Εκτίναξη του παγκόσμιου δημόσιου χρέους στα 71 τρισ. δολάρια το 2022

Τετάρτη, 06 Απριλίου 2022 11:22
UPD:11:26
Reuters/Sarah Silbiger

Το παγκόσμιο δημόσιο χρέος αναμένεται να αυξηθεί κατά 9,5% στα 71,6 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2022, σύμφωνα με νέα έκθεση, ενώ ο νέος δανεισμός αναμένεται επίσης σε γενικές γραμμές να παραμείνει αυξημένος.

Στο δεύτερο ετήσιο Sovereign Debt Index, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, ο βρετανικός όμιλος διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Janus Henderson προέβλεψε αύξηση 9,5% του παγκόσμιου δημόσιου χρέους, κυρίως λόγω των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Κίνας, αλλά με τη συντριπτική πλειονότητα των χωρών να αναμένεται να αυξήσουν τον δανεισμό.

Το παγκόσμιο δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε 7,8% το 2021 στα 65,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, καθώς κάθε χώρα που αξιολογήθηκε σημείωσε αύξηση δανεισμού, ενώ το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους μειώθηκε στο ιστορικό χαμηλό των 1,01 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, με πραγματικό επιτόκιο μόλις 1,6%, ανέφερε η έκθεση.

Ωστόσο, το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά το 2022, ανεβαίνοντας περίπου 14,5% σε σταθερή βάση νομίσματος στα 1,16 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η Βρετανία θα αισθανθεί την πιο έντονη επίδραση στην πλάτη της αύξησης των επιτοκίων και του αντίκτυπου του αυξανόμενου πληθωρισμού στις σημαντικές ποσότητες του βρετανικού χρέους που συνδέεται με τον δείκτη, μαζί με το κόστος που σχετίζεται με τη λήξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Τράπεζας της Αγγλίας.

Η Γερμανία έχει ήδη δεσμευτεί να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες σε περισσότερο από 2% του ΑΕΠ σε μια απότομη αλλαγή πολιτικής από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μαζί με τη δέσμευση 100 δισεκατομμυρίων ευρώ (110 δισεκατομμύρια δολάρια) σε ένα ταμείο για τις ένοπλες υπηρεσίες της.

Ο νέος κρατικός δανεισμός αναμένεται να φτάσει τα 10,4 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2022, σχεδόν το ένα τρίτο πάνω από τον μέσο όρο πριν από την πανδημία του Covid-19, σύμφωνα με την τελευταία παγκόσμια έκθεση δανεισμού της S&P που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα