Της Νατάσας Στασινού
[email protected]
Αν και ο πόλεμος στην Ουκρανία οδηγεί την UBS στο να υποβαθμίσει την εκτίμησή της για την εφετινή ανάπτυξη αρκετών χωρών της Ευρωζώνης, η επενδυτική τράπεζα επιμένει στην εκτίμησή της για την ελληνκή οικονομία για ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης φέτος και την επόμενη χρονιά ύστερα από μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 8,3% το 2021.
Αν και το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους η ανάπτυξη ήταν μόλις 0,4% (σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο) εξαιτίας και των νέων περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, η έναρξη του 2022 συνοδεύεται από θετικές ενδείξεις. Η UBS στηρίζει την πρόβλεψή της για ανάπτυξη 5,5% φέτος και 4,7% το 2023 στους ακόλουθους τέσσερις παράγοντες:
α) Ισχυρό στατιστικό carry over (1,6 ποσοστιαίες μονάδες)
β) Ταχύτερη έναρξη της τουριστικής σεζόν
γ) προκαταρκτική έγκριση από την Κομισιόν της επόμενης δόσης των 3,6 δισ. ευρώ (με τα διαθέσιμα κοινοτικά κεφάλαια για την Ελλάδα φέτος να ανέρχονται συνολικά στα 16 δισ. ευρώ).
δ) Αυξανόμενες αποταμιεύσεις από τα ελληνικά νοικοκυριά. Οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 19 δισ. ευρώ ή 10% του ΑΕΠ την περίοδο 2020 -2021.
Η UBS αποδίδει τα εύσημα στη χώρα μας και στο δημοσιονομικό πεδίο, επικαλούμενη το πρωτογενές πλεόνασμα των 847 εκατ. ευρώ για το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου (1,1 δισ. ευρώ καλύτερα του στόχου), αλλά και την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ.
Πέφτει ο πήχυς για την Ευρωζώνη - αλλά μάλλον μικρός ο κίνδυνος ύφεσης
Στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία η UBS αναθεωρεί αισθητά προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης φέτος στο 2,9% από 4,2% (και έναντι consensus για 3,3%). Βλέπει πιο αδύναμη κατανάλωση από τα νοικοκυριά και πάγιες επενδύσεις από τις εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, αλλά αυξημένες κρατικές δαπάνες. Για το 2023 υποβαθμίζε μόλις κατά 0,1 μονάδα την εκτίμησή της, στο 2,2%. Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται στην υπόθεση ότι οι τιμές ενέργειας θα παραμείνουν στα ύψη, αλλά οι προμήθειες από τη Ρωσία δεν θα περιοριστούν σημαντικά.
Ωστόσο η UBS εξετάζει και δύο δυσμενή σενάρια. Στο πρώτο με τις τιμές του πετρελαίου κοντά στα 140 δολάρια το βαρέλι η ανάπτυξη φέτος θα επιβραδυνθεί στο 2,2%.
Στο δεύτερο, πιο ακραίο σενάριο, κατά το οποίο θα έχουμε μείωση των προμηθειών της Ρωσίας κατά 50% και εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου στα 180 δολάρια το βαρέλι, η Ευρωζώνη θα διολισθήσει σε ύφεση έως και το τρίτο τρίμηνο, ενώ συνολικά το 2022 θα εμφανίσει ανάπτυξη μόλις 0,4%.
Για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, τη Γερμανία, η UBS υποβαθμίζει την ανάπτυξη κατά 2 μονάδες στο 2,3%. Για τη Γαλλία βλέπει ανάπτυξη 3,2% φέτος και 1,8% το 2023.
Όσον αφορά στις οικονομίες του Νότου η πρόβλεψη για την Ιταλία υποβαθμίζεται κατά 0,9 μονάδα στο 3,3% φέτος και μένει αμετάβλητη στο 1,9% για το 2023. Το ισπανικό ΑΕΠ προβλέπεται να αναπτυχθεί 5,3% φέτος και 3,4% το 2023, ενώ για την Πορτογαλία αναμένονται ρυθμοί ανάπτυξης 5,8% φέτος και 3,1% την επόμενη χρονιά.