Για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) αύξησε τα επιτόκια την Πέμπτη, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να αναμένεται να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τον πληθωρισμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Ειδικότερα, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας ψήφισε υπέρ μιας περαιτέρω αύξησης κατά 0,25% του κύριου τραπεζικού της επιτοκίου, φτάνοντας στο 0,75%. Πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό σύσφιξης της πολιτικής από το 1997, όταν η ΒοΕ εξασφάλισε την εξουσία να ορίζει ανεξάρτητα την πολιτική της.
Η ΒοΕ έχει σημειώσει σε προηγούμενες δηλώσεις ότι οποιαδήποτε περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα εξαρτηθεί από τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό, οι οποίες στη συνέχεια ωθήθηκαν προς τα πάνω από την επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία και τις επακόλουθες απειλές για τον ενεργειακό εφοδιασμό.
Ήδη πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία- που οδήγησε τις τιμές της ενέργειας σε άνοδο και θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό- ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο «έτρεχε» σε υψηλό 30 ετών.
Στην τελευταία συνεδρίασή της τον Φεβρουάριο, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής προχώρησε σε διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων για πρώτη φορά από το 2004 και αύξησε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό στο 7,25% τον Απρίλιο. Πλέον βλέπει πληθωρισμός 8% το δεύτερο τρίμηνο, προειδοποιώντας παράλληλα ότι αργότερα ο πληθωρισμός θα μπορούσε να είναι «αρκετές ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα» από ό,τι είχε εκτιμηθεί τον Φεβρουάριο.
Η άνοδος του πληθωρισμού σημαίνει ότι η διάβρωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι «ουσιαστικά μεγαλύτερη» από ό,τι εκτιμήθηκε τον Φεβρουάριο, ανέφερε η BoE. Προειδοποίησε επίσης ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα επιδεινώσει τις προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Η συμπίεση των εισοδημάτων θα οδηγήσει έπειτα σε ασθενέστερες προοπτικές για την ανάπτυξη και θα αυξήσει την ανεργία, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Ο αναπληρωτής διοικξτής Τζον Κάνλιφ- ο οποίος ψήφισε να παραμείνουν αμετάβλητα τα επιτόκια- εστίασε σε αυτή τη δυναμική και τις ανησυχίες για τις «πολύ σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις» που θα έχουν οι υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων στο βιοτικό επίπεδο. Για τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής, η ισχυρή ανάπτυξη τους τελευταίους μήνες και η συνεχιζόμενη σύσφιξη στην αγορά εργασίας δικαιολογούσαν την απόφαση. Όπως είπαν, οι ελλείψεις θέσεων εργασίας είναι απίθανο να μειωθούν τόσο γρήγορα όσο αναμενόταν τον Φεβρουάριο.
Η απόφαση υποδεικνύει ότι οι αξιωματούχοι αναμένουν μια ολοένα και πιο εύθραυστη πράξη εξισορρόπησης τους επόμενους μήνες καθώς σταθμίζουν τόσο τον τρόπο αντιμετώπισης του πληθωρισμού όσο και τις αυξανόμενες απειλές για την ανάπτυξη από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.
naftemporiki.gr