Η αγορά ομολόγων στέλνει ένα προειδοποιητικό σημάδι για την οικονομία των ΗΠΑ. Αυτός ο προάγγελος ονομάζεται «ανεστραμμένη καμπύλη απόδοσης». Αυτές οι αντιστροφές στην αγορά ομολόγων υπήρξαν αξιόπιστοι προγνωστικοί παράγοντες των προηγούμενων υφέσεων. Μέρος της καμπύλης αποδόσεων αντιστράφηκε τη Δευτέρα.
Ωστόσο, μια οικονομική ύφεση δεν είναι βέβαιη, με μερικούς οικονομολόγους να κάνουν λόγο για «λάθος συναγερμό».
Όταν η αγορά ομολόγων είναι υγιής, οι αποδόσεις είναι υψηλότερες για ομόλογα με μεγαλύτερο χρόνο λήξης. Για παράδειγμα, ένα 10ετές ομόλογο του Δημοσίου θα είχε υψηλότερη απόδοση (ή, επιτόκιο) από ένα μονοετές.
Με άλλα λόγια, οι βραχυπρόθεσμες αποδόσεις είναι χαμηλότερες από τις μακροπρόθεσμες αποδόσεις. Οι επενδυτές αναμένουν μεγαλύτερη απόδοση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δίνοντας στην «καμπύλη απόδοσης» μια ανοδική κλίση.
Όταν η καμπύλη αντιστρέφεται, τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα έχουν υψηλότερη απόδοση από τα μακροπρόθεσμα. Αυτό αποτελεί μια στρέβλωση στην αγορά.
«Γενικά, θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο», δήλωσε η Stephanie Roth, ανώτερη οικονομολόγος αγορών για τη διαχείριση παγκόσμιου πλούτου στην J.P. Morgan.
Μια αναστροφή στην καμπύλη απόδοσης δεν σηματοδοτεί απαραίτητα μια ύφεση. Αντίθετα, υποδηλώνει ότι οι επενδυτές ομολόγων ανησυχούν για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας, επισημαίνει η Roth.
Οι επενδυτές δίνουν τη μεγαλύτερη προσοχή στη διαφορά μεταξύ του διετούς Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ και του 10ετούς Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, που ακόμα τουλάχιστον δεν αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι.
Οι αποδόσεις των πενταετών και 30ετών ομολόγων των ΗΠΑ αντιστράφηκαν τη Δευτέρα, για πρώτη φορά από το 2006, πριν από τη Μεγάλη Ύφεση. Ειδικότερα, η απόδοση του 5ετούς αμερικανικού ομολόγου αυξήθηκε κατά 6 μονάδες βάσης σε 2,6361%, ενώ η απόδοση του 30ετούς υποχωρούσε κατά περίπου 1 μονάδα βάσης σε 2,6004%. Η απόδοση του 2ετούς ενισχύθηκε κατά σχεδόν 8 μονάδες βάσης σε 2.3805% και του 10ετούς ενισχυόταν κατά 1 μονάδα βάσης σε 2,5066%.
«Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έρχεται ύφεση», είπε η Roth για την αντιστροφή. «Απλώς αντανακλά ανησυχίες για τη μελλοντική οικονομία».
Η Federal Reserve, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, έχει μεγάλη επίδραση στις αποδόσεις των ομολόγων. Η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο τον Μάρτιο για να χαλαρώσει η οικονομία και να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό, ο οποίος βρίσκεται σε υψηλό 40 ετών. Αναμένεται να το κάνει πολλές άλλες φορές φέτος.
Οι επενδυτές φαίνεται να ανησυχούν για τη λεγόμενη «σκληρή προσγείωση», σύμφωνα με ειδικούς της αγοράς. Αυτό θα συνέβαινε εάν η Fed αυξήσει τα επιτόκια πολύ επιθετικά για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό και κατά λάθος πυροδοτήσει ύφεση.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC