Η ρωσική κεντρική τράπεζα μείωσε το βασικό της επιτόκιο στο 17%

Παρασκευή, 08 Απριλίου 2022 18:10
UPD:18:13
REUTERS/SERGEI KARPUKHIN

Η ρωσική Κεντρική Τράπεζα μείωσε απροσδόκητα σήμερα  το βασικό της επιτόκιο κατά 300 μονάδες βάσης στο 17%, λαμβάνοντας την απόφαση πριν από την επόμενη τακτική συνεδρίασή της που είχε προγραμματιστεί για τις 19 Απριλίου.

Η Κεντρική Τράπεζα είχε αυξήσει τον Φεβρουάριο το επιτόκιο αναφοράς στο 20% σε μια προσπάθεια μείωσης των κινδύνων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η κεντρική τράπεζα διατηρεί ανοιχτή «την προοπτική περαιτέρω μείωσης των βασικών επιτοκίων σε επόμενες συνεδριάσεις». Επισημαίνεται επίσης ότι ο ετήσιος πληθωρισμός θα συνεχίσει να αυξάνεται, αν και τα τελευταία εβδομαδιαία στοιχεία έδειξαν επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των τιμών.

Οι εκτεταμένες διεθνείς κυρώσεις έχουν θέσει τη Ρωσία σε τροχιά βαθιάς ύφεσης, ωθώντας τη ρωσική κυβέρνηση στο χείλος της χρεοκοπίας. Ωστόσο, οι συνεχείς εισροές εσόδων από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, αλλά και οι αυστηροί έλεγχοι κεφαλαίων, βοήθησαν το ρούβλι να ανακτήσει το χαμένο έδαφος.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Sova Capital, Αρτεμ Ζαϊγκρίν, η αύξηση των επιτοκίων της Τράπεζας της Ρωσίας τον περασμένο Φεβρουάριο και οι περιορισμοί στις συναλλαγές σε ξένο συνάλλαγμα ήταν αρκετά για να μειώσουν τους κινδύνους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα .

«Χάρη σε αυτές τις ενέργειες, η κεντρική τράπεζα μπόρεσε να σταματήσει την εκροή κεφαλαίων από το τραπεζικό σύστημα και να αποκαταστήσει την ελκυστικότητα των καταθέσεων», πρόσθεσε.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα