Trastor: Kέρδη 16,935 εκατ. από την αναπροσαρμογή των ακινήτων της σε εύλογη αξία – Εισέρχεται στην κατασκευή

Σάββατο, 02 Απριλίου 2022 08:47
UPD:08:48

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Κέρδη 16,935 εκατ. ευρώ έναντι 1,053 εκατ. κατέγραψε το 2021 η Trastor ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) από την αναπροσαρμογή της αξίας των επενδυτικών ακινήτων της (εύλογη αξία).

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η διοίκηση της ΑΕΕΑΠ στην ετήσια έκθεση των αποτελεσμάτων της η εταιρεία, διαπιστώνοντας την έντονη ζήτηση για ακίνητα βιώσιμης ανάπτυξης και εφαρμογής κριτηρίων ESG θα εισέλθει εντός της τρέχουσας χρήσης ενεργά στην κατασκευή τέτοιων ακινήτων (κτήρια γραφείων/αποθηκών) είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με καταξιωμένους συνεργάτες/developers.

Προσθέτει ότι θα συνεχίσει την επενδυτική της δραστηριότητα σε ακίνητα αποθηκών και γραφείων υψηλής προβολής και σύγχρονων προδιαγραφών, ενώ παράλληλα θα εντατικοποιήσει τη βελτιστοποίηση του χαρτοφυλακίου της μέσω της δυναμικής διαχείρισης των υφιστάμενων ακινήτων, συμπεριλαμβανομένων επιλεκτικών πωλήσεων προσδοκώντας υπεράξιες για τους μετόχους της.

Τα αποτελέσματα της Trastor μετά από φόρους ανήλθαν σε κέρδη ύψους 23,017 εκατ. έναντι κερδών 3,088 εκατ. της προηγούμενης χρήσης.

Το διοικητικό συμβούλιο προτίθεται να εισηγηθεί προς την Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων τη διανομή κερδών της χρήσης του 2021 με τη μορφή μερίσματος 0,02 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή συνολικού ποσού 3.014.551 ευρώ.

Τα έσοδα από μισθώματα της εν λόγω ΑΕΕΑΠ διαμορφώθηκαν σε 18,138 εκατ., έναντι 13,078 εκατ. της προηγούμενης χρήσης. Οι επιπτώσεις των μέτρων που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού στη Ελλάδα, είχαν σαν αποτέλεσμα τη μείωση των εσόδων από μισθώματα, κατά 1,499 εκατ., ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 7,6% των ετήσιων, συμβασιοποιημένων εσόδων από μισθώματα.

Στις 31.12.2021, το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο των ακινήτων της Trastor περιλαμβανομένων των ακινήτων διαθεσίμων προς πώληση, περιλάμβανε 59 ακίνητα, έναντι 65 ακινήτων της 31.12.2020 με εύλογη αξία 324,930 εκατ. (31.12.2020: 301,563 εκατ.) όπως αποτιμήθηκε από τους ανεξάρτητους εκτιμητές των εταιρειών CBRE Aξίες Α.Ε. και Π. ΔΑΝΟΣ & Συνεργάτες Α.Ε..

Το 2021 προέβη στην αγορά 4 νέων ακινήτων, συνολικής αξίας κτήσης 13,222 εκατ. και στην πώληση 10 ακινήτων (7 πρατηρίων υγρών καυσίμων και 3 καταστημάτων και γραφειακών χώρων).  

Τα ταμειακά διαθέσιμα  την 31.12.2021, συμπεριλαμβανομένων και των δεσμευμένων καταθέσεων, ήταν 23,897 εκατ., έναντι 17,565 εκατ. της 31.12.2020 και οι δανειακές υποχρεώσεις, προ εξόδων εκδόσεως δανείων και υποχρεώσεων μισθώσεων ενσώματων και επενδυτικών ακινήτων, 150,606 εκατ., έναντι 139,024 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Trastor, υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Τάσο Καζίνο,  το 2021 οι τιμές στην αγορά ακινήτων συνέχισαν να κινούνται ανοδικά  παρά την οικονομική ύφεση, υποστηριζόμενες και από φορολογικά κίνητρα. Επιπρόσθετα, το χαμηλό σημείο εκκίνησης των τιμών έχει ως αποτέλεσμα οι τιμές των ακινήτων να δύνανται να συνεχίσουν να αυξάνονται σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Όπως επίσης επισημαίνει η επίδραση της πανδημίας και των αντίστοιχων μέτρων καθώς και τα περιθώρια αντίδρασης κατά την έξοδο από αυτή διαφοροποιούνται ανά κλάδο εμπορικών ακινήτων:

Τα εμπορικά καταστήματα (κλάδος που δέχτηκε το μεγαλύτερο πλήγμα) που βρίσκονται σε κύριους άξονες εμπορικής δραστηριότητας τείνουν να επανέρχονται στα προ πανδημίας επίπεδα στο σκέλος των μισθωμάτων και τιμών πώλησης. Ωστόσο, τα καταστήματα που βρίσκονται σε δευτερεύουσες εμπορικές αρτηρίες ή έχουν καθαρά τοπικό προσανατολισμό συνεχίζουν να δέχονται πιέσεις σε επίπεδο μισθωμάτων. Καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης (υπεραγορές, καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία) δεν επηρεάστηκαν από τα κυβερνητικά μέτρα ενώ το λιανικό εμπόριο βρίσκεται πλέον σε φάση ριζικής αναδιάταξης εξαιτίας της ταχείας ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Οι γραφειακοί χώροι υψηλών προδιαγραφών εξαιτίας της περιορισμένης προσφοράς και της μεγάλης ζήτησης, συνέχισαν να εμφανίζουν αύξηση στα ζητούμενα μισθώματα. Κυρίαρχη τάση αποτελεί πλέον η ανάπτυξη νέων σύγχρονων χώρων που πληρούν τα κριτήρια των νέων περιβαλλοντικών προδιαγραφών κατασκευής, οι οποίοι διατίθενται σε αυξημένα μισθώματα. Στον αντίποδα, παλαιοί, χαμηλών προδιαγραφών χώροι επηρεάστηκαν περισσότερο από την εισαγωγή μεθόδων τηλεργασίας με άμεση συνέπεια την απαραίτητη αναβάθμιση και ανακατασκευή τους προς διατήρηση των επίπεδων των μισθωμάτων τους.

Η κομβική θέση του κλάδου της εφοδιαστικής αλυσίδας έγινε αισθητή κατά τη διάρκεια της πανδημίας με συνέπεια τα ακίνητα αποθηκών και logistics να αναδειχθούν σε μεγάλο κερδισμένο της αγοράς κατά το περασμένο έτος. Οι τάσεις πτώσης των αποδόσεων και οι ρυθμοί αύξησης των μισθωμάτων αναμένονται να είναι οι ισχυρότεροι στη κατηγορία αυτή για το τρέχον έτος, εξαιτίας της σημαντικής ανισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης λόγω της αυξημένης αποθεματοποίησης από τους περισσότερους κλάδους της οικονομίας.

Σημαντική κινητικότητα, σύμφωνα πάντα με τη διοίκηση της Trastor, παρατηρείται και στην αγορά κατοικίας τόσο από θεσμικούς επενδυτές όσο και από εταιρείες ανάπτυξης. Το απόθεμα νέων κατοικιών κρίνεται σημαντικά χαμηλό και οι σύγχρονες ανάγκες στέγασης πλέον είναι διαφορετικές. Ως εκ τούτου, δημιουργείται μια νέα αγορά για ανάπτυξη οργανωμένων συγκροτημάτων με εξυπηρετούμενα διαμερίσματα (serviced apartments), με προοπτικές αξιόλογων αποδόσεων έναντι των παραδοσιακών άμεσων επενδύσεων σε κατοικίες παλαιών προδιαγραφών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα