Ο μειωμένος ΦΠΑ και το πασχαλινό τραπέζι

«Αλμυρός» ο φετινός οβελίας, έως 13 ευρώ/κιλό η τιμή
Κυριακή, 10 Απριλίου 2022 20:13

Από την έντυπη έκδοση

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]

«Προς ώρας δεν έχει υπάρξει κάποια ενημέρωση για την επικείμενη μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, ούτε για τη διάρκεια ισχύος ενός τέτοιου μέτρου» δηλώνουν στη «Ν» εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «οποιαδήποτε αναπροσαρμογή στους συντελεστές ΦΠΑ πραγματοποιείται άμεσα μέσω της μηχανογράφησης». Σχολιάζοντας τον αντίκτυπο για τον καταναλωτή από μια επικείμενη μείωση στον ΦΠΑ σε βασικά είδη, όπως ψωμί, αλεύρι, ηλιέλαια-σπορέλαια, γάλα και ζάχαρη, τα ίδια στελέχη σημειώνουν ότι «το μέτρο αυτό σίγουρα θα περιορίσει κάπως το αυξημένο κόστος, αλλά δεν θα λύσει το πρόβλημα».

Στην παρούσα φάση, η μέση αύξηση στο καλάθι του σούπερ μάρκετ τοποθετείται από τους εκπροσώπους των αλυσίδων στο 7%, με τις εκτιμήσεις να «βλέπουν» αύξηση έως και 10%, στον βαθμό που ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν διαρκέσει περισσότερο από ένα με ενάμιση μήνα.

Σε ό,τι αφορά το πασχαλινό τραπέζι, οι αλυσίδες επιστρατεύουν γενναίες προσφορές, ενώ οι πρώτες «επίσημες» εκτιμήσεις για το κόστος του παραδοσιακού οβελία ήρθαν χθες από τον πρόεδρο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ) Λευτέρη Γίτσα, ο οποίος υπολογίζει ότι η τιμή παραγωγού θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο 7,5 ευρώ το κιλό για το αρνί και 8 ευρώ το κιλό για το κατσίκι, ενώ η τιμή που θα κληθεί να πληρώσει ο τελικός καταναλωτής θα φτάσει τα 12-13 ευρώ ανά κιλό σε αρνί και κατσίκι.

Στο μεταξύ, σε 47 εκατ. ευρώ θα διαμορφωθεί το συνολικό ύψος της στήριξης που θα δοθεί πριν από το Πάσχα στον κτηνοτροφικό κλάδο, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, μιλώντας χθες στη Βουλή, το ποσό της ενίσχυσης θα είναι αναλογικό του τζίρου του έτους 2021 και όπως έχει ήδη γράψει η «Ν» θα διαμορφωθεί στο 2% επί του συνολικού τζίρου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα