Ε.Ε.: Συμφωνία για «πακέτο» τόνωσης της οικονομίας

Κοντά σε συμφωνία και για το κλίμα
Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2008 14:15
REUTERS/YVES HERMAN

Το «πράσινο φως» για την εφαρμογή του «πακέτου» μέτρων για την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας, ύψους 200 δισ. ευρώ, έδωσαν σήμερα οι ηγέτες της Ε.Ε., στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής που διεξάγεται στις Βρυξέλλες.

«Συμφωνήσαμε σε ένα φιλόδοξο πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομίας», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, προσθέτοντας πως το ύψος της συμφωνίας αντιστοιχεί περίπου στο 1,5% του συνολικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ε.Ε.

«Είναι ένα πολύ στέρεο αποτέλεσμα. Είναι μια καλή βάση για να οικοδομήσουμε πάνω της», είχε δηλώσει νωρίτερα πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί καθώς συνεχίζονται οι συνομιλίες των ηγετών πάνω σε άλλες πλευρές της πολιτικής της Ε.Ε.

Τη συμφωνία είχαν προαναγγείλει χθες βράδυ οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας και του Βελγίου. Πιο συγκεκριμένα, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αποκάλυψε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία όσον αφορά το σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας, ενώ το γεγονός επιβεβαίωσε λίγο αργότερα ο Ιβ Λετέρμ.

Στο μεταξύ, οι ηγέτες της Ε.Ε. φαίνεται πως βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία για τη λήψη αποφασιστικών μέτρων για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, όπως επιβεβαίωσε και η Γερμανίδα καγκελάριος ¶γκελα Μέρκελ.

«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξη ότι θα καταφέρουμε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα και ότι θα στείλουμε ένα θετικό μήνυμα στη διάσκεψη του Πόζναν για το κλίμα», τόνισε η Μέρκελ από τις Βρυξέλλες.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα