Του Βασίλη Αγγελόπουλου
v.aggelopoulos@naftemporiki.gr
«Συντάξεις εμπιστοσύνης» θα ονομάζονται σύντομα, εκείνες που θα εκδίδονται με διαδικασίες «εξπρές», με τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ να λαμβάνουν υπόψη τους, όλα τα στοιχεία που θα τους χορηγούν οι ίδιοι οι δικαιούχοι, δηλαδή οι ασφαλισμένοι.
Πρόκειται για το νέο μέτρο που προωθεί άμεσα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, σε μια προσπάθεια να εξαφανίσει μέχρι τον Ιούνιο το στοκ των ληξιπρόθεσμων συντάξεων, που τον Μάρτιο ήταν στα επίπεδα των 75.000 για τις κύριες.
Η διαδικασία αυτή αναμένεται να εφαρμοστεί μετά το Πάσχα, αφού εκδοθούν οι απαραίτητες εγκύκλιοι. Η περιληπτική παρουσίαση της συγκεκριμένης πρότασης, έγινε από τον ίδιο τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Το πρόβλημα, σύμφωνα με αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, εστιάζεται στις απορριπτέες αιτήσεις συνταξιοδότησης. Στο ενδεχόμενο που έχουν καταβληθεί ποσά συντάξεων, σε δικαιούχους που δεν θα έπρεπε να έχει εκδοθεί η σύνταξή τους, γιατί δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, τότε τα ποσά αυτά θα πρέπει να αναζητηθούν. Ακόμα χειρότερα, αν μαζί με την τρέχουσα σύνταξη έχουν καταβληθεί και τα αναδρομικά. Άλλωστε μιας και το πρόβλημα εστιάζεται στις ληξιπρόθεσμες αιτήσεις (χρόνος αναμονής άνω των 90 ημερών), γίνεται σαφές ότι υφίσταται και ζήτημα αναδρομικών, που θα δοθούν στους δικαιούχους και αργότερα, ίσως αναζητηθούν να επιστραφούν πίσω.
Έως τώρα, τα επίπεδα των απορριπτέων αιτήσεων κυμαίνονται πέριξ του 15 – 20% σε μηνιαία βάση. Βέβαια τον Ιανουάριο εκτοξεύτηκαν στο 34%, αλλά ενδεχομένως αυτό να αποτελεί μια ειδική περίπτωση που ίσχυσε για έναν μόνο μήνα.
Πάντως, το γεγονός ότι το σύστημα «Άτλας», που περιλαμβάνει το ασφαλιστικό βιογραφικό όλων των ασφαλισμένων, δεν είναι πλήρως ενημερωμένο, ασφαλώς και δημιουργεί εμπόδια στην ορθή χρήση του νέου μέτρου. Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες – επίδοξους μελλοντικούς συνταξιούχους, ο κίνδυνος για να προκύψουν λάθη, στο ενδεχόμενο που εκδοθούν «συντάξεις εξπρές» είναι μεγάλος. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα αναζητηθούν από τους συνταξιούχους να επιστραφούν ποσά, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, κάτι όμως που θα αρχίσει να διαπιστώνεται μετά από αρκετούς μήνες.
Σε κάθε περίπτωση, καλά πληροφορημένες πηγές, θέλουν την σχετική ιδέα – πρόταση να την είχαν υποβάλλει στο υπουργείο Εργασίας, οι ίδιοι οι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΕΦΚΑ. Άλλωστε, είναι εκείνοι που δέχονταν καθημερινά την πίεση δεκάδων χιλιάδων πολιτών, που ζητούσαν μετ’ επιτάσεως να λάβουν την σύνταξή τους. Ειδικά σε περίοδο γενικευμένης ακρίβειας και ανασφάλειας, όπως η τωρινή, η πίεση προς τον ΕΦΚΑ είχε διογκωθεί επικίνδυνα, με κίνδυνο να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Τώρα με το μέτρο αυτό, λύνονται τα χέρια των υπηρεσιακών παραγόντων. Εκτιμάται ότι σε διάστημα 2-3 μηνών, δηλαδή εντός καλοκαιριού, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές για καταβολή κύριων συντάξεων θα εξανεμιστούν ή θα περιοριστούν σημαντικά. Μαζί, θα υποχωρήσουν και τα αναδρομικά που οφείλονται στους δικαιούχους, τα οποία σήμερα ανέρχονται στα επίπεδα των 250 – 300 εκατ. ευρώ.
Στην συνέχεια, το πρόβλημα θα μεταφερθεί στις επικουρικές συντάξεις, από και εκεί το στοκ των ληξιπρόθεσμων είναι μεγάλο (περίπου 120.000). Όμως, αυτό που απασχολεί τώρα την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, είναι να φανεί ότι παράγεται έργο, αναφορικά με τις κύριες συντάξεις, που ήταν και η βασική δέσμευση προς τους θεσμούς.