«Η Ελλάδα καλύπτει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες»

Δηλώσεις Κ. Καραμανλή από τις Βρυξέλλες
Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2008 15:33
UPD:15:53

Η Ευρώπη ανταποκρίθηκε εγκαίρως στις ανάγκες που προέκυψαν από την πρωτόγνωρη κρίση, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες ύστερα από τη Σύνοδο Κορυφής.

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο», δήλωσε ο Πρωθυπουργός, «υπήρξαμε πρωταγωνιστές όχι μόνο στη διαμόρφωση των αποφάσεων, αλλά γιατί το σχέδιο για τη ρευστότητα εγκρίθηκε τρίτο κατά σειρά».

«Το μέλημά μας είναι η πραγματική οικονομία. Θα συνεχίσουμε να παίρνουμε μέτρα για την ενίσχυσή της. Ανακοινώσαμε μέτρα για ομάδες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, όπως το επίδομα στεγαστικού δανείου, τις πρωτοβουλίες για το επίδομα ανεργίας θα συνεχίσουμε να παίρνουμε μέτρα και κλαδικά αλλά και που κατευθύνονται στη στήριξη της μμε», υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής.

Τόνισε ακόμη ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από πολλές άλλες για την αντιμετώπιση αυτών των συνθηκών. «Η αποκλιμάκωση της ανεργίας ήταν έντονη τα τελευταία χρόνια, θα χρειαστεί ιδιαίτερη υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα για να ξεπεράσουμε αυτήν την περίοδο με τις επιπτώσεις και να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα», ανέφερε ο κ. Καραμανλής.

«Επαρκές» το πακέτο στήριξης των πληγεισών επιχειρήσεων

«Το πακέτο που ανακοινώσαμε για τη στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τα απαράδεκτα επεισόδια είναι επαρκές και υπερκαλύπτει κατά βάση εκείνα που ζητήθηκαν από τους αρμόδιους των φορέων. Όταν μιλούμε για δανεισμό μιλάμε για μακροπρόθεσμο, άτοκο και με μεγάλη περίοδο χάριτος», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Αχίλλειος πτέρνα το υψηλό δημόσιο χρέος

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η Ελλάδα καλύπτει και θα καλύπτει κανονικά τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Σημειώνεται ότι η διαφορά απόδοσης των ελληνικών ομολόγων σε σχέση με τα γερμανικά διευρύνθηκε σήμερα στις 200 μονάδες βάσης http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/12/12/1604799.htm .

«Ξέρουμε όμως ότι μία από τις αδυναμίες που έχει η οικονομία είναι ένα μεγάλο δημόσιο χρέος που διαμορφώθηκε τα τελευταία 30 χρόνια. Σε συνθήκες πίεσης της ρευστότητας είναι φυσικό να ανεβαίνουν τα επιτόκια. Γι’ αυτό επισημαίνω ότι το χρέος είναι μεγάλο πρόβλημα που χρεώθηκε στις νέες γενιές, που χρειάζεται συνεπή πολιτική για να αντιμετωπιστεί μακροπρόθεσμα στη ρίζα του. Δεν διακινδυνεύουμε τις δημοσιονομικές ισορροπίες. Με υπευθυνότητα μακριά από λαϊκισμούς και εύκολες υποσχέσεις θα οδηγήσουμε την οικονομία στην κατεύθυνση που πρέπει. Επαναλαμβάνω είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από τις άλλες οικονομίες, με αδυναμία το υψηλό χρέος», τόνισε ο Πρωθυπουργός.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα