Ασιατικά Χρηματιστήρια

Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου 2008 05:56

Πτωτικά για πρώτη φορά αυτήν την εβδομάδα κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές μετά την ανησυχία ότι το σχέδιο στήριξης ύψους 15 δισ. δολ. των αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών ενδέχεται να μην εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι η ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα διευρυνθεί.

Οι μετοχές της Toyota Motor Corp., που πραγματοποιεί πλέον του 1/3 των πωλήσεών της στη Β. Αμερική, υποχώρησαν 1,7% και της Hyundai Motor Co. σε ποσοστό 2% καθώς χθες οι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές της Γερουσίας έφεραν αντιρρήσεις για τη διάσωση της General Motors Corp. και της Chrysler LLC. Οι μετοχές της BlueScope Steel Ltd., της μεγαλύτερης χαλυβουργίας της Αυστραλίας, υποχώρησαν 23% μετά την πώληση μετοχών της με έκπτωση. Οι μετοχές της KB Financial Group Inc. σημείωσαν άνοδο 3,4% στη Σεούλ μετά την μείωση των βασικών επιτοκίων δανεισμού σε επίπεδα ρεκόρ από την κεντρική τράπεζα.

Ο MSCI Asia Pacific Index υποχώρησε 0,2% φθάνοντας στις 86,41 μονάδες στις 10:29 π.μ. στο Τόκιο, θέτοντας τέλος στην άνοδο τεσσάρων ημερών του 8,6%. Ο δείκτης έχει κάνει ράλι 15% από την υποχώρησή στα χαμηλότερα επίπεδα πενταετίας στις 20 Νοεμβρίου καθώς οι κυβερνήσεις αύξησαν τις προσπάθειες αναζωογόνησης της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 υποχώρησε 1% φθάνοντας στις 8.576,59 μονάδες. Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 Index βυθίστηκε 2,4% με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνουν οι μετοχές της Woolworths Ltd., μετά την άνοδο του δείκτη ανεργίας στα υψηλότερα επίπεδα ενός έτους, αυξάνοντας τις ενδείξεις ότι η οικονομία της χώρας ενδέχεται να ακολουθήσει την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη που βρίσκονται σε ύφεση.

Χθες στις ΗΠΑ ο S&P 500 αναρριχήθηκε 1,2%, καθώς οι υψηλότερες τιμές της ενεργείας και των μετάλλων ώθησε ανοδικά τις μετοχές των εταιρειών με εμπορεύματα φυσικής παραγωγής, σκιάζοντας την ανησυχία ότι το αμερικανικό Κογκρέσο δεν θα σώσει την αυτοκινητοβιομηχανία.

Φέτος ο MSCI Asia Pacific Index έχει υποχωρήσει 45%, καθώς η χρηματοπιστωτική κρίση οδήγησε σε κατάρρευση την αγορά κατοικιών των ΗΠΑ δημιουργώντας παγκόσμια ύφεση. Οι εξαγωγές της Κίνας μειώθηκαν τον μήνα που πέρασε για πρώτη φορά σε επτά χρόνια, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Η κεντρική τράπεζα της Ν. Κορέας μείωσε σήμερα τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάση στο 3% στη Σεούλ, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1999. Η μείωση ήταν μεγαλύτερη των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News.

Οι μετοχές της Rio Tinto Group αναρριχήθηκαν 6% μετά την ανακοίνωσή της ότι θα μειώσει κατά 14.000 τις θέσεις εργασίας, θα μειώσει το έλλειμμά της και τις δαπάνες της. Ανοδο 5,2% σημείωσαν οι μετοχές της Japan Tobacco Inc. μετά το δημοσίευμα στην εφημερίδα Asahi ότι η φορολογία στα τσιγάρα ενδέχεται να μην αυξηθεί.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα