εταιρεία. Καθώς ο Σαΐντ δεν είναι πλέον ο πλειοψηφικός μέτοχος, η κίνηση θεωρήθηκε ως μια προσπάθεια να προστατευθεί η Polyus από το πάγωμα των λογαριασμών της.

Η εταιρεία βέβαια διατείνεται ότι αυτές οι αποφάσεις λήφθηκαν στις 4 Απριλίου, δύο ημέρες πριν από δημοσιεύματα του Τύπου για πιθανές κυρώσεις εναντίον του Σαΐντ .

Η Ε.Ε. επέβαλε κυρώσεις στον Σαΐντ στις 8 Απριλίου για «συνεργασία με κορυφαίο επιχειρηματία που εμπλέκεται σε οικονομικούς τομείς παρέχοντας μια σημαντική πηγή εσόδων στην κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας», σύμφωνα με την ανακοίνωση των κυρώσεων.

Από τον Μάιο έως τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, η μεγαλύτερη κόρη του Κερίμοφ, Γκουλνάρα Κερίμοβα, καταχωρήθηκε ως ο «απόλυτη πραγματική ιδιοκτήτρια» των εταιρειών που αγόραζαν τις τέσσερις βίλες στη νότια Γαλλία που ήταν στο επίκεντρο της γαλλικής υπόθεσης ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, ο Κερίμοφ δέχθηκε πρόσθετες κυρώσεις από τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ. Αλλά μέχρι στιγμής τα περιουσιακά του στοιχεία έχουν προφανώς γλιτώσει αλώβητα.

Το αναφερόμενο μεγαγιοτ του εντοπίστηκε τελευταία φορά κοντά στα Φίτζι, σύμφωνα με την MarineTraffic. Οι γαλλικές αρχές, εν τω μεταξύ, δεν έχουν κάνει καμία κίνηση εναντίον της μεγάλης περιουσίας του στη Γαλλική Ριβιέρα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα