Westpac: 2,5 δισ. δολ. Αυστραλίας από την πώληση μετοχών

Τρίτη, 09 Δεκεμβρίου 2008 07:53

Σχέδια να αντλήσει 2,5 δισ. δολ. Αυστραλίας (1,7 δισ. δολ.) από την πώληση μετοχών κάνει η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Αυστραλίας, Westpac Banking Corp., ωθώντας τις δημόσιες εγγραφές των τραπεζών της χώρας φέτος πάνω από τα 10 δισ. δολ. Αυστραλίας.

Η πώληση μετοχών σε θεσμικούς επενδυτές θα αυξήσει τον δείκτη Tier 1 της Westpac έως 157 μονάδες βάσης, σε περίπου 8,32%, ανακοίνωσε σήμερα η τράπεζα.

Οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου έχουν αντλήσει περίπου 890 δισ. δολ. από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση που άρχισε πέρυσι, πιέζοντας τις αγορές πιστώσεων και περιορίζοντας την ανάπτυξη των οικονομιών. Η κατάσταση αυτή αναγκάζει τις τράπεζες να αυξήσουν το κεφάλαιό τους εν μέσω ενδείξεων ότι τα επισφαλή δάνεια και οι ζημίες των επενδύσεων θα αυξηθούν και άλλο.

Η Westpac, που ολοκλήρωσε την εξαγορά της St. George Bank Ltd. ύψους 14 δισ. δολ. Αυστραλίας τον μήνα που πέρασε, ανακοίνωσε αύξηση 93% των ελλειμμάτων την προηγούμενη χρήση μετά τον δανεισμό εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Allco Finance Group και της ABC Learning Centres Ltd.

Το τελευταίο εξάμηνο η Westpac, η National Australia Bank Ltd., η Commonwealth Bank of Australia και η Australia & New Zealand Banking Group έχουν αντλήσει πλέον των 10 δισ. δολ. Αυστραλίας από την πώληση μετοχών.

Η διαπραγμάτευση των μετοχών της Westpac που έχουν υποχωρήσει φέτος 36% θα ανασταλεί στην Αυστραλία και τη Ν. Ζηλανδία και θα αρχίσει πάλι αύριο στις 10 π.μ. στο Σύδνεϋ, σύμφωνα με την Westpac. Χθες οι μετοχές της έκλεισαν στα 17,88 δολ. Αυστραλίας η μία.

Οι μετοχές της Commonwealth Bank, υποχώρησαν 6,1% στις 9 Οκτωβρίου μετά την πώληση μετοχών 2 δισ. δολ. Αυστραλίας προκειμένου να αντλήσει κεφάλαια για την εξαγορά των σκελών της HBOS Plc στην Αυστραλία. Σήμερα οι μετοχές της υποχώρησαν 7,3% φθάνοντας στα 30,42 δολ. Αυστραλίας η μία και τώρα έχει τον χαμηλότερο Tier 1 μεταξύ των μεγαλύτερων τραπεζών της Αυστραλίας αυξάνοντας τις εικασίες ότι ενδέχεται να χρειαστεί να πουλήσει και άλλες μετοχές.

Στις 10 Νοεμβρίου η National Australia Bank, της μεγαλύτερης τράπεζας της Αυστραλίας από πλευράς περιουσιακών στοιχείων άντλησε 3 δισ. δολ. Αυστραλίας από την πώληση μετοχών σε οργανισμούς. Την επόμενη ημέρα οι μετοχές της υποχώρησαν 9%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα