Γερμανία: Πληθωρισμό-ρεκόρ 7,3% «δείχνουν» τα προσωρινά στοιχεία

Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2022 15:45
UPD:15:46
REUTERS/Mark Makela

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία εκτοξεύτηκε κατά 7,3% τον Μάρτιο, με τις τιμές ενέργειας να εκτοξεύονται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ εξακολουθούν τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.

Ο δείκτης , αυξημένος κατά 2,2 μονάδες σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, αποτελεί ρεκόρ από την επανένωση της Γερμανίας το 1990, σύμφωνα με το στατιστικό ινστιτούτο Destatis.

Το γεγονός ότι ο μετρικός πληθωρισμός στη Γερμανία αυξήθηκε ήταν δεδομένο, το μόνο ερώτημα ήταν «πόσο υψηλός». Στο 7,3% σε ετήσια βάση, ο συνολικός πληθωρισμός βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 1974.

Για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αυτός ο υψηλός κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού στην ευρωζώνη θα θέσει υπό πίεση τη σχεδιαζόμενη ομαλοποίηση της πολιτικής. Ενώ η ανάπτυξη πρόκειται να δοκιμάσει περιοχές σε ύφεση, τουλάχιστον το πρώτο εξάμηνο του έτους, ο μετρικός πληθωρισμός θα είναι πολύ υψηλότερος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Σε ένα τέτοιο μακροοικονομικό περιβάλλον, η εστίαση της ΕΚΤ φαίνεται να έχει μετατοπιστεί στον πληθωρισμό και όχι πλέον στην ανάπτυξη.

naftemporiki.gr

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα