Σε υψηλό 30 ετών εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο στις χώρες του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δεν αντικατοπτρίζουν, ωστόσο, ακόμη τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία. Αυτό σημαίνει ότι τα πραγματικά εισοδήματα των νοικοκυριών θα πληγούν περαιτέρω τους επόμενους μήνες.
Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών καταναλωτή στις χώρες της περιοχής του ΟΟΣΑ αυξήθηκε στο 7,7% τον Φεβρουάριο, από μόλις 1,7% τον ίδιο μήνα ένα χρόνο νωρίτερα , σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ που ανακοινώθηκαν την Τρίτη. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 1990.
Αυτή η αύξηση αντανακλά εν μέρει την απότομη άνοδο του πληθωρισμού στην Τουρκία, από 48,7% τον Ιανουάριο σε 54,4% τον Φεβρουάριο. Χωρίς την Τουρκία, ο πληθωρισμός στην περιοχή του ΟΟΣΑ αυξήθηκε στο 6,3%, μετά από ποσοστό 5,8% τον Ιανουάριο του 2022.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο πληθωρισμός ενισχύθηκε από την ενέργεια και τα τρόφιμα. Ο πληθωρισμός των τροφίμων, που επηρέασε περισσότερο τα φτωχότερα νοικοκυριά, αυξήθηκε στο 8,6% τον Φεβρουάριο, σχεδόν τρεις φορές υψηλότερος από τον ίδιο μήνα πέρυσι. Υπάρχουν επίσης σαφείς ενδείξεις ότι οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας, με ετήσιο ρυθμό 27%, επηρεάζουν την υπόλοιπη οικονομία καθώς οι επιχειρήσεις μετακυλούν το αυξανόμενο κόστος στους καταναλωτές.
Αν εξαιρεθούν τα τρόφιμα και η ενέργεια, ο ετήσιος πληθωρισμός στην περιοχή του ΟΟΣΑ διαμορφώθηκε στο 5,5% τον Φεβρουάριο, από 1,7 τον ίδιο μήνα πέρυσι.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί η γεωγραφική διάσταση του πληθωρισμού. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών καταναλωτή αυξήθηκε στις χώρες της ομάδας G7, με την Ιταλία και τη Γαλλία να καταγράφουν την ταχύτερη επιτάχυνση σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο. Ο πληθωρισμός καταναλωτών στις ΗΠΑ σημείωσε την πιο απότομη αύξηση από τον Ιανουάριο του 1982, ενώ η Τουρκία ανέφερε μακράν τον ταχύτερο ρυθμό σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ. Στη χώρα μας ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο ανήλθε στο 6,3%, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.
naftemporiki.gr