Kαλπάζουν οι τιμές τροφίμων στη Ρωσία

Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2022 12:00
UPD:12:02
REUTERS/STRINGER

Ταχύτατα αυξάνεται το κόστος ζωής στη Ρωσία. Τα επίσημα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι ορισμένα από τα βασικά είδη διατροφής έκαναν άλμα σε διάστημα μίας εβδομάδας.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία στην εβδομάδα που έλεξη στις 18 Μαρτίου ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 14,5%. Η τιμή της ζάχαρης στο συγκεκριμένο διάστημα έκανε άλμα 37,1% σε διάφορες περιοχές της χώρας και κατά μέσο όρο αυξήθηκε 14%. 

Οι Ρώσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, αφού τη χρησιμοποιούν για συντήρηση τροφίμων και παραγωγή λικέρ. Οι τιμές των κρεμμυδιών επίσης αυξήθηκαν 13,7% σε πανεθνικό επίπεδο και έως και 40,4% σε ορισμένες περιοχές. Αύξηση 3% και στο κόστος για το χαρτί υγείας. 

Ο πληθωρισμός προβλεπεται να ενισχυθεί περαιτέρω, καθώς το ρούβλι δέχεται ισχυρές πιέσεις από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Η αξία του έχει συρρικνωθεί κατά 22% από τις αρχές του έτους. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όπως εξηγούν αναλυτέ είναι βεβαίως τα εισαγόμενα προϊόντα. Οτιδήποτε εισάγει αυτή τη στιγμή η Ρωσία είναι αυτομάτως πιο ακριβό.

Να θυμίσουμε ότι τον Μάρτιο η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αποφάσισε υπερδιπλασισμό του επιτοκίου στο 20%, σε μία προσπάθεια να συγκρατήσει την κατρακύλα του ρωσικού νομίσματος και να βάλει φρένο στον πληθωρισμό.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα