Αγώνας επιβίωσης για 6 εισηγμένες - Αναζητούνται λευκοί ιππότες

Σάββατο, 09 Απριλίου 2022 17:00
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Του Ανέστη Ντόκα 
[email protected]

Κινήσεις διάσωσης για έξι υπερχρεωμένες εισηγμένες επιχειρήσεις (Mπουτάρης, Sato, Bαράγκης, Γ.Ε. Δημητρίου, Υalco, Bαρβαρέσος) βρίσκονται σε εξέλιξη αυτό το διάστημα. Και στις έξι περιπτώσεις η βασική λύση εστιάζεται στην εξεύρεση στρατηγικών επενδυτών κατόπιν συνεννόησης με τις πιστώτριες τράπεζες. Χαρακτηριστικό είναι το πρόσφατο εγχείρημα για τη διάσωση της Μπουτάρης, μέσω του οποίου η γνωστή οινοποιία αποκτά μια δεύτερη ευκαιρία επιβίωσης, απαλλαγμένη από τον βραχνά της υπερχρέωσης.

Αυτό όμως σχεδιάζεται να γίνει μέσα από νέο εταιρικό σχήμα διαφορετικών μετοχικών συμφερόντων. Τα ακίνητα της Μπουτάρης θα περάσουν στην Premia Properties, η δραστηριότητα θα μεταφερθεί σε νέο εταιρικό σχήμα συμφερόντων της οικογένειας Γεωργιάδη και οι μετοχές της εισηγμένης θα απαξιωθούν πλήρως.

Αιτήσεις εξυγίανσης της Μπουτάρης Οινοποιητική κατά το άρθρο 31 του πτωχευτικού κώδικα κατέθεσαν η Premia Properties και η εταιρεία Ελληνικά Οινοποιεία (συμφερόντων της σουηδικής Sterner Stenhus). Η πρόταση των δύο φορέων αφορά τόσο την εισηγμένη όσο και τη μη εισηγμένη εταιρεία και προβλέπει «κούρεμα» απαιτήσεων κατά περίπου 70%. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη της Μπουτάρης ανέρχονται σε περίπου 74 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 35 εκατ. ευρώ είναι προς τράπεζες, 20 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο και τα υπόλοιπα προς προμηθευτές. Οι δύο επενδυτές θα καταβάλουν 20 εκατ. ευρώ, αποπληρώνοντας πλήρως τις απομειωμένες απαιτήσεις τραπεζών και Δημοσίου, διατηρώντας παράλληλα όλους τους εργαζόμενους.

Οι άλλες περιπτώσεις

Θέμα λίγου χρόνου εκτιμάται ότι είναι και η δικαστική απόφαση που θα κρίνει την επόμενη μέρα της εταιρείας ηλεκτρικών συσκευών Γ.Ε. Δημητρίου. Στον βαθμό που η πρόταση εξυγίανσης γίνει δεκτή από το δικαστήριο, τότε η γνωστή χονδρεμπορική εταιρεία θα εξυγιανθεί πλήρως και θα περάσει κατά 95% στον όμιλο Quest, με το ποσοστό των σημερινών μετόχων να συρρικνώνεται στο 5%.

Παράλληλα, αυτή την περίοδο η διοίκηση της Yalco επεξεργάζεται σχέδιο διάσωσης μέσα από την πώληση της ακίνητης περιουσίας της, το οποίο δεν θα διαφοροποιεί την υπάρχουσα μετοχική σύνθεση. Για την περίπτωση της Yalco βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές με στόχο την αναδιάρθρωση των υποχρεώσεων της εισηγμένης εταιρείας (που θα περιλαμβάνει και κούρεμα δανείων) μέσα από τη χρήση της ακίνητης περιουσίας της.

Η ολοκλήρωση μιας τέτοιας προσπάθειας θα έδινε τη δυνατότητα στη διοίκηση της Yalco να επικεντρωθεί στην ανάταξη των λειτουργικών της επιδόσεων.

Σε δύσκολη οικονομική θέση βρίσκεται η διοίκηση της νηματουργίας Βαρβαρέσος, προκειμένου μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες να υποβάλει σχέδιο εξυγίανσης με σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των πιστωτών της. Η διοίκηση της Βαρβαρέσος βρίσκεται εδώ και αρκετά χρόνια σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή, πράγμα που δεν έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα, με παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν ότι δεν υπάρχει έως σήμερα κάτι το χειροπιαστό που θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Βαράγκης και Sato

ΘετικΗ εξέλιξη είχαμε πρόσφατα και με τη βιομηχανία επίπλων Βαράγκης, όπου ύστερα από δικαστική απόφαση η δραστηριότητα της επιχείρησης θα περάσει σε εταιρεία συμφερόντων του Μάριου Κυριάκου, ενώ η εισηγμένη -οι μετοχές της οποίας τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής διαπραγμάτευσης- θα πάρει τον δρόμο της πτώχευσης. Το ίδιο σχέδιο προβλέπεται να υλοποιηθεί και στην περίπτωση της Sato, στον βαθμό που θα γίνει δεκτό το σχετικό δικαστικό αίτημα που έχει υποβληθεί: μεταφορά της δραστηριότητας σε νέα εταιρεία διαφορετικού ιδιοκτησιακού σχήματος και μετέπειτα πτώχευση της εισηγμένης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα