Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να κλείνει σήμερα ένα μήνα, αρκετοί αναλυτές προσπαθούν να προβλέψουν τις εξελίξεις και τις επόμενες κινήσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Μία από αυτές τις προβλέψεις θέλει τον Πούτιν να επιτίθεται και σε άλλη γειτονική χώρα, όμως η καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών Οξάνα Σέβελ σημειώνει ότι δεν χρειάζεται να κάνει κάτι τέτοιο εφόσον καταφέρει να ελέγξει την παγκόσμια προσφορά σιτηρών. Με αυτό τον τρόπο θα μετατρέψει σε όπλο την πείνα και αυτή θα είναι η επίθεσή του στη Δύση.
Η αλήθεια είναι ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει διαταράξει την παγκόσμια βιομηχανία τροφίμων με τις τιμές σιταριού να έχουν πιάσει «ταβάνι» και το ηλιέλαιο να καταλήγει είδος σπάνιας απόλαυσης. Η διαφαινόμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη και σε αυτό έχουν μερίδιο ευθύνης τα ακραία καιρικά φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας που προκάλεσε ο κορωνοϊός και έχουν ήδη προκαλέσει ελλείψεις και αυξήσεις στις τιμές. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει πολύ αυτή την κατάσταση. Αλλά πόσο άσχημα μπορεί να γίνουν τα πράγματα; Το gzeromedia επιχειρέι να απαντήσει.
Πόλεμος ανάμεσα σε δύο γεωργικούς τιτάνες
Ο πόλεμος στην Ουκρανία καθιστά τα βασικά τρόφιμα σε όλο τον κόσμο σπάνια και ακριβότερα. Η Ουκρανία και η Ρωσία αντιπροσωπεύουν αθροιστικά περισσότερο από το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν αποκοπεί από την παγκόσμια αγορά. Η πληρωμή της Ρωσίας για τις εξαγωγές της γεωργίας έχει καταστεί σχεδόν αδύνατη λόγω των κυρώσεων και η Ουκρανία έχει απαγορεύσει την εξαγωγή βασικών τροφίμων, μεταξύ των οποίων του σιταριού, για να διασφαλίσει ότι έχει αρκετές προμήθειες για να ικανοποιήσει τις εγχώριες ανάγκες κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Αυτή η εξέλιξη αποτελεί κακό οιωνό για τις δεκάδες χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος που εξαρτώνται από τη Ρωσία και την Ουκρανία για το ένα τρίτο ή περισσότερο της προσφοράς τους σε σιτάρι.
Επιπλέον, ο πόλεμος σημαίνει ότι τα αγροκτήματα στην Ουκρανία μπορεί να χάσουν τις βασικές περιόδους καλλιέργειας και συγκομιδής αυτό το καλοκαίρι, οδηγώντας τις αλυσίδες εφοδιασμού σε μια νέα... ζάλη.
Πόσο χειρότερα θα γίνει;
Ακόμη και οι πλούσιες χώρες, ανησυχούν. Από την έναρξη του πολέμου παρατηρείται ότι πολλοί Ευρωπαίοι καταναλωτές καταφεύγουν στην αποθήκευση τροφίμων. Επιπλέον, υπάρχουν αυξανόμενοι φόβοι ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τις εξαγωγές τροφίμων για να βλάψει τη Δύση. Η Μόσχα έχει ήδη εμποδίσει τα πλοία που μεταφέρουν εμπορεύματα να φύγουν από τη Μαύρη Θάλασσα και έχει δεσμευτεί να ανταποδώσει για τις οικονομικές κυρώσεις που τις έχουν επιβληθεί. Σε αυτό θα βοηθούσε ιδιαίτερα η κατάληψη του ουκρανικού λιμανιού της Οδησσού, ενός κρίσιμου εμπορικού σημείου που θα επέτρεπε στη Ρωσία να ελέγχει τις εμπορευματικές αποστολές στην περιοχή.
Εάν ο Πούτιν παίξει σκληρό πόκερ, τα τρόφιμα θα γίνουν ακόμα πιο ακριβά σε πολλά μέρη του κόσμου, και ιδιαίτερα στις φτωχότερες χώρες. Το βλέπουμε ήδη στο Λίβανο.
Μπροστά σε αυτή την απειλή, οι κυβερνήσεις προχωρούν με επιδοτήσεις και επιβάλλοντας πλαφόν στις τιμές. Αλλά αυτά τα μέτρα ενδέχεται να αποδειχθούν δίκοπο μαχαίρι μακροπρόθεσμα, ιδιαίτερα όταν δεν θα μπορούν πλέον να εξασφαλίζουν ρευστότητα για να στηρίζουν τις επιδοτήσεις.
Η Αίγυπτος είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σιταριού στον κόσμο, το 80% του οποίου προέρχεται από την Ουκρανία και τη Ρωσία. Αυτή την εβδομάδα έβαλε πλαφόν στην τιμή του μη επιδοτούμενου ψωμιού για να αποτρέψει την κοινωνική και οικονομική κρίση. Εν τω μεταξύ, χώρες όπως η Ουγγαρία και η Σερβία έχουν απαγορεύσει τις εξαγωγές σιτηρών.
Αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλες πολιτικές και κοινωνικές αναταραχές σε όλο τον κόσμο. Το έχουμε ήδη δει στο παρελθόν.
Από τι εξαρτάται το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα; Πρώτα πρώτα από τη Ρωσία, αλλά και από τη Δύση που προσπαθεί να τονώσει την παραγωγή για να αντισταθμίσει τις απώλειες από την Ουκρανία και τη Ρωσία. Τελικά όμως η χώρα που κινεί πραγματικά τα νήματα ίσως δεν είναι καν στην Ευρώπη.
Ο λόγος για την Κίνα, η οποία απορροφά τα μισά σιτηρά του κόσμου. Ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι η Κίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα αποθέματά της σε σιτηρά για να προσπαθήσει να επηρεάσει την Αφρική, τη Λατινική Αμερική και τη Μέση Ανατολή.
naftemporiki.gr
Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr