Ελεγχοι στην αγορά εν όψει εορτών

Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου 2008 12:36

Σειρά προγραμματισμένων ελέγχων στην αγορά, εν όψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, διενεργεί το υπουργείο Ανάπτυξης, σε συνεργασία με τις αρμόδιες διευθύνσεις των νομαρχιών της χώρας.

Οι έλεγχοι θα διενεργηθούν φέτος σε τρεις φάσεις, θα επικεντρωθούν σε συγκεκριμένες κατηγορίες καταστημάτων, όπως στα σούπερ μάρκετ, τα κρεοπωλεία και τα ζαχαροπλαστεία και θα εστιαστούν κυρίως στον παράγοντα τιμή.

Πρόθεση του υφυπουργού Ανάπτυξης, Γιώργου Βλάχου, ο οποίος σε συνεργασία με το γενικό γραμματέα Εμπορίου, Δημήτρη Σκιαδά, συντονίζουν τους ελέγχους, είναι να συγκρίνει τα στοιχεία των τιμοληψιών και, εφόσον διαπιστώσει περιπτώσεις αισχροκερδούς συμπεριφοράς, να προχωρήσει στην επιβολή αυστηρών κυρώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώτος κύκλος ελέγχων, ο οποίος άρχισε προ ημερών ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή και από σήμερα Δευτέρα αρχίσει ο δεύτερος κύκλος, ο οποίος θα διαρκέσει έως την ερχόμενη Παρασκευή.

Ο υφυπουργός, με επιστολή του προς τους νομάρχες, ζήτησε να του κοινοποιήσουν τα στοιχεία και των δύο τιμοληψιών, ώστε οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης να κάνουν τις αναγκαίες συγκρίσεις τιμών και να οδηγηθούν σε ασφαλή συμπεράσματα για την εξέλιξή τους.

Πηγές της «Ν» αναφέρουν ότι έλεγχοι θα γίνουν και κατά τη διάρκεια των εορτών, στην ίδια ακριβώς λογική των δύο πρώτων εξορμήσεων των ελεγκτών, ώστε να διασφαλιστεί πλήρως ότι δεν θα υπάρξουν κρούσματα αισχροκέρδειας, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κατά την οποία οι τιμές των αγαθών πρέπει να ακολουθούν πτωτική πορεία, λόγω της αρνητικής διεθνούς οικονομικής συγκυρίας, αλλά και της πτώσης του κόστους των πρώτων υλών.

Ενδιαφέρον έχουν και οι πληροφορίες που αφορούν στα προϊόντα στα οποία θα επικεντρωθούν φέτος οι έλεγχοι του υπουργείου και των νομαρχιών.

Η 2η επιστολή προς νομαρχίες

Όπως αναφέρουν πηγές της «Ν», τόσο οι κατηγορίες των προϊόντων που θα ελεγχθούν, όσο όμως και ζητήματα τα οποία αφορούν στο πώς θα διενεργηθούν οι έλεγχοι και με ποια συχνότητα, προσδιορίζονται σε δεύτερη επιστολή η οποία εστάλη στις νομαρχίες, αυτή τη φορά από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Ανάπτυξης.

Στην επιστολή, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:

- Σε κάθε μεγάλη πόλη της χώρας οι ελεγκτές να επισκεφθούν καταστήματα τουλάχιστον πέντε διαφορετικών αλυσίδων σούπερ μάρκετ, τις κεντρικές αγορές των πόλεων αυτών, τα μεγάλα ζαχαροπλαστεία, καθώς και τις μεγάλες αγορές πώλησης προϊόντων κρέατος.

- Οι ελεγκτές θα έχουν την υποχρέωση στη δεύτερη εξόρμησή τους να επισκεφθούν τα ίδια ακριβώς σημεία πώλησης και να καταγράψουν τις τιμές στα ίδια ακριβώς προϊόντα, ώστε να μπορούν να γίνουν οι σχετικές συγκρίσεις.

- Στη λίστα με τα προϊόντα προς έλεγχο, περιλαμβάνονται όλοι οι βασικοί τύποι κρέατος, καθώς και η γαλοπούλα, τα γλυκίσματα, οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, οι ξηροί καρποί, τα νερά, τα αναψυκτικά και τα αλκοολούχα ποτά, τα τυροκομικά και τα γαλακτοκομικά.

- Έλεγχοι θα γίνουν επίσης στα προϊόντα που ανήκουν στην κατηγορία των δώρων, όπως τα καλλυντικά και τα παιχνίδια.

ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΤΣΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα