Δεύτερη ημέρα ανόδου για το αργό

Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου 2008 05:57
UPD:06:09

Ανοδικά για δεύτερη ημέρα κινήθηκε το αργό πετρέλαιο μετά την έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ του σχεδίου στήριξης των αυτοκινητοβιομηχανιών ύψους 14 δισ. δολαρίων.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Ιανουαρίου σημείωσε άνοδο έως 72 σεντς, ποσοστό 1,7%, φθάνοντας στα 44,24 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex) και διαπραγματεύθηκε στα 43,72 δολ. στις 10:12 μ.μ. ώρα Σιγκαπούρης.

Τα συμβόλαια, που έχουν υποχωρήσει 55% φέτος, οδεύουν να σημειώσουν τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση από την έναρξη της διαπραγμάτευσής τους το 1983, καθώς οι ανά τον κόσμο οικονομίες συρρικνώνονται.

Η Βουλή ενέκρινε το σχέδιο στήριξης των αυτοκινητοβιομηχανιών οι οποίες εάν καταρρεύσουν θα έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας. Το σχέδιο θα κατατεθεί στη Γερουσία όπου υπάρχουν μεγάλες αντιρρήσεις.

Χθες ανοδικά κινήθηκε το πετρέλαιο καθώς η Ρωσία σηματοδότησε ότι ενδέχεται να μειώσει την παραγωγή παράλληλα με τον ΟΠΕΚ την επόμενη εβδομάδα θέτοντας τέλος στη μείωση των τιμών κατά 100 δολάρια.

Ο Ρώσος υπουργός Ενεργείας, Σεργκέι Σμάτκο είπε ότι η Ρωσία θα ανακοινώσει τις προτάσεις της για μείωση της παραγωγής στις 17 Δεκεμβρίου, ημέρα συνεδρίασης του ΟΠΕΚ, όπως μετέδωσε το Interfax. Ο ΟΠΕΚ που αντλεί πλέον του 40% του πετρελαίου παγκοσμίως ενδέχεται να μειώσει την παραγωγή του έως 2,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως την επόμενη εβδομάδα.

Ο Σμάτκο είπε ότι μίλησε από τηλεφώνου με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚ και ότι ο Οργανισμός ετοιμάζεται να προχωρήσει σε «σημαντική» μείωση των προμηθειών, σύμφωνα με το Interfax. Η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής πετρελαίου μετά τη Σαουδική Αραβία. Η Νορβηγία, η επόμενη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής πετρελαίου στον κόσμο που δεν είναι μέλος του ΟΠΕΚ, δεν έχει σχέδια για μείωση της παραγωγής, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείου Πετρελαίου της χώρας.

Το μπρεντ για παράδοση Ιανουαρίου σημείωσε άνοδο έως 20 σεντς, ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στα 42,60 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe του Λονδίνου. Χθες τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο 87 σεντς, ποσοστό 2,1%, κλείνοντας στα 42,40 δολ. το βαρέλι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα