- Οι ασιατικές μετοχές κινήθηκαν κυρίως ανοδικά σήμερα Τρίτη 5/4, μετά από μια ανοδική έναρξη εβδομάδας δίνοντας συνέχεια στην ανοδική ορμή που επικράτησε στη Wall Street.
- Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου εμφάνισαν άνοδο σήμερα το πρωί, με το αργό Brent με άνοδο +1,28% στα 108,91 δολάρια. Το αμερικανικό αργό ήταν +1,25% ψηλότερα στα 104,54 από 100,18 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα.
- Τα ΣΜΕ επί των δεικτών της Wall Street εμφανίζουν απώλειες της τάξης του -0,10% και αυτά για τους ευρωπαϊκούς δείκτες ειδοποιούν για πτωτική έναρξη.
- Οι επενδυτές με χαμηλό τζίρο, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 893,47 μονάδες, με μεταβολή +0,31% ή 2,77 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο τζίρος περιορίστηκε στα 49,641 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 2,644 εκατ. Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +0,50% στις 2166,60 μονάδες, ήτοι 10,83 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης, ενώ ο FTSEΜ έχασε -0,15%.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Η εβδομάδα ξεκίνησε ανοδικά και ήταν η βεβαιότητα πως θα κινηθούν ψηλότερα τα χρηματιστήρια της Wall Street που ώθησε τους επενδυτές σε ανάληψη ρίσκου πανευρωπαϊκά. Καθώς ήταν γνωστή η κίνηση του μαιτρ των μοχλεύσεων του επενδυτικού φρονήματος Έλον Μασκ για την απόκτηση σημαντικού ποσοστού στο Twitter οδηγώντας τη μετοχή του 28% ψηλότερα και της Tesla κατά 5,7%. Σήμερα τα ασιατικά χρηματιστήρια κινήθηκαν ανοδικά συντονισμένα αλλά τα ΣΜΕ επί των δεικτών της Νέας Υόρκης εμφανίζουν πτώση της τάξης του -0,10% και παράλληλα υποχωρούν τα futures των ευρωπαϊκών δεικτών ειδοποιώντας για επιστροφή των επενδυτικών επιφυλάξεων.
Στην Αθήνα με χαμηλούς όγκους έγινε η προσπάθεια υπέρβασης των 895 μονάδων χωρίς επιτυχία αλλά με τις δημοπρασίες η αγορά στο κλείσιμο οδηγήθηκε πιο κοντά σε αυτό το επίπεδο που ήταν εντός των προσδοκιών των εγχώριων αναλυτών. Αυτοί μπορεί να έχουν αφήσει για λίγο τις προσδοκίες για υπέρβαση των 1000 μονάδων, αλλά μετά το άλμα της περασμένης εβδομάδας η άνοδος στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας δεν ήταν έκπληξη. Από την Piraeus Sec. ειδοποίησαν “Παρά την περιορισμένη ορατότητα, περιμένουμε η Αγορά να κινηθεί υψηλότερα, με τους επενδυτές να εστιάζουν στις εξελίξεις στην Ουκρανία και στην επίδραση από τις υψηλές τιμές Ενέργειας”. Η Euroxx Sec ήταν ακόμα πιο σαφής: “Περιμένουμε η Αγορά να προσπαθήσει να πιάσει τις 900 μονάδες, διατηρώντας το βλέμμα της στις διεθνείς εξελίξεις”. Ενώ πιο λεπτομερειακά για τον ίδιο στόχο τοποθετήθηκαν από το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ: “Το θετικό ξεκίνημα τον Απρίλιο διαμορφώνει προσδοκίες για σύντομη υπέρβαση του ορίου αντίστασης των 895 μονάδων του ΓΔ και την αναμέτρηση με τις 900 μονάδες να ακολουθεί στη συνέχεια”.
Κατά την εκτίμησή μας είχαμε μια σύνοδο ισορροπιών σε πολλά επίπεδα που ήταν αποκλειστικά στα χέρια των επαγγελματιών για την υψηλή κεφαλαιοποίηση και των market makers στους τίτλους της μικρής κεφαλαιοποίησης. Στην έναρξη λοιπόν φάνηκε η συνέχεια στις επιφυλάξεις των επενδυτών για τα τραπεζικά blue chip και η σαφής διάθεση για πιέσεις στις TITC ΕΕΕ ΔΕΗ. Βρέθηκαν ωστόσο στη θέση του αντισταθμιστή των απωλειών από τα δεικτοβρή που αναφέραμε οι ΚΟΥΕΣ ΜΥΤΙΛ ΒΙΟ. Έτσι εν μέσω μικρών απωλειών για τις αγορές της ευρωζώνης η Αθήνα εμφάνιζε ανοδική συσσώρευση από το πρώτο τέταρτο.
Αλλά επειδή δεν έφθαναν τα δικά τους κέρδη για τη διασφάλιση της κίνησης σε θετικό πεδίο, με απορρόφηση των πιέσεων σε ορισμένα τραπεζικά, οι θεσμικοί προσέθεσαν στην παρέα των ανοδικών και τις ΕΤΕ ΑΛΦΑ. Κατάφερε μάλιστα ο ΓΔ να πιάσει τιμές οριακά ψηλότερα από τις 895 μονάδες. Όσο για τους ρυθμούς με τους οποίους άλλαζαν χέρια οι μετοχές, αρκεί να αναφέρουμε ότι για να φθάσει ο τζίρος τα 30 εκατ. ευρώ, χρειάστηκε να περάσουν τέσσερις ώρες και 25 λεπτά. Τότε, στις 14:55 δηλαδή, ο ΓΔ ήταν στις 891,98 μονάδες με κέρδη +0,14% με 44 ανοδικές μετοχές και 59 πτωτικές, ενώ η αξία των πακέτων ήταν μικρότερη των 2,5 εκατ. Ως τότε είχε αλλάξει πρόσημο περίπου 8 φορές με κατώτερο τις 886,38 (-0,49%) και ανώτερο τις 895,31 μονάδες (+0,52%). Είχαμε ισορροπία των ανοδικών μετοχών έναντι των πτωτικών στο ταμπλό, με πιέσεις ως το τέλος σε 52 μετοχές συνολικά. Το επενδυτικό κοινό σε πολλά διαστήματα προσπάθησε να ωθήσει τον ΓΔ ώστε να επιστρέψει στο επίπεδο των 895 μονάδων. Είχε πρόσημο αρνητικό η αγορά στα πρώτα λεπτά και οι αλλαγές πρόσημου δεν σταμάτησαν παρά μόνο μετά τις 16:40, αλλά η μεταβολή κυμάνθηκε από το -0,49% ως το +0,52% από το υψηλό στις 895,31 στις 13:16. Την προηγούμενη έκλεισε στις 890,70 μονάδες. Έτσι με πέρασμα οριακά πάνω από τις 895 στις 13:15 ορίστηκε η οροφή και ακολούθησε η επιστροφή στις 890 μονάδες, που ήρθε στις 16:00 και 16:36. Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου συνδυάστηκε με rebound αφού σταμάτησε στις 892,14 στις 17:00 (+0,16%). Η υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς κατά τις δημοπρασίες για τον ορισμό της τιμής κλεισίματος τον έφερε στο επίπεδο των 893,47 μονάδων.
Όλοι οι παράγοντες της αγοράς αναγνωρίζουν την απουσία σημαντικών ειδήσεων για την τρέχουσα εβδομάδα και για όσα μπορούν να διαμορφώσουν τάση αναφέρθηκαν από την Leon Depolas Sec: “Ο ΓΔΧΑ συνεχίζει να φλερτάρει με το άνω εύρος των εκτιμώμενων τιμών της περιόδου, ήτοι την περιοχή των 900 - 830 μονάδων, καθώς τα θετικά πρόσημα επικράτησαν στους διεθνείς μετοχικούς δείκτες και την Παρασκευή. Στο γεωπολιτικό, οι συνομιλίες των δύο Πλευρών θα συνεχιστούν και σήμερα, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες αναζητά η Αγορά στο ενεργειακό μέτωπο. Στο επίκεντρο θα βρεθούν την Τετάρτη τα πρακτικά της FED, όπου πιθανότατα να επισφραγιστεί μια νέα αύξηση επιτοκίων κατά 50μβ στην επόμενη συνάντηση τον Μάιο. Στο εσωτερικό, συνεχίζονται οι δημοσιεύσεις εταιρικών αποτελεσμάτων με την ΔΕΗ να ανακοινώνει αύριο (σήμερα), μετά την συνεδρίαση και τις Lamda και Quest την Τετάρτη, επίσης μετά το τέλος της συνεδρίασης. Ελλείψει σημαντικών εξελίξεων, το σενάριο της συσσώρευσης, με ελεγχόμενες διακυμάνσεις, είναι το επικρατέστερο”.
Έτσι δύσκολα και βασανιστικά θα κινούνται οι τιμές στα χρηματιστήρια της ευρωπαϊκής κεφαλαιαγοράς όσο δεν υπάρχουν θετικές εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας. Η δυσκολία μεγαλώνει όσο οι όγκοι αποκλιμακώνονται και ο χθεσινός ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων οκτώ συνεδριάσεων. Για αυτό μια έξαρση του ενδιαφέροντος μπορεί να υπάρξει όταν θα ανακοινωθούν τα πρακτικά από τις τελευταίες συνεδριάσεις των σημαντικότερων Κεντρικών Τραπεζών. Όσοι αντέχουν τη νευρικότητα μπορούν να συμμετέχουν οι υπόλοιποι μετά το Πάσχα.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Με άνοδο άνοιξε η εβδομάδα στη Wall Street, καθώς και οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες έκλεισαν με θετικό πρόσημο. Οι επενδυτές προσπέρασαν τις ανησυχίες για ύφεση και αγόρασαν μετοχές τεχνολογίας που ήταν οι μεγάλοι χαμένοι του πρώτου τριμήνου. O Dow Jones ενισχύθηκε 103,61 μονάδες ή 0,3%, ενώ ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,81% και ο Nasdaq έκλεισε με κέρδη 1,9%.
Η μετοχή του Twitter ήταν αυτή που έδωσε ώθηση στο Nasdaq, σημειώνοντας άλμα άνω του 28% στην είδηση ότι ο Έλον Μασκ αγόρασε μερίδιο 9,2% στην εταιρεία. Σε άνοδο 5,7% και η μετοχή της Tesla στον απόηχο των ιδιαίτερα ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου.
Οι εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των Apple, Amazon, Nvidia και Microsoft, ενισχύθηκαν περισσότερο από 1%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Starbucks υποχώρησε 4,4%, καθώς η αλυσίδα καφέ ακύρωσε το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών της.
Ακόμη ένας σημαντικός παράγοντας που προκαλεί ανησυχία στους επενδυτές είναι η καμπύλη των αμερικανικών ομολόγων που παραμένει αντεστραμμένη. Ωστόσο, η Wall Street εισήλθε σε μία περίοδο που παραδοσιακά θεωρείται ισχυρή για τις μετοχές, καθότι ο Απρίλιος είναι ένας από τους καλύτερους μήνες του έτους. Σύμφωνα με στοιχεία της MKM Partners, ο S&P 500 έχει καταγράψει κατά μέσο όρο κέρδη 2,41% τον Απρίλιο τα τελευταία 20 έτη.
ΕΥΡΩΠΗ
Ενώ η σφαγή αμάχων σε ουκρανικές πόλεις στρέφει τους Δυτικούς σε επιπλέον κυρώσεις κατά της Ρωσίας οι επενδυτές έδωσαν άνοδο στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών. Παράλληλα, μεγάλη πτώση σημείωσε το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών. Ο δείκτης Sentix για την ευρωζώνη υποχώρησε στο -18,0 τον Απρίλιο σχετικά με το -7,0 του προηγούμενου μήνα, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο 2020, όπως μεταδίδει το Reuters.
O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε +0,84% στις 462,19 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε υψηλότερα +0,28% στις 7.558,92 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο +0,50% στις 14.518,16 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +0,70% στις 6.731,37 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο ιταλικός ΜΙΒ έκλεισε με οριακή άνοδο +0,05% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ +0,20%.
ΧΑ
Η άνοδος +0,31% με χαμηλούς όγκους, υπογράμμισε τη διάθεση για συσσώρευση
-
Με διατήρηση των χαμηλών όγκων, οι θεσμικοί, μετά από μια ανοδική εβδομάδα, αποτύπωσαν τελικά την διάθεση για συσσώρευση των τιμών με μικρό ανοδικό κλείσιμο. Αλλά από την αρχή η διάθεση εμφάνισε εναλλαγές υπέρ ανάληψης ρίσκου ή υπέρ φυγής από αυτό. Μια έντονη τάση για εγκατάλειψη του ρίσκου μετά τις αρχικές αμφιταλαντεύσεις εμφανίστηκε και στο δεύτερο μέρος και ειδικά στα τελευταία 60 λεπτά στα οποία ο ΓΔ δυο φορές πέρασε οριακά κάτω από το προηγούμενο κλείσιμο.
-
Τα κέρδη στη συνέχεια σε 12 ως 14 blue chip που έγιναν 16 στο τέλος της συνόδου, αποδείχθηκαν ικανά να καθοδηγήσουν τον μέσο όρο δίνοντας ώθηση προς σημαντικά υψηλότερα επίπεδα ως τις 17:11. Αν και στην αρχή του δεύτερου μέρους ο ΓΔ εμφάνισε κέρδη +0,15% για αρκετή ώρα, οι εντολές πώλησης σε 13 blue chip με τα πλέον δεικτοβαρή ανάμεσά τους επέβαλλαν την κίνηση που έφεραν τον ΓΔ στις 890 μονάδες στις 16:00 και στις 16:36 με αρνητική μεταβολή. Το κλίμα διαμόρφωσαν τα κέρδη των κλαδικών δεικτών των εταιριών στα Βιομηχανικά Προϊόντα και Υπηρεσίες +2,33%, στα Καταναλωτικά Προϊόντα και Υπηρεσίες +1,89%, Τεχνολογίας +1,03%, Υγείας +0,97%, Τραπεζών +0,73%, Κοινής Ωφέλειας +0,53%. Στον αντίποδα με σημαντικές απώλειες βρέθηκαν οι εταιρίες Τροφίμων Ποτών -2,36% Κατασκευές & Υλικά -1,06% και Εμπορίου -1,00%.
-
Σήμερα όσο λειτουργούσε η Αθήνα, οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν μεικτή εικόνα με τους S&P500 και Nasdaq σε άνοδο, ενώ τα ΣΜΕ επί των βασικών δεικτών της Wall Street ειδοποίησαν από την πρώτη ώρα των ευρωπαϊκών συναλλαγών για ανοδικό άνοιγμα.
-
Είχαμε ισορροπία των ανοδικών μετοχών έναντι των πτωτικών στο ταμπλό, με πιέσεις ως το τέλος σε 52 μετοχές συνολικά. Το επενδυτικό κοινό σε πολλά διαστήματα προσπάθησε να ωθήσει τον ΓΔ ώστε να επιστρέψει στο επίπεδο των 895 μονάδων. Είχε πρόσημο αρνητικό η αγορά στα πρώτα λεπτά και οι αλλαγές πρόσημου δεν σταμάτησαν παρά μόνο μετά τις 16:40, αλλά η μεταβολή κυμάνθηκε από το -0,49% ως το +0,52% από το υψηλό στις 895,31 στις 13:16. Την προηγούμενη έκλεισε στις 890,70 μονάδες.
-
Την τάση υπέρ διόγκωσης των κερδών υποστήριξαν κυρίως τα 4 από τα 16 ανοδικά blue chip που εμφάνισαν στο κλείσιμο κέρδη από +1,5% και πάνω και ανάμεσα τους με τη μεγαλύτερη βρέθηκαν οι ΜΥΤΙΛ +3,17%, ΚΟΥΕΣ +2,54% ΕΤΕ +2,01%, ΜΠΕΛΑ +1,83%. Τα υπόλοιπα 12 εμφάνισαν μεταβολές από +0,11% ως +1,43%. Στον αντίποδα με πτώση άνω του -1,0% βρέθηκαν από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης οι TITC -3,12% ΕΕΕ -2,38% και ΣΑΡ -1,10%. Ο τζίρος υποχώρησε ελαφρά και περιορίστηκε στα 49,641 από 54,491 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση.
