ΕΟΤ: Συμπόσιο για την φιλοξενία με την ελληνική διατροφή στις 12/4

Πέμπτη, 07 Απριλίου 2022 13:07
UPD:13:08
Shutterstock

Συμπόσιο με επίκεντρο την ελληνική διατροφή και τη σύνδεση της με την φιλοξενία διοργανώνει ο ΕΟΤ την επόμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα το 1ο Συμπόσιο «Ελλάδα – Η χώρα του ευ ζην» με θέμα «Η αειφόρα Οικονομία της Φιλοξενίας σε σύνδεση με την Ελληνική Διατροφή και τον Πολιτισμό» διοργανώνει ο ΕΟΤ την Τρίτη 12 Απριλίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Σκοπός του Συμποσίου, που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της προέδρου του ΕΟΤ, Άντζελας Γκερέκου, είναι τόσο η διερεύνηση των δυνατοτήτων περαιτέρω προβολής και προώθησης της ελληνικής μεσογειακής διατροφής και των αυθεντικών τοπικών προϊόντων ως του μεγαλύτερου αναξιοποίητου εθνικού κεφαλαίου της Ελλάδας όσο και η ανάδειξη των προορισμών με αναφορά στο πολιτιστικό τους απόθεμα και τη διαφορετικότητά τους.

Στο Συμπόσιο θα συμμετάσχουν πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί παράγοντες, στελέχη της ελληνικής τουριστικής αγοράς και διακεκριμένοι σεφ. Στο πλαίσιο του Συμποσίου θα διοργανωθούν τρία εξειδικευμένα πάνελ, με «οικοδέσποινα» την κυρία Γκερέκου.

Στο 1ο πάνελ, με θέμα «Πολιτικές συνέργειες στο τρίπτυχο: Φιλοξενία - Διατροφή -Πολιτισμός» θα εξεταστούν οι δράσεις της πολιτείας σε εθνικό και τοπικό επίπεδο για την ένταξη της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας και διατροφής στο αειφόρο τουριστικό μοντέλο, η σύνδεσή της με τον πολιτισμό και τα ενδεχόμενα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και τον αγροτοδιατροφικό τομέα. Θα συζητήσουν η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, η γ.γ. Σύγχρονου Πολιτισμού, Ελένη Δουνδουλάκη, η γ.γ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χριστιάνα Καλογήρου, καθώς και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Το 2ο πάνελ με θέμα «Ο κόσμος του τουρισμού αγκαλιάζει τον πολιτισμό της γεύσης» θα επικεντρωθεί στις δυνατότητες τοποθέτησης των τοπικών αγροτικών προϊόντων σε ολόκληρη την αλυσίδα της τουριστικής βιομηχανίας αλλά και στον βαθμό επίδρασης της ένταξης της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας στο πακέτο φιλοξενίας στην τελική επιλογή του επισκέπτη. Θα λάβουν μέρος ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), Αλέξανδρος Βασιλικός, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος και ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας, Γιώργος Κουμπενάς.

Το 3ο πάνελ με θέμα «Καλωσήρθατε στην κουζίνα μας. Καλωσήρθατε στην Ελλάδα! - Η άυλη υπεραξία της γαστρονομίας» θα έχει ως αντικείμενο τους τρόπους βαθύτερης γνωριμίας των επισκεπτών με όλον τον πλούτο της ελληνικής κουζίνας, αλλά και την ανάγκη σύνδεσης της γαστρονομίας με την τοπική ταυτότητα και πολιτιστική κληρονομία. Θα μιλήσουν οι chef και συγγραφείς βιβλίων μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής Ντίνα Νικολάου και Ηλίας Μαμαλάκης, καθώς και ο αρχισυντάκτης του περιοδικού «Γαστρονόμος», Άγγελος Ρέντουλας.

Η διαχρονία της ελληνικής κουζίνας

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του Συμποσίου, οι προσκεκλημένοι θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν πιάτα της ελληνικής γαστρονομικής παράδοσης από την Αρχαιότητα, τους Βυζαντινούς Χρόνους και τη Νεότερη Ελλάδα, που θα ετοιμάσει ο executive chef του ξενοδοχείου, Βασίλης Μήλιος. Σχετικές εισηγήσεις θα κάνουν η ομότιμη ερευνήτρια και τέως Διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, δρ. Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη («Η γαστρονομία στην Αρχαία Ελλάδα» και «Η γαστρονομία στους Βυζαντινούς Χρόνους - Μοναστηριακή Κουζίνα») και η ομότιμη καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα («Η γαστρονομία στη Νεότερη Ελλάδα και η σύνδεσή της με τον ελληνικό πολιτισμό: Παναγιώτης Τέτσης - Η ηδονή του βλέμματος»). Οι συμμετέχοντες θα έχουν, επίσης, την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο Μουσείο Τουρισμού και στη βιωματική έκθεση του Συμποσίου, ενώ η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με τη συναυλία «Περπατώντας στην Ομορφιά», σε στίχους φιλελλήνων ποιητών, μελοποιημένους από τον συνθέτη Γιώργο Βούκανο.Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα