«Φιλόξενο» με 800 εκατ. ευρώ το χαρτοφυλάκιο της Grivalia

Οι πολυτελείς τουριστικές επενδύσεις που τρέχει η εταιρεία
Τρίτη, 12 Απριλίου 2022 07:40
UPD:07:41

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Χαρτοφυλάκιο με 6 premium hospitality projects υπό ανάπτυξη ή λειτουργία συνολικής αξίας 450 εκατ. ευρώ, τα οποία με την ολοκλήρωση τους θα ξεπεράσουν τα 800 εκατ. ευρώ, διαθέτει η Grivalia Hospitality, έπειτα από 7 χρόνια λειτουργίας.

Στο τέλος Απριλίου θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το ON Residence, το νέο boutique ξενοδοχείο 5 αστέρων της σύμπραξης μεταξύ της Grivalia Hospitality (65%) και της TOR Hotel Group (35%) στην παραλία της Θεσσαλονίκης, το οποίο, σύμφωνα με όσα είπαν χθες οι δημιουργοί του κατά την παρουσίασή του στον Τύπο, αναμένεται να επαναπροσδιορίσει τα standards της πολυτελούς φιλοξενίας σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, αναβαθμίζοντας την τουριστική αγορά της βορείου Ελλάδας. 

Πρόκειται για την αναβίωση ενός ιστορικού κτηρίου επένδυση συνολικού ύψους 20 εκατ. ευρώ (5,7 εκατ. η αγορά του ακινήτου και το υπόλοιπο κόστος κατασκευής)  μακριά από την πλατεία Αριστοτέλους. Πήρε το όνομα του από το ιστορικό εστιατόριο «Όλυμπος Νάουσα», το οποίο επιστρέφει στην παραλία της Θεσσαλονίκης 28 χρόνια μετά.  

Για την ανακατασκευή του ιστορικού αυτού μερικώς διατηρητέου κτηρίου, υλοποιήθηκαν εργασίες εκσυγχρονισμού και επέκτασης, καθώς και εργασίες συντήρησης και αναπαραγωγής των ιδιαίτερων διακοσμητικών και αρχιτεκτονικών του στοιχείων, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Εφορείας Νεότερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε όλα τα στάδια.

Στα υπόλοιπα έργα της Grivalia Hospitality (στην οποία συμμετέχουν με 19,9% ο όμιλος της Eurobank, η Grivalia Management 1,7%, η Eurolife με 26,7% και με 51,7% η διεθνής επενδυτική εταιρεία M&G Investments Management Limited με έδρα το Λονδίνο) ξεχωρίζει η αναβίωση του ιστορικού ξενοδοχείου Αστέρια Γλυφάδας συνολική επένδυση 145 εκατ. ευρώ, στην Αθηναϊκή Ριβιέρα. Το 2023 αναμένεται η λειτουργία του One&Only Aesthesis, από τα πιο πολυαναμενόμενα city resorts. 

Επίσης, εντός της φετινής χρονιάς θα ολοκληρωθεί ανάπτυξη στη Νάουσα της Πάρου, πολυτελές κατάλυμα επένδυση 15 εκατ., ενώ στο χαρτοφυλάκιο της Grivalia Hospitality περιλαμβάνονται το υπερπολυτελές Amanzoe στο Πόρτο Χέλι και το Meli Palace στην Κρήτη. 

Το προαναφερόμενο χαρτοφυλάκιο της Grivalia Hospitality συμπληρώνεται με τη μεγάλη τουριστική επένδυση, προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ, στη Μύκονο (Project Blue) η οποία ανασχεδιάζεται προκειμένου η δημιουργός εταιρεία να συμπεριλάβει τις παρατηρήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σύμφωνα με όσα είπε χθες ο Γιώργος Χρυσικός, Ιδρυτής και πρόεδρος Δ.Σ της Grivalia Hospitality η εταιρεία σκοπεύει μέχρι το τέλος του έτους να μεταφέρει την έδρα της εταιρείας από το Λουξεμβούρο στην Ελλάδα επιδιώκοντας να επικεντρωθεί στην χώρα μας και στον τομέα των πολυτελών ξενοδοχειακών αναπτύξεων. Στο πλαίσιο αυτό σκοπεύει να αποχωρήσει σταδιακά από μεγάλη τουριστική επενδυσή της στον Παναμά. 

Ο κ. Χρυσικός αναφέρθηκε χθες και σε μια νέα μεγάλη τουριστική επένδυση που σχεδιάζει η Grivalia Hospitality, αξίας 250 εκατ. ευρώ, χωρίς ωστόσο, να αποκαλύψει την περιοχή που αυτή θα γίνει ή άλλες σχετικές πληροφορίες. Όπως είπε θα ανακοινωθεί τους επόμενους δύο με τρεις μήνες. Όπως εκτιμάται στην παρούσα φάση αγοράζονται τα οικόπεδα που είναι αναγκαία. 

Ο ίδιος σχολίασε πως το κατασκευαστικό κόστος έχει ανέβει υπέρμετρα, ειδικά για τις ανώτερης ποιότητας κατασκευές και αυτό αυτό φέρνει υπερβάσεις στους προϋπολογισμούς και καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των έργων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η επίπτωση όλης αυτής της κατάστασης στα Αστέρια Γλυφάδας (πανδημία, πόλεμος στην Ουκρανία) αύξησε το κόστος του έργου μέσα σε ένα χρόνο κατά 20 εκατ. ευρώ. 

Υπενθυμίζεται ότι η Grivalia Hospitality είχε ιδρυθεί από την Grivalia Properties πρώην ΑΕΕΑΠ, η οποία συγχωνεύτηκε με την Eurobank (2019) εισέφεροντας επενδυτικό χαρτοφυλάκιο περίπου 1,1 δισ. ευρώ και τη συμμετοχή στην Grivalia Hospitality. Το χαρτοφυλάκιο της ΑΕΕΑΠ συνεισφέρει ετήσια έσοδα στην Τράπεζα ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ, υπό τη διαχείριση της Grivalia Management.

Ο Όμιλος TOR Hotel Group είναι ελληνική, οικογενειακή ξενοδοχειακή επιχείρηση με μακρά παράδοση 97 ετών στον τομέα του τουρισμού. Ήταν η πρώτη εταιρεία που δημιούργησε και λειτούργησε ξενοδοχείο πολυτελείας  στη Θεσσαλονίκη, το ιστορικό Mediterranée που άνοιξε το 1925 μέχρι το μεγάλο σεισμό της Θεσσαλονίκης το 1978.  

Απασχολεί περισσότερους από 400 εργαζόμενους και διαθέτει 5 ξενοδοχειακές μονάδες στη Βόρεια Ελλάδα, που θεωρούνται κορυφαίες στην κατηγορία τους. Στον Όμιλο ανήκουν το νέο 5* ξενοδοχείο On Residence στην παλιά παραλία της Θεσσαλονίκης, το σύγχρονο 4* City Hotel στην καρδιά της πόλης, το Luxury Boutique ξενοδοχείο 5* The Excelsior, καθώς και το φημισμένο Eagles Resort στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής με το πολυτελές 5* Eagles Palace και το 5* Eagles Villas.

Όπως επεσήμανε χθες ο Κωνσταντίνος Τορνιβούκας, διευθύνων σύμβουλος της Tor Hotel Group «το ΟΝ Residence και το εστιατόριο Όλυμπος Νάουσα δεν είναι απλά ένα πολυτελές ξενοδοχείο και ένα εστιατόριο. Είναι μία αναβίωση ενός μνημείου με τεράστια ιστορία, μία προσφορά για την πόλη της Θεσσαλονίκης, αλλά και την Ελλάδα γενικότερα».  



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα