Με τον χαμηλότερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα οκτώ ετών προβλέπεται να αναπτυχθούν το 2009 οι οικονομίες της Ανατολικής Ασίας, καθώς η μείωση των εξαγωγών, των επενδύσεων και των καταναλωτικών δαπανών προοιωνίζουν «δύσκολες ώρες» για την περιφέρεια, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.
Η Ανατολική Ασία – που δεν περιλαμβάνει την Ιαπωνία και την Ινδική υποήπειρο – θα αναπτυχθεί με ρυθμό 5,3% το επόμενο έτος, χαμηλότερο από τον ρυθμό του 7,4% που προέβλεπε η Παγκόσμια Τράπεζα τον Απρίλιο. Η ανάπτυξη φέτος κατά πάσα πιθανότητα θα έχει ρυθμό 7%, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση της τράπεζας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Τον Απρίλιο η Παγκόσμια Τράπεζα είπε ότι πληθωρισμός θα αποτελέσει μεγαλύτερη απειλή για την Ανατολική Ασία από την αντίστοιχη παγκόσμια συρρίκνωση φέτος. Καθώς το αργό πετρέλαιο και οι τιμές των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής υποχώρησαν από τα επίπεδα ρεκόρ και οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν, τώρα φαίνεται καθαρά η επιδείνωση της οικονομικής προοπτικής.
Οι κυβερνήσεις των ασιατικών χωρών και οι υπόλοιπες ανά τον κόσμο κυβερνήσεις δαπανούν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να προστατέψουν τις οικονομίες τους από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Η υποχώρηση του πληθωρισμού θα επιτρέψει στις κυβερνήσεις να τονώσουν την ανάπτυξη μέσω μέτρων επέκτασης.
Τον περασμένο μήνα η Κίνα ανακοίνωσε πακέτο οικονομικής στήριξης ύψους 582 δισ. δολ., ενώ η Νότια Κορέα ανακοίνωσε αντίστοιχο ύψους 14 τρισ. ουόν (9,7 δισ. δολ.) για επιπλέον δαπάνες και μείωση της φορολογίας των εταιρειών, αυξάνοντας τη μείωση φόρων από τα 20 δισ. δολ. που ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο.
Η Παγκόσμια Τράπεζα είπε ότι οι αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ανατολικής Ασίας θα είναι περισσότερο εξαρτημένες κατά τη διάρκεια της οικονομικής συρρίκνωσης από τις άλλες οικονομίες των αναδυόμενων χωρών, όπως η Λατινική Αμερική, η οποία προβλέπεται να αναπτυχθεί το επόμενο έτος με ρυθμό 2,1%.
Η Ανατολική Ασία συνέβαλε φέτος κατά πάσα πιθανότητα κατά 1/4 στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και η συμβολή της το επόμενο έτος ενδέχεται να αυξηθεί στο 1/3, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.
«Οι χώρες της περιοχής θα είναι σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσουν την κρίση, θα μπορέσουν να διατηρήσουν την μακροοικονομική σταθερότητα, θα αυξήσουν τις εξαγωγές σε ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιοχές του κόσμου, αντικαθιστώντας την εσωτερική ζήτηση με την εξωτερική και θα συνεχίσουν τις διαρθρωτικές αλλαγές για να ισχυροποιήσουν την ανταγωνιστικότητα», αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα στην έκθεσή της.