-
Η εικόνα των ξένων χρηματιστηρίων ήταν επίπεδης δυναμικής με τους ευρωπαϊκούς δείκτες με κίνηση σε θετικό πεδίο μόνιμα μετά το άνοιγμα στη Νέα Υόρκη και αφού πέρασε το νευρικό πρώτο ημίωρο, με διάθεση από την πλευρά των επενδυτών για παρακολούθηση της κατασταλαγμένης τάσης των αμερικανικών.
-
Σήμερα η απόδοση των 10ετών ομολόγων από το 2,594% την προηγούμενη περιορίστηκε σε 2,591% έχοντας φθάσει στο 2,686% ενδοσυνεδριακά.
Ήταν μέρα με τους επενδυτές να έχουν αρχικά διάθεση για σχηματισμό θέσεων αλλά διαπιστώνοντας την επίπεδη δυναμική στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οδήγησαν περισσότερα από τα ανοδικά blue chip της περασμένης εβδομάδας σε κίνηση σε θετικό πεδίο. Έτσι με πέρασμα οριακά πάνω από τις 895 στις 13:15 ορίστηκε η οροφή και ακολούθησε η επιστροφή στις 890 μονάδες, που ήρθε στις 16:00 και 16:36. Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου συνδυάστηκε με rebound αφού σταμάτησε στις 892,14 στις 17:00 (+0,16%). Η υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς κατά τις δημοπρασίες για τον ορισμό της τιμής κλεισίματος τον έφερε στο επίπεδο των 893,47 μονάδων.
Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα
Οι επενδυτές με χαμηλό τζίρο, και μέτριας αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 893,47 από 890,70 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +0,31% ή 2,77 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος υποχώρησε στα 49,641 από 54,491 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 2,644 από 6,062 εκατ. ευρώ, και την ΜΠΕΛΑ αφορούσαν 1,286 εκατ. ευρώ, την ΛΑΜΔΑ 524.100 ευρώ, την ΜΟΗ 453.269 ευρώ, και την ΔΕΗ 380.000 ευρώ.
Από τις μετοχές που διακινήθηκαν σημείωσαν άνοδο 52 από 79 την Παρασκευή 1/4 και 52 από 32 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 20 από 14. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 64,132 από 64,050 δις ευρώ.
Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +0,50% στις 2166,60 από 2155,77 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι 10,83 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης ενώ ο FTSEΜ υποχώρησε -0,15%.
Τεχνική ανάλυση παράγωγα
Μείωση του ενδιαφέροντος στα παράγωγα προϊόντα του FTSE25
Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 ψηλότερα και χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης. Εκτός των τελευταίων 30 λεπτών άλλαζε συχνά πρόσημα. Πιθανά αυτή η πορεία προκάλεσε δυσκολίες στην διαπραγμάτευση με ενδιαφέρον στα ΣΜΕ και τα options του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και υποχώρηση σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα των όγκων.
Το άνοιγμα στις 2150,01 μονάδες αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 5,76 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 10,83 μονάδες ψηλότερα. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 10:33 και ήταν οι 2143,73 μονάδες. Το ανώτερο ημέρας οι 2170,80 μονάδες, ήρθε στις 13:16. Το κλείσιμο στις 2166,60 από 2155,77 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,50% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα υποχώρησε στα 6,499 εκατ. ευρώ τη Δευτέρα 4/4/22.
Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Απριλίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 141 ΣΜΕ με ανώτερο στις 2167,50 μονάδες, κατώτερο στις 2142,00 και τελευταίες πράξεις στις 2158,00 μονάδες με τιμή κλεισίματος τις 2156,00 από 2144,75 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 2794 από 2763. Διακινήθηκαν επίσης 12 ΣΜΕ της σειράς Μαΐου με ανώτερο τις 2160,00 μονάδες κατώτερο τις 2155,00 και τελευταίες πράξεις στις 2159,00 με τιμή κλεισίματος τις 2154,25 από 2145,00 μονάδες και τα ανοικτά συμβόλαια ανήλθαν 232 από 229.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον παρέμεινε χαμηλό. Στα calls λήξης Απριλίου διακινήθηκαν 2 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 2200 μονάδες. Για την επόμενη σειρά λήξης Μαΐου ο όγκος ήταν μηδενικός. Στα δικαιώματα πώλησης της νέας τρέχουσας σειράς διακινήθηκαν 4 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 2150 μονάδες. Ενώ για την επομένη σειρά λήξης Μάιου δεν διακινήθηκαν συμβόλαια.
Ο ΔΤΡ έκλεισε στην συνεδρίαση της Παρασκευής 1/4, στις 650,77 μονάδες με μεταβολή +1,21%. Χθες Δευτέρα 4/4, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 646,20 μονάδων (-0,70%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 649,05 (-0,26%), και ανώτερο τις 660,43 (+1,48%) έκλεισε στις 655,52 μονάδες με μεταβολή +0,73%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου διαμορφώθηκε στα 16,607 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (+1,01%) απασχόλησε 4,291 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (+2,01%) 5,965 εκατ., η ΠΕΙΡ (+0,32%) απασχόλησε 2,182 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (-0,28%) απασχόλησε 4,169 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.
Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε στις 662,75 από 658,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ παρέμειναν 0.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης αναφερόμενος στο άμεσο μέλλον υπογραμμίζει: “Τεχνικά, ο πρώτος σοβαρός μας στόχος είναι η ζώνη των 900 μονάδων, με την Αγορά να πλησιάζει το επίπεδο. Αν τα επίπεδα κατοχυρωθούν και σε χρόνο, τότε έχουμε αρκετές πιθανότητες να δοκιμάσουμε τα υψηλά μας”. Όσο για τη μεγάλη εικόνα του τρέχοντος έτους ανέφερε χαρακτηριστικά: “Όλα δείχνουν ότι έχουμε μπει σε μία νέα περίοδο, σχετικά άγνωστη για τα αποτελέσματά της, γεγονός που θα αυξήσει την ανασφάλεια και το volatility. Από την άλλη όσο η Οικονομία καταφέρνει να συνεχίζει να αναπτύσσεται, θα τραβήξει ανοδικά και το Χρηματιστήριο. Οι προβλέψεις, ακόμα και για το δύσκολο 2022, κάνουν λόγο για 3,5% ανάπτυξη. Όσο πιο σωστά και μελετημένα βήματα κάνουμε, τόσο πιο γρήγορα θα καταφέρουμε να καλύψουμε το χαμένο ΑΕΠ της τελευταίας 10ετιας, ενώ με αφορμή την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ευρώπη θα αναγκαστεί να λειτουργήσει πολύ πιο γρήγορα σαν Ένωση, σε σχέση με το παρελθόν. Αυτό σε κάθε περίπτωση ωφελεί σημαντικά και την Χώρα μας”.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι αυξήθηκαν επιλεκτικά από τα επίπεδα της προηγούμενης για τα ΣΜΕ της σειράς Ιουνίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:
Της ΑΛΦΑ με όγκο 6314 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 96.297 από 94.780 και τιμή κλεισίματος στα 1,16 ευρώ. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και έμειναν 30 ανοικτές θέσεις
Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 3.852 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος 3,49 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 29.184 από 28.326. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και έμειναν 141 οι ανοικτές θέσεις
Της ΕΥΡΩΒ με 4.655 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος στα 1,07 ευρώ και έγιναν 36.844 από 32.817 τα ανοικτά ΣΜΕ.
Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 1658 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος 1,43 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 24.051 από 22.719.
Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 682 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Ιουνίου, τα 455 ΣΜΕ της ΜΥΤΙΛ, και τα 339 ΣΜΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ λήξης Ιουνίου.
Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν αυξημένο και απλώθηκε στα 8575 συμβόλαια για ΟΤΕ, στα 7788 για ΟΠΑΠ, στα 5739 για ΕΤΕ, στα 800 για ΕΛΧΑ και στα 800 για ΑΡΑΙΓ.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης
Ο Τραπεζικός κλάδος, πλέον, είναι επενδύσιμος, μετά από πολλά χρόνια, με τους Οίκους να ανεβάζουν τις τιμές - στόχους συχνά πυκνά. Τελευταία ήταν η Μoody ́s που αναβάθμισε και τις τέσσερις συστημικές Τράπεζες την εβδομάδα που πέρασε.
Η Ελληνική Αγορά είναι μέσα στο Παγκόσμιο πρόβλημα, παρόλα αυτά είναι από τις λίγες εξαιρέσεις που ακόμα και με αυτά τα δεδομένα, φαίνεται να έχει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Ο πληθωρισμός είναι από τα σημαντικά προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, ενώ παράλληλα η αύξηση των επιτοκίων θα επιβαρύνει το κόστος δανεισμού των Εταιριών. Από την άλλη, μετά και τον πόλεμο Ρωσίας Ουκρανίας, σίγουρα μπαίνουμε σε μία ψυχροπολεμική κατάσταση που θυμίζει άλλες εποχές, χωρίς να ξέρουμε τα αποτελέσματα. Έχουν αλλάξει σημαντικά οι ισορροπίες, που θα χρειαστούν αρκετά χρόνια να επανέλθουν, χωρίς να ξέρουμε το μέγεθος των παρενεργειών.
Ο εκβιασμός των Ρώσων για πληρωμή του Αερίου σε Ρούβλια, αλλά και η αποχώρηση της Gazprom από την Γερμανία, είναι μερικά μόνο “τερτίπια” που μπορούν να συνεχιστούν και να δημιουργήσουν προβλήματα.
Η αλήθεια είναι, ότι μετά από μεγάλο διάστημα θα καταλάβουμε αν η Ρωσία θα έχει μεγαλύτερο κέρδος, ή ζημία από την νέα περίοδο που η ίδια θέλησε να μπει.
Οι Ξένες Αγορές είναι σε μία φάση που προβληματίζονται, στην καλύτερη των περιπτώσεων. Το “deleverage” δεν φαίνεται να έχει ξεκινήσει, αν και όπως όλα δείχνουν. ίσως προτιμήσουν μία μακρά διάρκεια συσσώρευσης και volatility στην καλύτερη των περιπτώσεων.
Θυμίζουμε ότι στις 22 Απριλίου περιμένουμε την αξιολόγηση από την S&P, ενώ ο Απρίλιος, στατιστικά, μοιράζει κέρδη στις Αγορές.
Η Πληροφορική συνεχίζει να είναι ο κλάδος αιχμής σε αποδόσεις, μιας και έχει και την μερίδα του λέοντος από τα νέα έργα τόσο του 2022, όσο και των επόμενων ετών. Κατασκευές, Βιομηχανία και Ενέργεια συνεχίζουν να έχουν πιθανότητες να υπεραποδώσουν.
Τεχνικά, ο πρώτος σοβαρός μας στόχος είναι η ζώνη των 900 μονάδων, με την Αγορά να πλησιάζει το επίπεδο. Αν τα επίπεδα κατοχυρωθούν και σε χρόνο, τότε έχουμε αρκετές πιθανότητες να δοκιμάσουμε τα υψηλά μας.
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές ανέβηκαν στο υψηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από ένα μήνα, υποστηριζόμενες από τα μεγάλα κέρδη στη Wall Street σήμερα Τρίτη 5/4, ενώ το ευρώ παρέμεινε κοντά στο χαμηλό μιας εβδομάδας έναντι του δολαρίου εν μέσω συζητήσεων για περισσότερες κυρώσεις κατά της Μόσχας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη σχεδίαζαν νέες κυρώσεις για να τιμωρήσουν τη Μόσχα για δολοφονίες αμάχων στην Ουκρανία και ο Πρόεδρος Volodymyr Zelenskiy προειδοποίησε ότι είναι πιθανό να αποκαλυφθούν περισσότεροι θάνατοι σε περιοχές που κατακτήθηκαν από Ρώσους εισβολείς.
Στις 8:55
Ο ιαπωνικός Nikkei κέρδιζε +0,12%
Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε άνοδο +0,03%
Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας βρέθηκε +0,07% ψηλότερα
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ βρέθηκε στο +2,10%
Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας εμφάνισε ανοδική μεταβολή +0,94%
Ο MSCI Asia ex Japan είχε κέρδη +0,32% και ήταν στις 602,31 μονάδες